Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Γεμιστά Πολίτικα

Γεμιστά Πολίτικα

 Γεμιστές ντομάτες και πιπεριές με πολύ κρεμμύδι, ρυζι, κουκουναρι και σταφίδες. Ειναι μπελαλίδικη συνταγή αλλά αξίζει τον κοπο, τον χρόνο σας για ενα αυθεντικό πολίτικο φαγητό. Οχι ακριβώς φαγητό, μεζέ θα το έλεγα λόγω της γλύκας του, γι' αυτό και διαλέγουμε μικρές ντομάτες και πιπεριές. Μπορούμε για τραπέζι να το κάνουμε και 3 μερες πριν, η γευση του δεν χαλάει.


Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
  • 12 ντομάτες κόκκινες μικρές πολύ μικρές
  • 12 πιπεριές πράσινες πολύ μικρές
  • 2 1/2 κιλά κρεμμύδια ξερά
  • 2 φακελλάκια κουκουνάρι
  • 1 χούφτα σταφίδα μαύρες
  • 1 χουφτα σταφίδα ξανθή
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 νεροπότηρο Ρύζι κίτρινο 
  • αλάτι
  • πιπέρι αρκετό
  • Το μισό από το μέσα από τις ντομάτες
  • 1 ποτήρι νερό


Βήμα 1
1) Κόβουμε τα κρεμμύδια στη μέση και μετά φέτες στην κατσαρόλα. ( πρεπει να κοπούν στο χέρι οχι στο μουλτι). Με ενα ποτήρι νερό τα αφήνουμε να βράσουν μεχρι να πιούν και τα υγρά τους.Οταν στεγνώσουν ρίχνουμε το λάδι και αρχίζουμε να τα τηγανίζουμε.
Βήμα 2
2) Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά για να μην μας καούν αλλα να τηγανιστούν (εδω μας θελει συνέχεια από πάνω). Τηγανίζουμε το κρεμμύδι πολύ καλά να πάρει χρώμα καφετί, σαν μέλι. Θα γίνει σχεδόν σαν αλοιφή και θα μείνει περίπου το εν τέταρτο απο το αρχικό κρεμμύδι.
Βήμα 3
3) Οταν είναι έτοιμο προσθέτουμε το κουκουνάρι και τηγανίζουμε λίγο να βγάλει τα αρώματά του.
Βήμα 4
4) Προσθέτουμε κανέλα, γαρύφαλλο, σταφίδες και ρύζι. Τηγανίζουμε ακόμα για ενα λεπτό. Προσθέτουμε το μισό από το εσωτερικό από τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι. Αφήνουμε να πάρει μιά βράση (οχι να στεγνώσει).
Βήμα 5
5) Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές, σκεπάζουμε με τα καπάκια τους. Τα τοποθετούμε σε ταψί τέτοιο μέγεθος ωστε να μην εχουν κενά μεταξύ τους. Βάζουμε ενα ποτήρι νερό στο ταψί. Ραντίζουμε με λίγο λάδι από πάνω τους ντολμάδες. και τέλος αλατίζουμε ελαφρά.
Βήμα 6
6) Στην αρχή σκεπάζουμε με λαδόκολα (ανάλαφρα οχι αεροστεγώς) και ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς. Μετά τα μισά του ψησίματος περίπου σε μισή ωρα δηλαδή, βγάζουμε τη λαδόκολλα. Τελειώνει το ψήσιμο οταν εχει πιεί το νερό του και εχουν πάρει χρώμα τα γεμιστά. Σύνολο ψησίματος μία με μιάμιση ωρα, ανάλογα τον φούρνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου