Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΕ ΡΟΥΜΙ



ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΕ ΡΟΥΜΙ

Μπαμπάς με ρούμι απο τον ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟ!!!!!..

Στην αρχή ήταν ο μπαμπάς, όχι ο μπαμπάς μου, όχι ο Αλή Μπαμπάς, ούτε οι 40 κλέφτες του, αλλά το γλυκό... μπαμπάς με ρούμι. Μετά ένας Γάλλος ζαχαροπλάστης αφαίρεσε τις σταφίδες από το μπαμπά κ έφτιαξε ένα σιρόπι, που το <<φουσκώνει>> κ το ονόμασε σαβαρέν προς τιμή του Γάλλου γευσιγνώστη Brillat Savarin. Το Σαβαρέν λοιπόν είναι η εξέλιξη του Μπαμπά του 18ου αιώνα. Κ το σαβαρέν της γιαγιάς μου?.. Ε αυτό γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη κ από τι φαίνεται είναι η εξέλιξη του γαλλικού ή μάλλον του ελληνικού σαβαρέν ή ίσως να μπορούμε κ εμείς να του δώσουμε τη δική μας τιμητική ονομασία! Σαβαρέν σαν ρεβανί ή σαβαρέν με αμύγδαλα ή το αμυγδαλωτό σαβαρέν της Μάχης ή σαβαρέν αμυγδάλου ή κ γιατί όχι...Αμυγδαλομάχη!!!

Σαβαρέν με ρούμι:
2-3 αυγά
2 κουταλάκια μαγιά ξηρή
1/2 κούπα τσαγιού γάλα χλιαρό
2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 κούπες τσαγιού αλεύρι σκληρό
6 κ.σ. μαργαρίνη λιωμένη κ χλιαρή
λίγο αλατι

Για το σιρόπι:
1 1/2 κούπα τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
1 1/2 κούπα τσαγιού νερό
4 κ.σ. ρούμι

Για το γλάσο:
1/2 κούπα τσαγιού μαρμελάδα δαμάσκηνο
2 κ.σ. νερό

Για το γαρνίρισμα:
Φρούτα
Σαντιγύ

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε στο γάλα τη μαγιά. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το γάλα κ το αλεύρι με το αλάτι. Εξακολουθώντας το χτύπημα, ρίχνουμε σταδιακά κ τη μαργαρινή. Κάνουμε μια ζύμη ελαστική, που κολλάει στα χέρια. Τη βάζουμε σε αλευρωμένο μπωλ κ τη σκεπάζουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει για 1-11/2 ώρα. Στη συνέχεια βουτυρώνουμε κ αλευρώνουμε μια φόρμα με τρύπα στη μέση, απλώνουμε τη ζύμη μας μέσα κ την αφήνουμε κ πάλι να φουσκώσει σκεπασμένη για περιπούάλλη μία ώρα. Ψήνουμε το σαβαρέν μας για 30' περίπου σε προθερμαινόμενο φούρνο στους 180. Όταν είναι έτοιμο κ όσο είναι ζεστό, το τρυπάμε από την κάτω πλευρά κ το βγάζουμε από τη φόρμα. Το αφήνουμε να κρυώσει. Το περιχύνουμε με το ρούμι ή αν θέλουμε πιο ήπια τη γεύση του ποτού, το βάζουμε στο σιρόπι προσ το τέλος. Βράζουμε λοιπόν το σιρόπι μας κ βουτάμε μέσα το σαβαρέν μας κ το περιχύνουμε ταυτόχρονα κ από πάνω για να σιροπιαστεί ολόκληρο. Το τοποθετούμε σε πιατέλα κ ετοιμάζουμε το γλάσο της μαρμελάδας. Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα με το νερό κ αλείφουμε το γλυκό μας για να γυαλίσει. Όταν κρυώσει τελείως, χτυπάμε τη σαντιγύ κ γαρνίρουμε το γλυκό μας γεμίζοντας με φρούτα στο κέντρο.
Μπαμπάς με ρούμι απο τον ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟ!!!!!..

Στην αρχή ήταν ο μπαμπάς, όχι ο μπαμπάς μου, όχι ο Αλή Μπαμπάς, ούτε οι 40 κλέφτες του, αλλά το γλυκό... μπαμπάς με ρούμι. Μετά ένας Γάλλος ζαχαροπλάστης αφαίρεσε τις σταφίδες από το μπαμπά κ έφτιαξε ένα σιρόπι, που το <<φουσκώνει>> κ το ονόμασε σαβαρέν προς τιμή του Γάλλου γευσιγνώστη Brillat Savarin. Το Σαβαρέν λοιπόν είναι η εξέλιξη του Μπαμπά του 18ου αιώνα. Κ το σαβαρέν της γιαγιάς μου?.. Ε αυτό γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη κ από τι φαίνεται είναι η εξέλιξη του γαλλικού ή μάλλον του ελληνικού σαβαρέν ή ίσως να μπορούμε κ εμείς να του δώσουμε τη δική μας τιμητική ονομασία! Σαβαρέν σαν ρεβανί ή σαβαρέν με αμύγδαλα ή το αμυγδαλωτό σαβαρέν της Μάχης ή σαβαρέν αμυγδάλου ή κ γιατί όχι...Αμυγδαλομάχη!!!

Σαβαρέν με ρούμι:
2-3 αυγά
2 κουταλάκια μαγιά ξηρή
1/2 κούπα τσαγιού γάλα χλιαρό
2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 κούπες τσαγιού αλεύρι σκληρό
6 κ.σ. μαργαρίνη λιωμένη κ χλιαρή
λίγο αλατι

Για το σιρόπι:
1 1/2 κούπα τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
1 1/2 κούπα τσαγιού νερό
4 κ.σ. ρούμι

Για το γλάσο:
1/2 κούπα τσαγιού μαρμελάδα δαμάσκηνο
2 κ.σ. νερό

Για το γαρνίρισμα:
Φρούτα
Σαντιγύ

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε στο γάλα τη μαγιά. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το γάλα κ το αλεύρι με το αλάτι. Εξακολουθώντας το χτύπημα, ρίχνουμε σταδιακά κ τη μαργαρινή. Κάνουμε μια ζύμη ελαστική, που κολλάει στα χέρια. Τη βάζουμε σε αλευρωμένο μπωλ κ τη σκεπάζουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει για 1-11/2 ώρα. Στη συνέχεια βουτυρώνουμε κ αλευρώνουμε μια φόρμα με τρύπα στη μέση, απλώνουμε τη ζύμη μας μέσα κ την αφήνουμε κ πάλι να φουσκώσει σκεπασμένη για περιπούάλλη μία ώρα. Ψήνουμε το σαβαρέν μας για 30' περίπου σε προθερμαινόμενο φούρνο στους 180. Όταν είναι έτοιμο κ όσο είναι ζεστό, το τρυπάμε από την κάτω πλευρά κ το βγάζουμε από τη φόρμα. Το αφήνουμε να κρυώσει. Το περιχύνουμε με το ρούμι ή αν θέλουμε πιο ήπια τη γεύση του ποτού, το βάζουμε στο σιρόπι προσ το τέλος. Βράζουμε λοιπόν το σιρόπι μας κ βουτάμε μέσα το σαβαρέν μας κ το περιχύνουμε ταυτόχρονα κ από πάνω για να σιροπιαστεί ολόκληρο. Το τοποθετούμε σε πιατέλα κ ετοιμάζουμε το γλάσο της μαρμελάδας. Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα με το νερό κ αλείφουμε το γλυκό μας για να γυαλίσει. Όταν κρυώσει τελείως, χτυπάμε τη σαντιγύ κ γαρνίρουμε το γλυκό μας γεμίζοντας με φρούτα στο κέντρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου