Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

ΜΑΝΤΙ

ΜΑΝΤΙ

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/431193_541020362582806_121408692_n.jpg

Manti-Pontiako


ΜΑΝΤΙ Mantı

To ή τα Mantı (η λέξη δεν αλλάζει στον πληθυντικό), είναι κατά βάση μικρά ζυμαρικά που περιέχουν είτε κιμά είτε πατάτα, τυλιγμένα σε ζύμη, που βράζονται ή ετοιμάζονται στον ατμό και σκεπάζονται με μια γενναία κουταλιά γιαούρτι, λιωμένο βούτυρο και σκόρδο, με μικρά τρίμματα κόκκινης πιπεριάς για κορωνίδα.

Η καταγωγή του πιάτου αυτού χάνεται στις ρίζες του τουρκικού γένους, κοντά στη σημερινή Μογγολία, ενώ διαδόθηκε από αέναα κινούμενους νομάδες σε όλη την Κεντρική Ασία, οι οποίοι διατηρούσαν τα «υλικά» κατεψυγμένα ή ξερά και τα έβραζαν στα γρήγορα με την πρώτη ευκαιρία, ώστε να μπορούν να καταναλωθούν άμεσα. Η θεωρούμενη ως πρωτεύουσα του Mantı είναι το Kayseri της Κεντρικής Ανατολίας.


 
 Μαντί Ποντιακό


Τα μαντία είναι αγάπημενο φαγητό των Ποντίων που βρίσκεται στο τραπέζι σε κάθε οικογενειακή ή φιλική συγκέντρωση. Αξίζει να τα δοκιμάσετε.

Για τη ζύμη:
1,5 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
1 κ.γ αλάτι
Χλιαρό νερό, όσο πάρει για να πετύχετε μια σκληρή ζύμη

Για την γέμιση:
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 κιλό κρεμμύδια χοντροκομμένα(αν χρειαστεί, τα στραγγίζετε λίγο)
1 κ.σ αλάτι, όχι πολύ γεμάτη
1 κ.σ πιπέρι, όχι πολύ γεμάτη
4 κ.σ ελαιόλαδο

Ετοίμάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για μία ώρα. Aνοίγουμε φύλλο με τον πλάστη πάχους 2-3 χιλιοστών και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια, με διαστάσεις περίπου 10 εκατ.

Eτοιμάζουμε τη γέμιση: Ψιλοτρίβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε καλά. Παίρνουμε ένα κομμάτι φύλλου, το γεμίζουμε με ένα κουταλάκι γέμιση και το κλείνουμε σαν πουγκάκι (οπώς στην φωτογραφία).

Mόλις ετοιμάσουμε όλα τα μαντία, τα ψήνουμε στον ατμό, σε ειδκή κατσαρόλα με διάτρητους δίσκους για 45'. Αν δεν διαθέτουμε τέτοιο σκεύος χρησιμοποιούμε κατσαρόλα με εξάρτημα ατμού. Σερβίρονται ζεστά με πάπρικα γλυκιά ή καυτερή.

Καλή σας όρεξη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου