Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Ριζότο με Σπαράγγια

Ριζότο με Σπαράγγια 



 Τα Υλικά (Για δύο μερίδες) 
 1 φλιτζάνι ρύζι Αρμπόριο 
8-10 σπαράγγια του εμπορίου 
3 ½ - 4 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών 
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
4 κουταλιές ελαιόλαδο 
½ φλιτζάνι κρασί 
½ φλιτζάνι τριμμένη Παρμεζάνα 
½ κουταλάκι τριμμένη φλούδα ακέρωτου λεμονιού 
Αλάτι και πιπέρι 
 Οδηγίες 
 Με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες καθαρίζουμε τα ⅔ του βλαστού των σπαραγγιών, αρχίζοντας από τη βάση, τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε για 5 λεπτά τα σπαράγγια με 3 φλιτζάνια ζωμό χορταρικών ή αλατισμένο νερό. Τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ με κρύο νερό, για να διατηρήσουν το χρώμα τους. Μετά τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα αφήνουμε στην άκρη να περιμένουν. Μετράμε την ποσότητα του ζωμού λαχανικών και συμπληρώνουμε με ζεστό νερό, ώστε να έχουμε συνολικά 4 φλιτζάνια. Κρατάμε στην κατσαρόλα το ζωμό λαχανικών ζεστό. Σε μια άλλη κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να χρυσίσει. Κατόπιν, προσθέτουμε το ρύζι και το ξύσμα λεμονιού και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζωμό με μια κουτάλα, ανακατεύοντας διαρκώς, φροντίζοντας πριν ρίξουμε την επόμενη κουταλιά, να έχει απορροφηθεί η προηγούμενη. Μόλις τελειώσει ο ζωμός και έχει μαλακώσει το ρύζι, προσθέτουμε τα σπαράγγια, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Το ριζότο μας δεν πρέπει να είναι στεγνό. Ρίχνουμε την τριμμένη παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως. 
 TIPS 
Τα σπαράγγια της κονσέρβας τα βγάζουμε προσεκτικά από το βάζο, τα ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν πάνω σε υφασμάτινη πετσέτα. Μετά τα κόβουμε και τα χρησιμοποιούμε με όποιον τρόπο θέλουμε. 
Το Σπαράγγι (Asparagus officinalis) ήταν γνωστό από τους αρχαίους χρόνους ως ένα σπάνιο και από τα πιο ακριβά χορταρικά που μπορούσαν να γευθούν μόνο οι ανώτερες κοινωνικές τάξεις. Είναι αυτοφυές φυτό των χωρών γύρω από τη Μεσόγειο. Στην αρχαία Αίγυπτο έχει βρεθεί η εικόνα του σε τοιχογραφίες των πυραμίδων που χρονολογούνται γύρω στο 5000π.Χ. και στη Μικρά Ασία γνώριζαν τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, ήδη από το 2000π. Χ. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε ως άγριο και αυτοφυές φυτό σε πολλές υγρές, ημιορεινές περιοχές. Από τη Μεσόγειο διαδόθηκε στη Βόρεια Ευρώπη και από εκεί στη Βόρεια Αμερική. Το Σπαράγγι έχει εξαιρετικές διαιτητικές και διουρητικές ιδιότητες, διότι ως υδατώδες λαχανικό περιέχει 90-95% νερό. Περιέχει ελάχιστες θερμίδες και μικρή ποσότητα πρωτεϊνών και υδατανθράκων Τα Σπαράγγια είναι πλούσια σε: · βιταμίνες του συμπλέγματος B, όπως φυλλικό οξύ , θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3). · αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη E, καροτένιο (προβιταμίνη της βιταμίνης Α), οι οποίες εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες και έχουν επίσης και ισχυρή αντικαρκινική δράση. · μέταλλα όπως φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαμηλά σε νάτριο και περιέχουν αρκετό κάλιο. Σήμερα τα Σπαράγγια θεωρούνται απαραίτητα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, είτε φρέσκα, είτε μαγειρεμένα. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στις σαλάτες, στις μακαρονάδες, στις ομελέτες, στο ριζότο, στις τάρτες ή τις πίτες. Αξίζει να τα βάλουμε στη διατροφή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου