Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Συνταγή για να φτιάξουμε τις δικές μας ελιές.


Συνταγή για να φτιάξουμε τις δικές μας ελιές.













Υλικά
ελιές (για 5-6 κιλά) αλάτι χοντρό ξίδι απλό κανονικό νερό
για την άλμη
λεμόνι (1-2 κομμένα σε φέτες)
φύλλα δάφνης (5-6)
δενδρολίβανο (5-4 κλωνάρια)
ελαιόλαδο



Αυτή η συνταγή είναι το απόσταγμα ετών εμπειρίας για το πως μπορούμε να κάνουμε τις δικές μας ελιές από το δέντρο - α μας.
Τις ελιές τις κόβουμε ή της τινάζουμε και πέφτουν κάτω όταν σχεδόν έχουν μαυρίσει οι περισσότερες. Μπορούμε φυσικά να μαζέψουμε και πράσινες.
Μετά το μάζεμα λοιπόν πάμε στο σπίτι και τις βάζουμε σε μια λεκάνη. Τις καθαρίζουμε από τυχόν βρομιές,  κλαδιά και κάνουμε μια διαλογή για να μην έχουμε καμία χαλασμένη.
Τις τρυπάμε (αντί να τις χαράξουμε)  με δύο οδοντογλυφίδες μαζί, στο κάτω μέρος τους (απέναντι από την μεριά του κοτσανιού). Αν θέλουμε τις άγουρες τις τρυπάμε παραπάνω από μία φορά. Αυτό το κάνουμε, αντί να τις χαράξουμε για να μη μαραθούν στο μέρος του χαράγματος.
Ξεπικρίζετε τις ελιές: Βάζετε τις ελιές σε λεκάνη και τις σκεπάζετε με διπλάσιο σε όγκο νερό. Αλλάζετε το νερό κάθε δεύτερη με τρίτη μέρα, για 4 εβδομάδες. Μετά από 3,5 – 4 εβδομάδες δοκιμάζετε. Θα πρέπει να μην πικρίζουν και να έχουν μεστή γεύση. Αν η πικράδα τους είναι έντονη ακόμη, συνεχίζετε την διαδικασία (για άλλη μια εβδομάδα και πάντα με δοκιμή) μέχρι στην δοκιμή η γεύση τους να μην είναι πικρή, εντούτοις να κρατάει κάτι υποτονικό από την πικράδα.
Αδειάζετε το νερό και προσθέτετε χοντρό αλάτι. Τις αφήνετε έτσι για μια μέρα. Κάνετε το ίδιο προσθέτοντας ξίδι και αφήνοντάς τες επίσης μέσα σ’ αυτό, για μια μέρα.
Ετοιμάζετε την άλμη: Βράζετε νερό στο οποίο έχετε προσθέσει αλάτι, το δενδρολίβανο και τα φύλλα δάφνης. Το αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
Ολοκλήρωση: Στραγγίζετε τις ελιές από το ξίδι και τις βάζετε σε μεγάλα γυάλινα μπολ. Σκεπάζετε με τον κρύο αλμυρό ζωμό, προσθέτοντας στο πάνω μέρος ένα εκατοστό περίπου λάδι. Διατηρείτε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.


Καλή επιτυχία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου