Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

περντέ πιλάφι (Perde pilavı)

Perde pilavı (περντέ πιλάφι)

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ (03)



















Υλικά
3 ½ φλιτζάνια ρύζι
1 ολόκληρο κοτόπουλο
1 φλιτζάνι αμύγδαλα
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
Ηλιέλαιο
Αλάτι, πιπέρι
Ζωμός κοτόπουλο
Για τη ζύμη

2 αβγά

3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
1 φλιτζανάκι του καφέ ηλιέλαιο
½ κουταλάκι μπέκιν πάουντερ
Αλεύρι όσο παίρνει
Αλάτι
Εκτέλεση συνταγής perde pilavı

Βάζουμε στην κατσαρόλα το ηλιέλαιο και το βούτυρο και τα ζεσταίνουμε. Ρίχνουμε λίγα αμύγδαλα και τα σοτάρουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το πλυμένο και στραγγισμένο ρύζι και ανακατεύουμε. Όταν τσιγαριστούν όλα μαζί ρίχνουμε τον ζωμό, βάζουμε και το αλατάκι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν.
Μαδάμε το κοτόπουλο που έχουμε βράσει από πριν σε μικρά κομματάκια. Όταν ψηθεί το πιλάφι προσθέτουμε το κοτόπουλο και μπόλικο μαύρο πιπέρι και αφού ανακατέψουμε μια-δυο προσεκτικά το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 10-15 λεπτά. (Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας στο πιλάφι: Μόλις σβήσετε τη φωτιά θα πρέπει να το αφήσετε να ξεκουραστεί. Μάλιστα μπορείτε να σκεπάσετε την κατσαρόλα με χαρτί κουζίνας και μετά το καπάκι ή κάτι ακόμα πιο παραδοσιακό, να τυλίξετε την κατσαρόλα σε μια παλιά κουβερτούλα που δεν χρησιμοποιείτε. Θα σας εκπλήξει η διαφορά!) Λαδώνουμε το βαθύ ταψί μας με λίγο βούτυρο και στρώνουμε τα υπόλοιπα αμύγδαλα στον πάτο και στα τοιχώματα. (Μπορούμε για παράδειγμα να φτιάξουμε μαργαρίτες ή φυλλαράκια). Χρειαζόμαστε όπως είπαμε ένα βαθύ σκεύος γιατί φανταστείτε ότι θα γεμίσουμε το ρύζι, θα το κλείσουμε από πάνω πάλι με ζύμη και αφού ψηθεί θα το αναποδογυρίσουμε και θα κόψουμε για να σερβίρουμε σαν τούρτα.

Τώρα θα φτιάξουμε το ζυμάρι... Βάζουμε στο δοχείο ανάμειξης τα υλικά που χρειαζόμαστε. Προσθέτουμε και το αλεύρι και φτιάχνουμε την ζύμη μαλακή σαν τον λοβό αφτιού. Ανοίγουμε τη ζύμη σε μέγεθος που θα εξέχει στις άκρες από το ταψί που θα την στρώσουμε.
Και τώρα στρώνουμε τη ζύμη στο ταψί που έχουμε λαδώσει και έχουμε βάλει τα αμύγδαλα από δω και από κει, ρίχνουμε μέσα το πιλάφι μας και το σφραγίζουμε με τις άκρες που εξέχουν. Στη συνέχεια ψήνουμε το περντέ πιλάφι στο φούρνο σε θερμοκρασία 180 βαθμών έως ότου ροδοκοκκινίσει.

Σερβίρουμε αναποδογυρίζοντας το ταψί έτσι ώστε τα αμύγδαλα που έχουμε βάλει στον πάτο και στα τοιχώματα της φόρμας, να φανούν πάνω αυτή τη φορά να στολίζουν την τούρτα μας. Κόβουμε με το μαχαίρι και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου