Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Λαχανοντολμάδες

Λαχανοντολμάδες





Οι λαχανοντολμάδες, είναι ένα πιάτο που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Ζεστοί ή και κρύοι, συντροφεύουν ευχάριστα τον ερυθρό οίνο μας και μας δίνουν ένα πιάτο με όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά, για να χορτάσουμε, αλλά παράλληλα να πάρουμε και όλα όσα χρειαζόμαστε σε ένα γεύμα.




Υλικά για 5 μερίδες:
1 ½ κιλό λάχανο με μεγάλα φύλλα
½ κιλό κιμά
1 τριμμένο κρεμμύδι
½ φλ. ρύζι
1κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο πιπέρι
1 κ.σ. αλάτι
3 φλ. νερό ή ζωμό από νερό που έβρασε κρέας
6κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη σώς
2 κ.σ. νισεστέ
1κ.γ. ταχίνι
2κ.σ. χυμό λεμόνι
½ - 1φλ. νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφαιρέστε τα πρώτα 2-3 εξωτερικά φύλα του λάχανου και βάλτε το σε νερό που βράζει. Αφήστε το να βράσει για 5-6 λεπτά, σε σκεπασμένη κατσαρόλα. Αφήστε το επιπλέον για λίγη ώρα και μετά αφαιρέστε το από το νερό και ξεφλουδίστε ένα ενα τα φύλλα. Αν τα φύλλα είναι μικρά, μπορούν να γεμιστούν έτσι όπως είναι. Αν πάλι είναι μεγάλα, κόψτε τα πρώτα στα 2.

Σε ένα μπώλ. Αναμιγνύετε τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι, λίγο μαϊντανό και βάζω 1 μεγάλη κουταλιά σούπας σε κάθε φύλλο καθώς το τυλίγω, έτσι ώστε να μην μπορεί να βγει το μίγμα μου από το τυλιγμένο λάχανο.
Τοποθετώ προσεκτικά όλους τους λαχανοντολμάδες σε μια κατσαρόλα, τον ένα δίπλα στον άλλο, σε σειρά έτσι ώστε να μην σκεπάζει ο ένας τον άλλο.
Ρίχνετε αλάτι, το ελαιόλαδο και το νερό ή το ζωμό κρέατος και πάνω τους τοποθετήστε ένα πιάτο, προσεκτικά, για να μη διαλύσουν όταν θα βράσουν. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1 περίπου ώρα σε χαμηλή φωτιά.
Βάζουμε τους λαχανοντολμάδες σε 4-5 πιάτα και ετοιμάζουμε τη σως

Ετοιμάζουμε τη σως:

Διαλύστε το νισεστέ σε λίγο νερό ( ½ φλ.) και ανακατέψτε το με 1 κ.γ. ταχίνι και το χυμό λεμονιού. Βάλτε το να βράσει, μαζί με ½ ακόμα φλ. νερό. Ρίξτε το πάνω στους λαχανοντολμάδες. Προσθέστε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και το πιάτο μας είναι έτοιμο!..






ΠΗΓΗ  http://www.agrotikabook.gr/
             diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου