Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

ΜΠΟΥΡΕΚΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ(Su böreği)

Su böreği ΜΠΟΥΡΕΚΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ (07)




















Su böreği (μπουρέκι του νερού) για 12 άτομα. (Θα χρειαστούμε ταψί με διάμετρο 40 εκατοστά)
Υλικά για τη ζύμη:
8 κούπες αλεύρι
5 αβγά
1 κουταλάκι αλάτι
Λίγο χλιαρό νερό
Για να βρέξουμε τα φύλλα χρειαζόμαστε:
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές βούτυρο
3 λίτρα ζεστό νερό
3 λίτρα κρύο νερό
Για τη γέμιση:
Μισό κιλό φέτα
Μαϊντανό
10-12 κουταλιές λάδι
Επιπλέον, όταν στρώνουμε τα φύλλα στο ταψί θα χρειαστούμε 4-5 κουταλιές λάδι για να λαδώσουμε ενδιάμεσα.
Εκτέλεση συνταγής:
Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα δοχείο και ξεκινάμε να ανακατεύουμε από το κέντρο. Ταυτόχρονα προσθέτουμε λίγο-λίγο νερό. Ζυμώνουμε για να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή. Ανοίγουμε 10-12 φύλλα.
Λαδώνουμε το ταψί μας με 2-3 κουταλιές λάδι. Στρώνουμε ένα φύλλο στη βάση του ταψιού και λαδώνουμε με 2 κουταλιές λάδι. (Σημείωση: Κρατάμε δύο από τα φύλλα μας, το ένα για τη βάση και το άλλο για να σκεπάσουμε το μπουρέκι. Τα υπόλοιπα θα τα βράσουμε).
Το επόμενο που θα κάνουμε θα το επαναλάβουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα και να μας μείνει το τελευταίο με το οποίο θα σκεπάσουμε το μπουρέκι.
Κόβουμε τα φύλλα στα δύο ή στα τέσσερα και τα βουτάμε κομμάτι-κομμάτι πρώτα σε νερό που βράζει και στο οποίο έχουμε βάλει λίγο αλάτι και λάδι. Τα ζεματίζουμε για ένα λεπτάκι και μετά τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βυθίζουμε σε κρύο νερό και τα αφαιρούμε σχεδόν αμέσως. Τα στρώνουμε προσεκτικά στο ταψί. Λαδώνουμε. Μετά απλώνουμε λίγο από το τριμμένο τυρί με τον μαϊντανό και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουμε με τα φύλλα και τη γέμιση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ξεροψηθεί το μπουρέκι μας. Αφού κρυώσει λιγάκι, κόβουμε σε μεγάλα τετράγωνα και σερβίρουμε με αϊράνι.
Τη γέμιση μπορείτε να την κάνετε και με καβουρδισμένο κιμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου