Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Βερμίου Γης: Βιοτεχνία παραδοσιακών Ποντιακών προϊόντων

Βερμίου Γης: Βιοτεχνία παραδοσιακών Ποντιακών προϊόντων

image
Η Ποντιακή κουζίνα αντιστέκεται! Σε πείσμα των καιρών και των γκουρμέ φαγητών…
Η Βιοτεχνία Παραδοσιακών Προϊόντων «Βερμίου Γης» εδρεύει στο Ρυάκιο Κοζάνης, σε ιδιόκτητη έκταση. Ιδρύθηκε το 2006 και άρχισε τη λειτουργία το 2008. Δραστηριοποιείται στην παραγωγή παραδοσιακών ζυμαρικών, γαλακτοκομικών και τυροκομικών. Φέρνοντας στο τραπέζι μας, μια μεγάλη γκάμα Ποντιακών παραδοσιακών προϊόντων! Ιδιοκτήτρια της βιοτεχνίας είναι η Κυριακίδου - Βασιλειάδου Ελένη.

Στόχος και φιλοσοφία της εταιρείας «Βερμίου Γης» είναι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων & η ενσωμάτωση τους στην καθημερινή διατροφή μας. Καθώς επίσης και η συνεχής αναζήτηση γεύσεων που συνδυάζουν την παράδοση, με τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις.
Μέσα από την συνύρπαξη των αγνών πρώτων υλών και του αυθεντικού παραδοσιακού τρόπου παρασκευής, σε σημερινές συνθήκες, παντρεύει το χθες με το σήμερα διατηρώντας την αυθεντική παραδοσιακή ταυτότητα, τόσο στη διαδικασία παραγωγής, όσο και στις γεύσεις! Αναπόσπαστο κομμάτι πολιτισμού η διατροφή, μέσα από αυτή την συνύπαρξη, διατηρεί την διαχρονική της αξία και διαιωνίζεται στις νεότερες γενιές.

Με πολύ μεράκι, πίστη και αφοσίωση στην παράδοση, παράγονται γαστρονομικές απολαύσεις ζυμωμένες με τη γη!
Μέρος των προϊόντων που παράγονται από την «Βερμίου Γης» είναι το βούτυρο, το πασκιτάν, το ταν, η μυζήθρα, η τυρομυζήθρα (παρχαρομάνα), το ημίσκληρο (κολόθ), το ανθότυρο,  το παραδοσιακό κασέρι, το μανούρι, το εβρεστόν, η μακαρίνα, ο τραχανάς (νηστίσιμος και παραδοσιακός), το ψημένο καλαμποκίσιο αλεύρι (φούρνικο), το πλιγούρι, το σιταρένιο κορκότο και το καλαμποκίσιο κορκότο.

Δηλώσεις της ιδιοκτήτριας, Ελένης Κυριακίδου – Βασιλειάδου, γι’ αυτή της, την προσπάθεια…
Το πρώτο κίνητρο ήταν τα βιώματά που είχα αποκτήσει μεγαλώνοντας μέσα σ’ ένα παραδοσιακό περιβάλλον τόσο στην καθημερινότητα, ως προς τα ήθη και έθιμα, όσο και στο θέμα της διατροφής. Μεγάλωσα στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης και τα καλοκαίρια βρισκόμουν στα παρχάρια με την Μανίκα μ’ (την Καλομάναν) και τις άλλες τότε παρχαρομάνες. Η Παρχαρομάνα όχι μόνο στον Πόντο αλλά και εδώ αποτελούσε τον στυλοβάτη της οικιακής οικονομίας στην αγροτική και κτηνοτροφική ζωή των γονιών και προγόνων μας.
Ήμασταν ένα μικρό χωριό πάνω στον παρχάρ’ ιδιαίτερα δεμένο, με την δική του καθημερινότητα, όπου ζυμωμένη μέσα σ’ αυτήν, αποκόμισα εμπειρίες και βιώματα, που αποτελούν για μένα περιουσιακό στοιχείο στη ζωή μου! Από τον Μάιο έως τον Αύγουστο το γάλα το έπαιρνε ο γαλατάς, ο Σεπτέμβριος ήταν συνήθως ο μήνας της τυροκόμησης λόγω θερμοκρασίας γίνονταν καλύτερο το τυρί.
Πρώτα κάνανε όσο τυρί θα χρειαζόταν για όλη σχεδόν τη χρονιά και μετά άρχιζε η παραγωγή των άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως βούτυρο, ταν, πασκιτάν, τσιορτάνια, τυρομίντζ’, κολόθ’. Η συντήρησή τους μέχρι να κατέβουν στο χωριό γινόταν με πρακτικούς αλλά ασφαλείς τρόπους. Φυλάγοντάς τα σε πήλινα δοχεία μέσα στο χώμα και κλεισμένα με βούτυρο. Όπου παγωμένο αποτελούσε ασπίδα προστασίας από τα μικρόβια του αέρα.
Αγάπησα όλη αυτή τη διαδικασία! Όπου με πρώτη ύλη το γάλα δημιουργούσαμε, χειρονακτικά, όλα αυτά τα αγνά και μεγάλης διατροφικής αξίας προϊόντα και δεν ήθελα να χαθεί αυτό το κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, όσο αφορά την διατροφή μας. Έμαθα να παράγω όλα αυτά τα παραδοσιακά προϊόντα, για να τα διασώσω… όταν η βιολογική εξέλιξη δεν θα μας επιτρέψει να έχουμε κοντά μας αυτά τα άτομα, να μας παρέχουν την γνώσεις και την τεχνική τους, στο να μπορούμε να έχουμε πλούσια και γευστική την Ποντιακή παραδοσιακή κουζίνα εξασφαλίζοντας παράλληλα υγιεινή διατροφή.
Σταδιακά σε διάφορες εκδηλώσεις Συλλόγων αναλάμβανα στην αρχή μαζί με τις παρχαρομάνες (τις οποίες θέλω να ευχαριστήσω για όσα μου έδωσαν) και στη συνέχεια μόνη μου, την παρασκευή και διάθεση αυτών των προϊόντων στον κόσμο.

Τα θετικά σχόλια και οι προτροπές του κόσμου, να συνεχίσω να τα παράγω (τα οποία δεν έβρισκαν εύκολα) με οδήγησαν να δημιουργήσω αυτή την βιοτεχνία παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων με την επωνυμία «Βερμίου Γης». Σήμερα εκφράζω τη χαρά και ευχαρίστησή μου, που είμαι σε θέση να υλοποιώ μια μεγάλη μου επιθυμία!
——————————————————————————————-
Το 2012, το παραδοσιακό ζυμαρικό Εβρεστόν της «Βερμίου Γης», κέρδισε τη 1η θέση ανάμεσα στις 100 καλύτερες γαστρονομικές επιλογές πανελληνίως!
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Βερμίου Γης» έχει αναθέσει στην Greekexportsτην προώθηση των προϊόντων της στις αγορές Delicatessen του εξωτερικού! Έχωντας ενταχθεί στο καλάθι εκλεκτών Ελληνικών τροφίμωνGreecefinefoods.

Η πρώτη ύλη τόσο στα Γαλακτοκομικά όσο και στα Ζυμαρικά είναι από πιστοποιημένους παραγωγούς της περιοχής. Τέλος, όλα τα προϊόντα της «Βερμίου Γης» συνοδεύονται από έντυπο με παραδοσιακές συνταγέςκαι διατίθενται σε καταστήματα ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

«ΒΕΡΜΙΟΥ ΓΗΣ»
Έδρα: Ρυάκιο Κοζάνης
Υποκατάστημα: Ωριγένους 2 - Κοζάνη
Τηλ: 24610.94596
image
image
image
image



ΠΗΓΗ  http://www.lelevose.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου