Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Μαντί Ποντιακό

Μαντί Ποντιακό


Μαντί Ποντιακό


Τα μαντία είναι αγάπημενο φαγητό των Ποντίων που βρίσκεται στο τραπέζι σε κάθε οικογενειακή ή φιλική συγκέντρωση. Αξίζει να τα δοκιμάσετε.

Για τη ζύμη:
    1,5 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
    2 αυγά
    1 κ.γ αλάτι
    Χλιαρό νερό, όσο πάρει για να πετύχετε μια σκληρή ζύμη

Για την γέμιση:
    1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
    1 κιλό κρεμμύδια χοντροκομμένα(αν χρειαστεί, τα στραγγίζετε λίγο)
    1 κ.σ αλάτι, όχι πολύ γεμάτη
    1 κ.σ πιπέρι, όχι πολύ γεμάτη
    4 κ.σ ελαιόλαδο

Ετοίμάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για μία ώρα. Aνοίγουμε φύλλο με τον πλάστη πάχους 2-3 χιλιοστών και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια, με διαστάσεις περίπου 10 εκατ. 

Eτοιμάζουμε τη γέμιση: Ψιλοτρίβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε καλά. Παίρνουμε ένα κομμάτι φύλλου, το γεμίζουμε με ένα κουταλάκι γέμιση και το κλείνουμε σαν πουγκάκι (οπώς στην φωτογραφία).

Mόλις ετοιμάσουμε όλα τα μαντία, τα ψήνουμε στον ατμό, σε ειδκή κατσαρόλα με διάτρητους δίσκους για 45'. Αν δεν διαθέτουμε τέτοιο σκεύος χρησιμοποιούμε κατσαρόλα με εξάρτημα ατμού. Σερβίρονται ζεστά με πάπρικα γλυκιά ή καυτερή.

Καλή σας όρεξη





Τα μαντία είναι αγάπημενο φαγητό των Ποντίων που βρίσκεται στο τραπέζι σε κάθε οικογενειακή ή φιλική συγκέντρωση. Αξίζει να τα δοκιμάσετε.

Για τη ζύμη:
1,5 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
1 κ.γ αλάτι
Χλιαρό νερό, όσο πάρει για να πετύχετε μια σκληρή ζύμη

Για την γέμιση:
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 κιλό κρεμμύδια χοντροκομμένα(αν χρειαστεί, τα στραγγίζετε λίγο)
1 κ.σ αλάτι, όχι πολύ γεμάτη
1 κ.σ πιπέρι, όχι πολύ γεμάτη
4 κ.σ ελαιόλαδο

Ετοίμάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για μία ώρα. Aνοίγουμε φύλλο με τον πλάστη πάχους 2-3 χιλιοστών και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια, με διαστάσεις περίπου 10 εκατ.

Eτοιμάζουμε τη γέμιση: Ψιλοτρίβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε καλά. Παίρνουμε ένα κομμάτι φύλλου, το γεμίζουμε με ένα κουταλάκι γέμιση και το κλείνουμε σαν πουγκάκι (οπώς στην φωτογραφία).

Mόλις ετοιμάσουμε όλα τα μαντία, τα ψήνουμε στον ατμό, σε ειδκή κατσαρόλα με διάτρητους δίσκους για 45'. Αν δεν διαθέτουμε τέτοιο σκεύος χρησιμοποιούμε κατσαρόλα με εξάρτημα ατμού. Σερβίρονται ζεστά με πάπρικα γλυκιά ή καυτερή.

Καλή σας όρεξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου