Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Κρέας με πουρέ μελιτζάνας (Hünkar Beğendi)

Hünkar Beğendi (Κρέας με πουρέ μελιτζάνας)


ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ (02)





















Υλικά (για το κρέας)
250 γραμμάρια βοδινό κρέας
1 κρεμμύδι
2 ντομάτες
3 πιπεριές πράσινες ψιλές
1 κουταλάκι πάστα ντομάτας
Νερό
Αλάτι / Πιπέρι
Υλικά (για τον πουρέ)
3 μεγάλες μελιτζάνες 
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 ποτήρια κρύο γάλα
1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένο κασέρι
Αλάτι / Πιπέρι
Ηλιέλαιο
Εκτέλεση συνταγής χιουνκιάρ μπεγεντί
Κόβετε το κρέας σε κύβους και το τσιγαρίζετε στο λάδι που έχετε βάλει σε πυρίμαχο σκεύος. Ρίχνετε και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και συνεχίζετε να τα σοτάρετε όλα μαζί. Μετά προσθέτετε την πάστα ντομάτας και το ζεστό νερό και αφήνετε το κρέας να ψηθεί. Προς το τέλος προσθέτετε την ψιλοκομμένη πιπεριά και την ντομάτα. Βάζετε το αλατοπίπερο ανάλογα με το πόσο θέλετε και το αφήνετε να σιγοψηθεί μέχρι να στεγνώσει το νερό του.
Τον πουρέ τον φτιάχνουμε ως εξής:
Ψήνουμε τις μελιτζάνες, τις ξεφλουδίζουμε και τις ψιλοκόβουμε. Βάζουμε σε ένα πυρίμαχο λάδι και αλεύρι και τα σοτάρουμε. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες στο αλεύρι. Βάζουμε και το κρύο γάλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το αλατοπίπερο και το τριμμένο τυρί. Για να πετύχουμε την απαλή υφή του πουρέ μπορούμε να βάλουμε επιπλέον γάλα ή ζεστό νερό.
Πώς σερβίρουμε
  • Βάζουμε σε ένα πιάτο λίγο από τον πουρέ, ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και εκεί μέσα βάζουμε το κρέας. Έτοιμο. Καλή σας όρεξη!
  • Το Hünkárbeğendi είναι ένα φαγητό περίπλοκο γι’ αυτό ορίστε κάποιες συμβουλές για μεγαλύτερη επιτυχία.
  • Όταν ετοιμάζετε το κρέας θα πρέπει να το σοτάρετε χωρίς να ξεραθεί, δεν θα διαλύεται αλλά θα είναι και μαλακό.
  • Το πιο δύσκολο είναι ο πουρές μελιτζάνας. Το αλεύρι δεν θα πρέπει να σκουρύνει αλλά να μην έχει και την έντονη εκείνη οσμή.
  • Όταν προσθέτετε το γάλα θα πρέπει να προσέξετε να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ.
  • Τις μελιτζάνες καλό θα είναι να τις ψήσετε στα κάρβουνα και μετά να τις ξεφλουδίσετε. Τα κάρβουνα θα δώσουν μια υπέροχη μυρωδιά.
  • Η μελιτζάνα θα πρέπει να είναι ζουμερή. Χωρίς να κρυώσει να την κόψετε σε κομματάκια και να την ρίξετε στην μπεσαμέλ και να ανακατέψετε μέχρι να αφομοιωθεί και να γίνει λεία σαν τον πουρέ της πατάτας.
Και ένα τρικ για το σερβίρισμα...
Μετά που θα βάλετε το κρέας μέσα στη λακκούβα που θα έχετε ανοίξει στον πουρέ θα το περιχύσετε με το ζουμί που έχει μείνει στην κατσαρόλα που μαγειρέψατε το κρέας και θα στολίσετε το πιάτο με πιπεριές πράσινες ψιλές και ντομάτες τις οποίες θα έχετε κάνει επίσης ψητές.

Το hünkar beğendi είναι ένα από τα πιο εξευγενισμένα πιάτα της τουρκικής κουζίνας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου