Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Τάρτα Λεμόνι

Τάρτα Λεμόνι του Σεφ Gordon Ramsay 

 Υλικά: 

 50γρ. κουβερτούρα, λιωμένη 6 αυγά (2 ολόκληρα και 4 κρόκους) 180γρ. ζάχαρη άχνη 200ml κρέμα γάλακτος χυμός 2 λεμονιών ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα 
 Για τη ζύμη: 
 125γρ. ανάλατο βούτυρο 90γρ ζάχαρη άχνη 1 αυγό 250γρ αλεύρι
 Εκτέλεση: 
 Για τη ζύμη: 
 Τοποθετήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε έναν ηλεκτρικό μίξερ και κτυπήστε τα ελαφρώς. Προσθέστε τα αυγά και συνεχίστε το ανακάτεμα για ακόμα 30 δευτερόλεπτα. Προσθέστε το αλεύρι και ενώστε με τα υπόλοιπα υλικά. Επεξεργαστείτε για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί. Αν η ζύμη σας είναι πολύ στεγνή, προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας νερό. Αφαιρέστε τη ζύμη από το μίξερ και ζυμώστε ελαφρά με τα χέρια σε επίπεδη επιφάνια, πασπαλισμένη με αλεύρι. Δώστε στη ζύμη σχήμα στρογγυλού δίσκου και καλύψτε με πλαστική μεμβράνη. Τοποθετήστε τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190o C. Αφαιρέστε τη ζύμη από το ψυγείο και τοποθετήστε τη σε ταψάκι τάρτας (περίπου 20cm). Πιέστε με τα δάκτυλα να εφαρμόσει στο ταψάκι αφήνοντας λίγη ζύμη να προεξέχει από το χείλος του ταψιού. Τοποθετήστε το ταψάκι ξανά στο ψυγείο για ακόμα 20 λεπτά. Καλύψτε τη ζύμη (το εσωτερικό του ταψιού) με αλουμινόχαρτο ή με πλαστική μεμβράνη και γεμίστε με φασόλια ή φακές. Ψήστε τη ζύμη για 15 λεπτά στο φούρνο και μετά αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο με τα φασόλια. Ψήστε για ακόμα 5 λεπτά τη ζύμη στην ίδια θερμοκρασία μέχρι να ροδίσει ελαφρά η βάση. Αφαιρέστε τη ζύμη από το φούρνο, και αλείψτε με τη λιωμένη κουβερτούρα και αφήστε να κρυώσει εντελώς η ζύμη. Μειώστε τη θερμοκρασία φούρνου στους 110oC. 

 Κρέμα λεμονιού: 
 Τοποθετήστε τα αυγά, τους κρόκους και τη ζάχαρη μαζί σε ένα μπολ κι ανακατέψτε καλά. Προσθέστε τη κρέμα γάλακτος και συνεχίστε το ανακάτεμα. Τέλος, προσθέστε το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε καλά μαζί τα υλικά. Ο χυμός λεμονιού θα βοηθήσει στην συμπύκνωση της κρέμας. Σουρώνουμε τη κρέμα μέσα από λεπτό κόσκινο σε ένα μπολ. Χύστε την κρέμα μέσα στο ταψάκι με τη ζύμη και πάνω από την σοκολάτα. Τοποθετήστε το ταψάκι στο κάτω ράφι του φούρνου και ψήστε για 50-60 λεπτά, ή μέχρι να πήξει η κρέμα, αλλά να είναι ρευστή στο κέντρο. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει εντελώς. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και με ένα καμινέτο καίμε τη ζάχαρη μέχρι να δημιουργηθεί μία κρούστα καραμέλας. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γκριλ του φούρνου για να κάψετε τη ζάχαρη. Σερβίρετε το γλυκό αμέσως, ή διατηρήστε στο ψυγείο. Απολαύστε τη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου