Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

ΜΠΟΡΣ

 ΜΠΟΡΣ





Μπορς –η πιο διάσημη σούπα της Ρωσίας. Κόκκινη και πολύ χορταστική, συνδυάζεται τέλεια με σμετάνα (ρωσικό γιαούρτι). Στη Ρωσία λένε ότι όποιος μπορεί να μαγειρέψει καλό μπορς, μπορεί να μαγειρέψει τα πάντα.

Υλικά

½ κιλό μοσχαράκι με κόκαλο
2 λίτρα νερό
1 κρεμμύδι ξερό και πράσινο
1 καρότο
1 πράσινη πιπεριά
1 παντζάρι μέτριο(προαιρετικά)
2 μέτριες πατάτες
1 φλιτζάνι τριμμένη ντομάτα
½ λάχανο μικρό
Μαϊντανός
Αλάτι
2-3 φύλλα μικρά δάφνης
3-4 κόκκους μπαχάρι
Εκτέλεση
Βράζουμε το κρέας για δύο ώρες περίπου σε δυο λίτρα νερό. Κατά τη διάρκεια του βρασμού αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια του ζωμού. Αφαιρούμε το κρέας από το νερό και το αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους και τις ρίχνουμε στο ζωμό.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το καρότο, και το παντζάρι, την πράσινη πιπεριά και το λάχανο. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το παντζάρι, ελαφρά σε λίγο ελαιόλαδο και μετά προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για ένα λεπτό και την ρίχνουμε στο ζωμό. Στο ζωμό βάζουμε επίσης τα μπαχαρικά , την πράσινη πιπεριά και το λάχανο. Κόβουμε το κρέας σε ότι μέγεθος θέλουμε και το ρίχνουμε στο ζωμό. Ανακατεύουμε. Αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και ρίχνουμε το μαϊντανό αφού τα ψιλοκόψουμε. Ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά. Το αφήνουμε στην άκρη για κανένα δεκάλεπτο και σερβίρουμε με γιαούρτι η και σκέτο.

 ΜΠΟΡΣ


Χειμωνιάτικη σούπα των ποντίων το μπορς με πρωταγωνιστές το λάχανο και τη καυτερή πιπεριά. 
 ΥΛΙΚΑ 

800 γρ μοσχαρίσιο κρέας κομμένο σε κύβους 
3 μέτριες πατάτες 
2 μέτρια καρότα 
1 μικρό λάχανο ψιλοκομμένο 
½ ματσάκι μαϊντανό 
1 μεγάλο κρεμμύδι 
2 φλιτζάνια χυμό ντομάτας 
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο 
2 ποτήρια νερό 
1 καυτερή πιπεριά 
Αλάτι Μαύρο πιπέρι 

Εκτέλεση 
• Τρίβετε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζετε στο ελαιόλαδο, προσθέτετε μαζί με τη καυτερή πιπεριά σε κομματάκια κατόπιν το κρέας . 
• Αφού τα σοτάρετε για 10 λεπτά ρίχνετε το χυμό ντομάτας και το αφήνετε να βράσει για 1 ώρα . 
• Ψιλοκόβετε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτετε και αυτά στο κρέας μετά τον μαϊντανό αλάτι πιπέρι για να βράσουν για άλλη μισή ώρα , μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου