Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΤΡΙΦΤΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ


Η παραδοσιακή στριφτόπιτα της μαμάς 



 Συνταγή του παραδοσιακού φύλλου για τις πίτες, χωρίς μαγιά.



Υλικά για τη ζύμη
700  γραμμάρια αλεύρι
3  φλιτζάνες χλιαρό νερό
2 κ.σ, ξύδι
3 κ.σ, ελαιόλαδο
1,5 κ.γλ, αλάτι

 Υλικά για τη γέμιση
¾ της κούπας ηλιέλαιο ή Βιτάμ λιωμένο
3οο γραμμ. τυρί φέτα

Πώς κάνουμε το παραδοσιακό φύλλο:
Βάζουμε σ'ένα μπωλ τα 700 γραμμάρια αλεύρι, ανοίγουμε μια λακούβα στη μέση, ρίχνουμε τις 3 φλιτζάνες νερό, το αλάτι, το ξύδι και το λάδι. Σιγά-σιγά με το χέρι μας αρχίζουμε να αναδεύουμε μέχρι να γίνει ζύμη. Αν είναι πολύ μαλακό προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι.
Μόλις σφίξει η ζύμη τη χωρίζουμε σε 8 μπαλάκια (όπως στην παρακάτω φωτογραφία). Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας για 15 λεπτά .



Έπειτα:
Λαδώνουμε ένα ταψί , παίρνουμε μια μπάλα ζύμης, τη βουτάμε στο λάδι και την ανοίγουμε σαν πίτσα. (Όπως στην παρακάτω εικόνα) Αυτή η διαδικασία γίνεται και με τον παραδοσιακό πλάστη.

Την τοποθετούμε στο ταψί ,
λαδώνουμε, ρίχνουμε τυρί τριμμένο με τα χέρια και επαναλαμβάνουμε μέχρι το τελευταίο ζυμαράκι. Στο τελευταίο δεν βάζουμε τυρί.

Πιάνουμε χιαστί τις 4 άκρες, τις ενώνουμε στο κέντρο (σαν να κλείνουμε φάκελο κι από τις τέσσερις μεριές) κι έπειτα την αναποδογυρίζουμε, ώστε το κλειστό κομμάτι να είναι από κάτω, και από πάνω να είναι ομοιόμορφη. Με τις άκρες των δαχτύλων πατάμε να γίνει σαν πίτσα, σπρώχνοντάς την προς τα έξω μέχρι να καλύψει όλο το ταψί (όπως στη φωτογραφία δίπλα).
Τέλος, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι η βούτυρο.




Ψήνουμε την πίτα στους 200 βαθμούς στον αέρα μέχρι να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα, να  ξεροψηθεί δηλαδή. Παραδοσιακά, ΔΕΝ την κόβουμε με μαχαίρι αλλά την σπάζουμε με τα χέρια, για να χωρίζουν τα φύλλα. Τρώγεται και ζεστή και κρύα, αλλά φρεσκοψημένη από το ταψί είναι το κάτι άλλο!


Καλή όρεξη



ΠΗΓΗ http://zzcook.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου