Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

ΓΛΥΚΟ ΑΠΟ ΚΑΡΟΤΟ(Cezerye)



Cezerye: γλυκό από καρότο

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ (38)





















Τα υλικά που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε cezerye είναι:
400 γραμμάρια καρότα
200 γραμμάρια ζάχαρη
100 γραμμάρια καρύδια
Τριμμένη καρύδα για το πασπάλισμα
Νερό (όσο παίρνει)
Και τώρα η εκτέλεση...
Καθαρίζουμε τα καρότα, τα πλένουμε καλά και τα στεγνώνουμε. Τα τρίβουμε μέσα σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε από πάνω τη ζάχαρη και νερό όσο να βρέξει τη ζάχαρη και να τη λιώσει. Θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι τα καρότα θα βγάλουν νερό οπότε είναι καλύτερο να προσθέσουμε ζεστό νερό αργότερα άμα χρειαστεί παρά να βάλουμε πολύ από την αρχή. Έπειτα τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσουν τα καρότα να γίνουν ένα πηχτό μίγμα, σαν μαντζούνι δηλαδή. Για να τεστάρουμε αν έχει ψηθεί αρκετά, παίρνουμε ένα μικρό κομματάκι από την κατσαρόλα και το κάνουμε μπαλάκι ανάμεσα σε δύο δάχτυλα. Όταν κολλήσει στο ένα δάχτυλο, θα πει ότι έχει γίνει.
Σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα καρύδια και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα. Έπειτα ρίχνουμε το μίγμα σε μια ελαφρώς μαρμάρινη επιφάνεια και του δίνουμε ένα ορθογώνιο σχήμα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Όταν κρυώσει το γλυκό και γίνει σκληρό, το κόβουμε σε κομμάτια, βρέχοντας το μαχαίρι κάθε φορά. Πασπαλίζουμε με τριμμένη καρύδα και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου