Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Το Ποντιακό: Ένας κόσμος γεμάτος λιχουδιές, από τις χαμένες πατρίδες!

Το Ποντιακό: Ένας κόσμος γεμάτος λιχουδιές, από τις χαμένες πατρίδες!

image
Ένας κόσμος γεμάτος λιχουδιές από τις χαμένες πατρίδες, είναι το κατάστημα «Το Ποντιακό» στη Νέα Ιωνία Αττικής…
Η Νάντια Μιχαηλίδου, μαζί με τον σύζυγό της Γιάννη Κουρτσόπουλο λειτουργούν εδώ και 7 χρόνια ένα πολύ επιτυχημένο κατάστημα. Ο κόσμος που μπαινοβγαίνει είναι όχι μόνο Πόντιοι, αλλά και άνθρωποι που αγαπούν την Ποντιακή κουζίνα, καλοφαγάδες, που βρίσκουν στο «Το Ποντιακό» ιδιαίτερες πρώτες ύλες.
Ως γνήσιοι Πόντιοι, με διακριτική, χαρακτηριστική προφορά (η Νάντια με καταγωγή από την Τραπεζούντα και ο Γιάννης από τη Σάντα), είναι εγκάρδιοι και πρόσχαροι. Μαζί με τα προϊόντα τους, δίνουν και τις απαραίτητες συνταγές! Πώς θα μαγειρέψουμε το κορκότο, τι κάνουμε τα φυλλωτά, με τι θα συνοδεύσουμε τα βαρένικα και πώς θα ετοιμάσουμε τις μελιτζάνες τουρσί!

Εδώ, λοιπόν, θα ξετρυπώσουμε όλα τα καλά για να ετοιμάσουμε Ποντιακές συνταγές όπως τανομένο σορβά, σαλμαδάκια, τανέα, πιροσκί και περέκ. Πρώτο και καλύτερο, ένα ψυγείο γεμάτο τυριάτα οποία δεν θα βρούμε εύκολα αλλού… Όπως γαΐς, το ιδανικό τυρί για το κιουνεφέ, σουλουγούνι, σαν μοτσαρέλα, ανάλατο, φρέσκο ή καπνιστό, πασκιτάν, που όσο περισσότερο ξινίζει τόσο φουσκώνει η ζελατίνη που το σκεπάζει και τόσο καλύτερο γίνεται, και τζιβίλ.
Θα βρείτε βέβαια και γιαούρτι, αγελαδινό και στραγγιστό, πρώτης τάξεως. Αφού αποτελεί βασικό υλικό, μαζί με το σκόρδο, σε πάμπολλες Ποντιακές συνταγές.

Στο «Ποντιακό» θα βρείτε κατεψυγμένα φρούτα, όπως βύσσινο, μύρτιλλο, κράνα, αλλά και αρκετά Ρωσικά προϊόντα. Στα ράφια θα βρείτε επίσης…
  • Τουρσιά και καυτερές πιπεριές.
  • Κορκότο… το Ποντιακό πλιγούρι.
  • Ρεβιθάλευρο, που κάνει το καλύτερο προζύμι σύμφωνα με τη Νάντια.
  • Διάφορους τραχανάδες και ζυμαρικά, όπως μακαρίνα, χούλα χλου, ευρεστόν (ή εβριστόν) και Σιρόν.
  • Βουβαλίσια ζυμαρικά από τα Άνω Πορόια Σερρών.
Από το ταβάνι κρέμονται ένα πολλά και διάφορα πακέτα με φυλλωτά… Ψημένα φύλλα, για να ετοιμάσουμε την Ποντιακή πίτα περέκ.

Κάποια Σάββατα
έτσι και περάσεις έξω από «Το Ποντιακό» θα σε πάρουν οι μυρουδιές! Ψησίματα και κεράσματα, που δεν γλιτώνεις με τίποτα. Ιστορίες και αναμνήσεις, αναλλοίωτες στο χρόνο, σε καλωσορίζουν επίσης στο «Ποντιακό» της Νέας Ιωνίας.
«Το Ποντιακό» θα το βρείτε στην αγορά της Νέας Ιωνίας, επί της οδού Αγίας Φωτεινής 4 (Τηλ: 210.2758218). Βρείτε «Το Ποντιακό» στο Facebook.

ΠΗΓΗ   http://www.lelevose.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου