Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

ΚΑΡΕ (Ή ΜΠΟΥΤΙ) ΧΟΙΡΙΝΟ ΣΕ ΣΑΛΤΣΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

ΚΑΡΕ (Ή ΜΠΟΥΤΙ) ΧΟΙΡΙΝΟ ΣΕ ΣΑΛΤΣΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ



Yλικά για 6 άτομα 
 1 καρέ χοιρινού (6 μπριζόλες μαζί) ή ένα χοιρινό μπούτι (περίπου 1,5 κιλό) αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι χυμός από 2 πορτοκάλια 100 γρ. μουστάρδα Dijon 120 γρ. ζάχαρη, μαύρη 3 πορτοκάλια, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες 1 πακέτο γαριφαλόκαρφα 200 ml ζωμός κοτόπουλου, σπιτικός, από.... βιολογικό κύβο ή ψυγείου λίγο μοσχοκάρυδο 80 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη Για τη γαρνιτούρα 2 κιλά μικρές πατάτες, με τη φλούδα τους, βιολογικές 3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο ή 1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αλατοπιπερώνουμε το καρέ ή το μπούτι και το βάζουμε στο ταψί μαζί με τον χυμό πορτοκαλιού. Το αφήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα με τη μαύρη ζάχαρη, βγάζουμε το κρέας από τον φούρνο και το αλείφουμε με το μείγμα. Κατόπιν στρώνουμε στο κρέας τις φέτες πορτοκαλιού καρφώνοντάς τες με τα γαριφαλόκαρφα. Συμπληρώνουμε στο ταψί, αν χρειαστεί, χυμό πορτοκαλιού και ζωμό κοτόπουλου και συνεχίζουμε το ψήσιμο στον φούρνο για άλλα 15 λεπτά. Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε λίγο ξύσμα μοσχοκάρυδου. Αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, συμπληρώνουμε λίγο ακόμη χυμό πορτοκαλιού ή ζωμό, ρίχνουμε το βούτυρο και τη «δένουμε» ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά. Πατάτες: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Πλένουμε σχολαστικά τις πατάτες και τις απλώνουμε σε ένα ταψάκι. Αλατοπιπερώνουμε, τις περιχύνουμε με το βούτυρο ή το λάδι και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος τις ανακατεύουμε 2-3 φορές. 

 Tip 
Zητήστε από τον χασάπη σας να αφαιρέσει από το μπούτι το κόκαλο ή από το καρέ το κόκαλο κάτω από τις μπριζόλες (χτένι), ώστε να κόβονται οι μπριζόλες με το μαχαίρι όταν είναι ψημένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου