Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Μελωμένο χυλοπιτάκι με γαρίδες και μαραθόριζα (φινόκιο)

Μελωμένο χυλοπιτάκι με γαρίδες και μαραθόριζα (φινόκιο) Στο "παραπονεμένο" χυλοπιτάκι αυτή τη φορά σκεφτήκαμε να δώσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Το μεταχειριστήκαμε σαν ριζότο και του προσθέσαμε γαρίδες και φινόκιο. Το αποτέλεσμα τελικά μας δικαίωσε! Σίγουρα μια πολύ νόστιμη και ελαφριά συνταγή! ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) - 1 κιλό γαρίδες μεσαίο ή μεγάλο μέγεθος - 250γρ χυλοπιτάκι - 1,2lt ζωμός από τις γαρίδες (βλ. Προετοιμασία) - 1 μέτριο κρεμμύδι (80-100γρ), ψιλοκομμένο - 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες - 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο (125ml) - 250γρ φινόκιο σε ψιλοκομμένες ροδέλες - 1 φλιτζ. λευκό κρασί - 2 ντομάτες, κομμένες σε μικρά κομμάτια - αλάτι και πιπέρι Προετοιμασία: Στη συνταγή αυτή χρησιμοποιήσαμε κατεψυγμένες γαρίδες, μεσαίου μεγέθους και αφού τις ξεπαγώσαμε τις καθαρίσαμε κόβοντας τα κεφάλια, τα οποία κρατήσαμε στην άκρη. Από το σώμα αφαιρούμε κέλυφος, και στη συνέχεια το εντεράκι, ανοίγοντας ελαφρά τη ράχη τους σε μια τομή κατά μήκος, με ένα πολύ καλό μαχαίρι. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 1,2lt νερό ελαφρά αλατισμένο και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις βράσει, χαμηλώνουμε σε μέτριο προς δυνατό και ρίχνουμε τα κεφάλια και τα σώματα από τις γαρίδες και τα ζεματάμε για 2-3 λεπτά (Προσοχή: κατά τη διάρκεια ξαφρίζουμε όσο μπορούμε το ζωμό). Μετά το ζεμάτισμα, τραβάμε το ζωμό από τη φωτιά και τον σουρώνουμε. Τον αφήνουμε στην άκρη και τον κρατάμε για να μαγειρέψουμε το χυλοπιτάκι. Από τις γαρίδες, κρατάμε τα σώματα και πετάμε τα κεφάλια. ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το φινόκιο, μέχρι να απορροφηθούν τα νερά τους. Ρίχνουμε το σκόρδο, το γυρνάμε για πολύ λίγο και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, ρίχνουμε το χυλοπιτάκι και ανακατεύουμε. Σιγά σιγά αρχίζουμε να προσθέτουμε τον ζωμό, ακολουθώντας την ίδια τεχνική με αυτή του ριζότο (δηλ. 1/2 φλυτζάνι ζωμό κάθε φορά μέχρι σχεδόν να απορροφηθεί) και ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσει. Όταν το χυλοπιτάκι αρχίσει να χυλώνει (όταν σχεδόν έχουμε χρησιμοποιήσει όλο το ζωμό) προσθέτουμε τις ντομάτες μαζί με 1 φλυτζάνι ακόμα ζωμό. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2-3 λεπτά μέχρι να χυλώσει (προσοχή όχι να στεγνώσει τελείως!). Aλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τις γαρίδες, κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα και σερβίρουμε. Καλή σας όρεξη! Tips: 1. Μπορείτε αντί για φινόκιο να χρησιμοποιήσετε κλωναράκια από μάραθο. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο νόστιμο! 2. Αν βρείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκιες γαρίδες. Η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου