Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΠΙΛΜΕΝΙΑ Ποντιακά ζυμαρικά

ΠΙΛΜΕΝΙΑ Ποντιακά ζυμαρικά





ζύμη:
  • 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό
  • αλάτι (1 χούφτα περίπου)
  • νερό (όσο πάρει η ζύμη)
Μείγμα:
  • 1/2 κιλό κιμά (μισό χοιρινό, μισό μοσχαρίσιο)
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • αλάτι (1 χούφτα)
  • μαύρο πιπέρι (λίγο)


Πώς το κάνουμε:

  1.  Όσο αφορά τα υλικά της ζύμης τα ανακατεύουμε όλα ως έχουν. Θα προσέξουμε μόνο να βάλουμε νερό τόσο όσο χρειάζεται για είναι μαλακή η ζύμη, ούτε πολύ μαλακή αλλά ούτε πολύ σκληρή.
  2. 'Έπειτα θα την σκεπάσουμε με μία πετσέτα για κανά μισάωρο για να ξεκουραστεί.
  3. Στο μείγμα θα προσθέσουμε τα υλικά με την σειρά που σας έγραψα.
  4. Ανοίγουμε λεπτό φύλλο όπως σε μία πίτα. Να προσέξουμε να μην είναι πολύ λεπτό το φύλλο γιατί θα ανοίξουν τα πιλμένια στο βράσιμο.
  5. Μετά παίρνουμε 1 ποτηράκι του καφέ ή ένα σφυνοπότηρο και πατάμε το φύλλο για να το κόψουμε σε μικρούς κύκλους.
  6. Όταν έχουμε τους κύκλους, παίρνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού και το γεμίζουμε με το μείγμα.
  7. Βάζουμε το μείγμα μέσα στον κύκλο και το κλείνουμε όπως τα τυροπιτάκια (δλδ παίρνουμε την μια άκρη και την φέρνουμε πάνω στην άλλη), τα κλείνουμε καλά. Μετά παίρνουμε τις δυο άκρες (μυτούλες) του και τις φέρνουμε την μία πάνω στην άλλη φτιάχνοντας έναν κύκλο έχοντας από την έξω μεριά τις άκρες που κλείσαμε στην αρχή.
  8.  Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό πάνω απ' το μισό και το αφήνουμε να βράσει. Μόλις βράσει ρίχνουμε αλάτι και μετά προσθέτουμε τα πιλμένια (μη βάλετε πολλά μέσα και κολλήσουν).
  9. Όταν βράσουν, ανεβαίνουν στην επιφάνεια της κατσαρόλας. Τα αφήνετε για 5 λεπτά περίπου να βράσουν ακόμα, δοκιμάζετε όμως για να δείτε αν είναι όντως έτοιμα και τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα για να μην έχουν νερό.
  10.  Λίγο πριν τα βγάλετε από την φωτιά, παίρνετε ένα τηγανάκι και καίτε ένα κομματάκι καθαρό βούτυρο (100gr περίπου) ώστε να κοκκινίσει.
  11. Όταν βγάλετε τα πιλμένια ρίχνετε πάνω τους το καμένο βούτυρο.
  12. Όσοι θέλετε μπορείτε να αφήσετε κάποια πιλμένια στο νερό και να τα φάτε σαν σουπίτσα, προσθέτοντας στο νερό λίγο μαύρο πιπέρι.
  13. Αν δε θέλετε να φάτε όλα τα πιλμένια μπορείτε πριν τα βάλετε στο νερό για να βράσουν, να βάλετε κάποια στην κατάψυξη

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε και πάλι πως είναι το σχήμα τους, κοιτάξτε στα σουπερμάρκετ που πουλάνε έτοιμα. Ελπίζω να σας βοήθησα αρκετά.. Καλή επιτυχία...:)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου