Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

ΚΟΛΑΚΙΑ(Θρακιώτικα ζυμαρικά.)


ΚΟΛΑΚΙΑ





Τα κολάκια είναι πεντανόστιμα παραδοσιακά Θρακιώτικα ζυμαρικά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ




Ετοιμάζουμε το χαμούρ (ζύμη με αλεύρι, νερό και ανάλογο αλάτι για τρία φύλλα).

Σε ένα μπολ ρίχνουμε δύο κούπες αλεύρι και ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ρίχνουμε ανακατεύοντας σιγά σιγά το νερό.



Ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και όχι πολύ υγρή.Ανοίγουμε λεπτό φύλλο στο σοφρά και το κόβουμε σε λωρίδες τις οποίες τις ξανακόβουμε σε τετράγωνα πλευράς 5cm περίπου.
Παίρνουμε λίγο τριμμένο τυρί ή μυζήθρα και το βάζουμε στο κέντρο του τετραγώνου και

τριγωνίζουμε, παίρνουμε δηλαδή την μία γωνία και την βάζουμε πάνω από την απέναντί της ώστε να δημιουργηθεί ένα τρίγωνο.



Πιέζουμε με τα δάκτυλα τις πλευρές ώστε να ενωθούν καλά μεταξύ τους και να μην ανοίξουν στο βράσιμο. Το ίδιο κάνουμε για όλα τα τετράγωνα.







Σε κατσαρόλα που βράζει αρκετό νερό με λίγο αλάτι, τα ρίχνουμε απαλά ένα-ένα τα κολάκια για να μην ανοίξουν και τα βράζουμε όπως τα μακαρόνια σε μέτρια θερμοκρασία για 5-7 λεπτά.

Προσοχή: Το πολύ βράσιμο θα τα ανοίξει και θα χυθεί η γέμιση.




Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μεγάλη πιατέλα.



Σε ένα τηγάνι λιώνουμε φρέσκο αγελαδινό βούτυρο ή λίγδα ή ζεσταίνουμε λάδι και περιχύνουμε μ’ αυτό τα κολάκια. Είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου