Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Σούπα λαχανικών (Μπορς)


Σούπα λαχανικών (Μπορς)



mpors_552526751.jpg
Η σούπα μπορς είναι μια πολύ θρεπτική σούπα λαχανικών, ουκρανικής προέλευσης, την οποία συνηθίζουν να φτιάχνουν οι Πόντιοι τις κρύες μέρες του χειμώνα και όχι μόνο. Η σούπα μπορς φτιάχνετε με πολλές παραλλαγές προσθέτοντας ή αφαιρώντας λαχανικά και καρυκεύματα.
Υλικά:

 1 κιλό κρέας βοδινό ή μοσχάρι
 3 μέτρια κρεμμύδια
 3 παντζάρια βρασμένα (ή κονσέρβα)
 3 πατάτες
 2 καρότα
 3 χούφτες λάχανο κομμένο όπως για σαλάτα
 λίγος άνιθος ψιλοκομμένος
 λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
 λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
 3/4 φλιτζανιού  ελαιόλαδο
 1 κ.σ. πελτές ντομάτας ή 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
 1 κ.σ. ατζίκα* (προαιρετικά)
 αλάτι
 πιπέρι
   
Εκτέλεση:

Βάζουμε το κρέας να βράσει και κόβουμε τα λαχανικά μας σε λεπτές λωρίδες ή κυβάκια.
Σε κατσαρόλα σωτάρουμε τα κρεμμύδια με  λίγο ελαιόλαδο, ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσουν. Μόλις βράσει το κρέας το κόβουμε σε κύβους 3 περίπου εκατοστών, αφαιρώντας τα κόκκαλα αν υπάρχουν. Προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα, το λάχανο και τα σωταρισμένα κρεμμύδια, τοματοπελτέ, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν.
Όταν το φαγητό κοντεύει να γίνει προσθέτουμε τα παντζάρια, τον άνιθο, το μαϊντανό και το σέλινο καθώς και το ελαιόλαδο και αφήνουμε να πάρουν μια- δυο βράσεις.
Στο σερβίρισμα μπορούμε να προσθέσουμε 1 κουταλιά γιαούρτι στραγγιστό και μπούκοβο.
*Ατζίκα είναι πολτός από κόκκινες πιπεριές που μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα που πωλούν ποντιακά προϊόντα. Δίνει γεύση και άρωμα σε όλα τα κοκκινιστά σας.
Καλή σας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου