Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Μεθυσμένα ωτία


Μεθυσμένα ωτία





otia9_962126516.jpg
Μεθυσμένα ωτία είναι η παραδοσιακή ποντιακή συνταγή για τα ωτία λίγο όμως παραλλαγμένη από τις κυρίες της Εύξεινου Λέσχης Μικρασιατών και Ποντίων του Νομού Τρικάλων.

Υλικά:

1 πακέτο βούτυρο (μαργαρίνη για πιο ελαφριά γεύση)
7 αυγά χωριάτικα
2 φλυτζάνια γιαούρτι
2 φλυτζάνια ζάχαρη
1 μπέικιν
1 σφηνάκι ούζο με γλυκάνισο
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Τουλάχιστον 1 λίτρο λάδι για τα τηγάνισμα (ηλιέλαιο)
1 κούπα φρεσκοστυμένο χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση:

Λιώνουμε ένα πακέτο βιτάμ και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Στο χλιαρό βιτάμ ρίχνουμε 2 κούπες ζάχαρη και τις αναμιγνύουμε μαζί του. Σιγά σιγά δένουμε στο παραπάνω μίγμα και 2 κούπες γιαούρτι. Ξεχωριστά χτυπάμε πολύ καλά 7 αυγά και τα προσθέτουμε στο μίγμα των υλικών μας. Προσθέτουμε 1 μπέικιν και προαιρετικά μία βανίλια.

Σε ένα φλιτζανάκι του καφέ χλιαρό νερό διαλύουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική και το προσθέτουμε κι αυτό μαζί με την κούπα με τον χυμό του πορτοκαλιού. Ένα σφηνάκι ούζο με γλυκάνισο θα προστεθεί κι αυτό στο τέλος για να ολοκληρωθεί το μίγμα μας πριν δεχθεί το αλεύρι. Αφού έχουμε δέσει όλα τα υλικά μας σιγά σιγά προσθέτουμε περίπου 2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη.

Αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί περίπου 15 λεπτά. Ξαναζυμώνουμε απαλά.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπάλες και με τον λεπτό πλάστη, τη χλαού, ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο πάχους μισού δαχτύλου, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Το φύλλο που ανοίξαμε το χαράσσουμε και το κόβουμε σε λωρίδες φάρδους 3 δαχτύλων περίπου και λίγο λιγότερο. Κάθε λωρίδα την κόβουμε σε τμήματα διαγωνίως, σχηματίζοντας ρόμβους. Σε κάθε ρόμβο κάνουμε μια βαθιά χαραγματιά στο κέντρο του.



Περνάμε την μία άκρη του ρόμβου από την τρύπα του κέντρου και τη βράζουμε από την πίσω πλευρά. Τεντώνουμε.



Ετοιμάζουμε τα ωτία μας για τηγάνισμα. Βάζουμε μπόλικο ηλιέλαιο στο βαθύ τηγάνι μας και το αφήνουμε να πιάσει θερμοκρασία. Για να καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο, ρίχνουμε λίγη από ζύμη μας, να μια σταλίστα, στο καυτό λάδι, κι όταν αυτή ανέβει πάνω και φουσκώσει ξέρουμε πως το λάδι ετοιμάστηκε. Ρίχνουμε γρήγορα τα ωτία μας κι ένα ένα με πηρούνι τα γυρνάμε για να ψηθούν κι από τις δύο πλευρές. Με μια σπάτουλα τρυπητή μαζεύουμε την τηγανιά μας και την βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τα ωτία μας τα αφήνομε να στραγγίσουν καλά και να κρυώσουν κι έπειτα είναι έτοιμα για να σερβιριστούν!

Καλή Όρεξη!

Δείτε παρακάτω όλη την διαδικασία εκτέλεσης της συνταγής σε φωτογραφίες:
Φωτογραφίες
ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου