Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

ΠΙΤΑ ΜΕ ΦΑΚΕΣ (ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ)

ΠΙΤΑ ΜΕ ΦΑΚΕΣ (ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ)



ΠΙΤΑ ΜΕ ΦΑΚΕΣ

Προετοιμασία: 1 ώρα, Ψήσιμο: 20΄ - 25΄
Υλικά (για 6 - 8 άτομα):

Για τη ζύμη:
630 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμα για την επιφάνεια εργασίας
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
χλιαρό νερό, όσο πάρει

Για τη γέμιση:
200 γρ. φακές χοντρές, ξεπλυμένες
2 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
2 δαφνόφυλλα
3 ολόκληρες σκελίδες σκόρδου, ξεφλουδισμένες
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
200 γρ. φέτα μαλακιά, θρυμματισμένη, ή κατίκι
1/2 ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος
40 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κρόκος αυγού (κατά προτίμηση βιολογικού), αραιωμένος σε 1 κουτ. σούπας νερό
λίγο μαυροκούκι (μαύρο σουσάμι - το βρίσκουμε σε μπαχαράδικα) ή απλό σουσάμι, για το πασπάλισμα

Διαδικασία:
Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και προσθέτουμε την ξηρή μαγιά και το αλάτι. Ανακατεύουμε και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε σταδιακά εκεί χλιαρό νερό, ανακατεύοντας παράλληλα με το χέρι μας, μέχρι να ετοιμάσουμε ένα μαλακό μείγμα. Το μεταφέρουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και το ζυμώνουμε με τις γροθιές μας για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσουμε λεία και ελαστική ζύμη. Τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.

Για τη γέμιση: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές, τις κομμένες πατάτες, τα φύλλα δάφνης και το σκόρδο και προσθέτουμε νερό που να σκεπάσει καλά όλα τα υλικά, κατά 3 - 4 δάχτυλα. Ζεσταίνουμε το μείγμα μέχρι να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 - 20 λεπτά, μέχρι οι φακές να αρχίσουν να μαλακώνουν και οι πατάτες να είναι έτοιμες. Στραγγίζουμε το μείγμα και πετάμε τα δαφνόφυλλα. Μεταφέρουμε τις πατάτες και τα σκόρδα σε ένα πιάτο και τα λιώνουμε όλα με ένα πιρούνι. Σε ένα μπολ μεταφέρουμε τις στραγγισμένες φακές και προσθέτουμε τις λιωμένες πατάτες και τα σκόρδα, το ξερό κρεμμύδι, τη φέτα (ή το κατίκι), το μαϊντανό, το δυόσμο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Για την πίτα: Λαδώνουμε ελαφρά ένα ορθογώνιο ταψάκι με διαστάσεις περίπου 12x25 εκ. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Ανοίγουμε το ένα μέρος με τον πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 1½ εκ. Στρώνουμε το φύλλο στο ταψάκι, πιέζοντας προσεκτικά με τα χέρια μας ώστε να καλύψουμε τα τοιχώματα και τον πυθμένα. Αδειάζουμε από πάνω το μείγμα της γέμισης και ισιώνουμε την επιφάνεια. Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης με τον ίδιο τρόπο και σκεπάζουμε τη γέμιση. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τις στριμώχνουμε στα τοιχώματα του ταψιού. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Χαράζουμε την πίτα σε καρεδάκια (ρόμβους), αλείφουμε την επιφάνεια με το μείγμα κρόκου και πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι ή το απλό σουσάμι. Ψήνουμε την πίτα για 20 - 25 λεπτά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου