Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Spätzle (σπέτσλε). Ένα απλό αλλά νοστιμότατο ζυμαρικό που θα φτιάξετε μόνοι σας!

Spätzle (σπέτσλε). Ένα απλό αλλά νοστιμότατο ζυμαρικό που θα φτιάξετε μόνοι σας!

Spätzle (σπέτσλε). Ένα απλό αλλά νοστιμότατο ζυμαρικό που θα φτιάξετε μόνοι σας!
Σερβίρεται σαν κύριο πιάτο ή σαν συνοδευτικό. 
Τα σπέτσλε είναι ένα παραδοσιακό ζυμαρικό της Γερμανίας με καταγωγή από την Βάδη Βιδεμβέργη και συγγεκριμένα από την περιοχή της Στουτγάρδης. Έγιναν όμως παράδοση στα τρία Γερμανόφωνα κράτη, Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία και αποτελούν έδεσμα της καθημερινής διατροφής στα σπίτια, αλλά και πιάτα σε παραδοσιακά ή μοντέρνα εστιατόρια.
Φτιάχνοντε πολύ εύκολα και γρήγορα. Τα βρίσκει όμως κανείς και στο εμπόριο σε ξηρή μορφή, σαν μακαρόνια, αλλά δεν συγκρίνοντε με τα φρέσκα σε νοστιμιά.
Ανάλογα με το εργαλείο κοπής που θα χρησιμοποιήσετε, παίρνουν και τη μορφή τους αλλά και το όνομά τους.
Μπορεί να είναι μακρυά, σαν μακαρόνια (spätzle),
ή κομπάκια (knöpfle).
Γενικός κανόνας!
Για κάθε μερίδα σπέτσλε υπολογίζετε ένα αβγό και 100 γρ αλεύρι, μία πρέζα αλάτι και χλιαρό νερό τόσο, ώστε να έχετε μία χαλαρή σχετικά ζύμη και πάντα υπολογίζετε ένα αβγό παραπάνω από τα άτομα που θα καθήσουν αργότερα στο τραπέζι.
Μόνο με αλεύρι ή μισό μισό με ψιλό σιμιγδάλι.
Μόνο με νερό ή μισό μισό με γάλα.
Υλικά:
Για 4-5 μερίδες
500 γρ αλεύρι
αβγά
250ml χλιαρό νερό
1κ.γ. κοφτό αλλάτι
Εκτέλεση:
Βάζετε τα αβγά, τα 2/3 νερό και το αλάτι σε μία λεκανίτσα και ανακατεύετε με το μίξερ ή το σύρμα. Ανάλογα με το μέγεθος των αβγών προσθέτετε και το υπόλοιπο νερό, μέχρι να έχετε μία ζύμη σχετικά χαλαρή.
Όταν βγάλετε το σύρμα ή το μίξερ από τη ζύμη, αυτή πρέπει να πέφτει αργά προς τα κάτω. Να το σκέφτετε δηλαδή λιγάκι πριν πέσει! Αφήστε τη ζύμη να σταθεί περίπου 15 λεπτά.
Στο μεταξύ βάζετε σε μία βαθιά κατσαρόλα αρκετό νερό να βράσει με αλάτι (όπως για τα μακαρόνια).
Όταν το νερό αρχισει να βράζει, γεμίζετε την πρέσσα σας με ζύμη και την πατάτε πάνω από το νερό μέχρι να αδειάσει.
Η ζύμη κάθετε αμέσως στον πάτο. Γρήγορα όμως φουσκώνει και ανεβαίνει στην επιφάνεια. Όταν τα σπέτσλε ανέβουν στην επιφάνεια, είναι έτοιμα. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνετε σε μία κούπα με κρύο νερό, όπως και τα μακαρόνια ή χωρίς νερό αλλά τους ρίχνετε λίγο λαδάκι ή βούτυρο για να μην κολλήσουν.
Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να καταναλωθεί όλη η ζύμη.
Τρώγονται σκέτα...
με τυρί,
ή συνοδεύουν το κύριο πιάτο σας!!
Στην Gallery εικόνων που ακολουθεί βλέπετε διάφορα εργαλεία και τρόπους για να κόψετε το ζυμαρικό σας, όπως επίσης και στα παρακάτω βίντεο.


                                                                                                                     1 VIDEO



2 VIDEO






3 VIDEO




Guten appetit!!

Gallery εικόνων








Σχετικό βίντεο





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου