Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Με κίνητρο τη διατήρηση της παραδοσιακής Ποντιακής κουζίνας

Με κίνητρο τη διατήρηση της παραδοσιακής Ποντιακής κουζίνας

image
Δύο νέες γυναίκες στην Κατερίνη διατηρούν ζωντανή την Ποντιακή παράδοση, μέσα από την παρασκευή των σπιτικών φυλλωτών, ενός πολύ διαδεδομένου στοιχείου της Ποντιακής κουζίνας, που με την πάροδο του χρόνου τείνει να εξαλειφθεί.


Με έμπνευση τις εικόνες που είχαν από την παιδική τους ηλικία και τις μεγαλύτερες γυναίκες της οικογένειας που δεν σταμάτησαν ποτέ να παρασκευάζουν φυλλωτά και άλλα Ποντιακά εδέσματα, η καθηγήτρια Αγγλικών και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ποντίων Πιερίας Πόπη Παναγιωτίδου και η νηπιαγωγός Σοφία Χατζηδημητρίου, συνεχίζουν με μεράκι και αγάπη μια οικογενειακή παράδοση.

Η Πόπη και η Σοφία ξεκίνησαν να φτιάχνουν φυλλωτά εδώ και λίγους μήνες, στον ελεύθερο χρόνο τους, μαθαίνοντας την τεχνική από τις προηγούμενες γενιές.
Η ιδέα μας ήρθε, καθώς επί σειρά ετών γνωρίζαμε την παρασκευή των φυλλωτών από τις μεγαλύτερες γυναίκες της οικογένειας και κάποια στιγμή αποφασίσαμε να το κάνουμε και εμείς”, αναφέρει η Σοφία.

 "Παρευρισκόμουν από μικρή μαζί με τη μητέρα μου στη διαδικασία παρασκευής των φυλλωτών”, λέει η Πόπη, σημειώνοντας ότι ο χώρος που χρησιμοποιούν είναι κατασκευασμένος εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, στην αυλή του σπιτιού τους!

Το γεγονός ότι εκτός από την Ποντιακή μουσική και τη χορευτική παράδοση και η γαστρονομία των Ποντίων πρέπει να κρατηθεί ζωντανή στο πέρασμα των χρόνων, φαίνεται πως είναι μια βαθιά πίστη για τις δύο γυναίκες.
Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε αυτή την παράδοση, καθώς με τα χρόνια χάνεται. Επειδή είναι δύσκολη, κουραστική και χρονοβόρα η παρασκευή των φυλλωτών και επειδή οι σύγχρονοι ρυθμοί της ζωής δεν δίνουν και πολλές δυνατότητες στους ανθρώπους, εμείς επιμένουμε να κάνουμε κάτι δημιουργικό στον ελεύθερο χρόνο μας" αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, η ενασχόληση των δύο γυναικών έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών συμπολιτών μας, ιδιαίτερα Ποντιακής καταγωγής, που ενδιαφέρονται να μάθουν τη διαδικασία παρασκευής των φυλλωτών, που αποτελεί ένα κομμάτι και της παράδοσης των προγόνων τους.

Τώρα, όσον αφορά στην ίδια την παρασκευή των φυλλωτών, με απλά υλικά, όπως αλεύρι, νερό και αλάτι, με έναν πλάστη, ένα τζάκι με ξύλα, μια πυροστιά και ένα σάτσι (μια στρόγγυλη μεταλλική επιφάνεια) και υπομονή, μπορεί κανείς να κάνει παραδοσιακά σπιτικά φυλλωτά. Φυλλωτά, γιοχάδες ή περέκ, όπως τα ονομάζουν που αφού ψηθούν και ξεραθούν, αποθηκεύονται για πολύ καιρό και είναι μια εύκολη λύση για να κάνει κανείς μια πίτα, χωρίς να ανοίγει εκείνη τη στιγμή φύλλο.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κύριο γεύμα, με αλμυρή η γλυκιά γέμιση ή και σκέτο. Στην προετοιμασία, όταν τα φύλλα είναι ξερά, τα περνάμε κάτω από το νερό και τα λαδώνουμε, τα τηγανίζουμε ή τα ψήνουμε στο φούρνο.
image
image

ΠΗΓΗ  http://www.lelevose.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου