Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Λαµπριάτικα καλιτσούνια


Λαµπριάτικα καλιτσούνια

Η Βίκυ Κουμάντου μαγειρεύει μαζί με τη σεφ κρητικής κουζίνας Ιωάννα Παντελάκη









Στη Δυτική Κρήτη γεµίζουν τα καλιτσούνια µε τα φρέσκα τυριά της άνοιξης και τα διπλώνουν σαν φακέλους, γιατί το τυροµάλαµα φουσκώνει και ξεχειλίζει.

ΥΛΙΚΑ (για 10 κοµµάτια)

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

½ κιλό αλεύρι

½ ποτήρι γάλα

½ ποτήρι έ.π. ελαιόλαδο

2 κ.σ. ρακή

2 κ.σ. χυµό λεµονιού

1 αβγό

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

250 γρ. µαλάκα ή τυροµάλαµα

150 γρ. ανθότυρο

100 γρ. πηχτόγαλο Χανίων

1 κ.σ. φρέσκο δυόσµο, ψιλοκοµµένο

ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ

1 αβγό, χτυπηµένο µε λίγο νερό

3 κ.σ. σουσάµι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε µπασίνα αναµειγνύουµε τα υλικά της ζύµης, ζυµώνοντας πολύ καλά, µέχρι να γίνει λεία και να ξεκολλάει από τα χέρια µας. Τη σκεπάζουµε και την αφήνουµε να «ξεκουραστεί» για µισή ώρα.

Σε µεγάλο µπολ ενώνουµε τα υλικά της γέµισης µε µια κουτάλα και τη µοιράζουµε σε 10 ισοµεγέθη κοµµάτια. Αντίστοιχα, χωρίζουµε και τη ζύµη σε 10 κοµµάτια, πλάθοντας σε µπάλες.

Αλευρώνουµε ελαφρά τον πάγκο της κουζίνας και µε τον πλάστη ανοίγουµε κάθε µπάλα σε στρογγυλό φύλλο διαµέτρου 15 εκ. Βάζουµε στη µέση µια µπάλα γέµισης, την πατάµε ώστε να απλωθεί και κλείνουµε σαν φάκελο, φέρνοντας στο κέντρο τις τέσσερις άκρες, αφήνοντας ωστόσο ένα µικρό άνοιγµα στη µέση.

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουµε µε αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί και τοποθετούµε επάνω τα καλιτσούνια. Τα αλείφουµε µε το αβγό, πασπαλίζουµε µε λίγο σουσάµι και ψήνουµε για 20-30 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν καλά.






ΠΗΓΗ  http://www.agrotikabook.gr/
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου