Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Ζύμη για γλυκά (πχ. vezir parmağı, dilber dudağı, halka tatlısı, tulumba)



Ζύμη για γλυκά 


(πχ. vezir parmağı,dilber dudağı, halka tatlısı, tulumba)

 

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ (41)










Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:
3 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
100 γραμμάρια βούτυρο
2,5 φλιτζάνια αλεύρι
3 αβγά
2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι
1 κουταλιά της σούπας νισεστέ ή ριζάλευρο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Μια πρέζα αλάτι
Για το σιρόπι:
4 φλιτζάνια νερό
4,5 φλιτζάνια ζάχαρη
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
2 φλιτζάνια ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Να ξεκινήσουμε φτιάχνοντας το σιρόπι. Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό στη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να βράσει. Όταν αρχίσει να πήζει, στύβουμε μια κουταλιά λεμόνι και σβήνουμε το φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε το νερό και το βούτυρο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο προτού πάρει βράση το νερό.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύουμε. Βάζουμε το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στο σκεύος. Σε χαμηλή φωτιά για 8-10 λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά και κρυώνουμε το ζυμάρι ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν κρυώσει λίγο σπάμε ένα-ένα τα αβγά. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το ριζάλευρο και φτιάχνουμε ένα ομοιόμορφο ζυμάρι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα ή στο μίξερ.
Όταν γίνει το ζυμάρι, κόβουμε κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού και βρέχουμε ελαφρά το χέρι για να τους δώσουμε σχήμα μπαλάκι. Πιέζουμε στο κέντρο με το δάχτυλο και ρίχνουμε τα μπαλάκια στο λάδι. Ανάβουμε τη φωτιά στο χαμηλό και τηγανίζουμε τα γλυκά κουνώντας το τηγάνι ελαφρά.
Όταν ροδίσουν τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Τα αφήνουμε να απορροφήσουν για 5-6 λεπτά και σερβίρουμε.
Να σημειώσουμε ότι σε κάθε καινούργια τηγανιά να αφήσουμε λίγο το λάδι να κρυώσει, αλλιώς το γλυκό δεν θα ψηθεί από μέσα.
Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου