Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Συνταγές για κρέπες και σως γιαουρτιού (video)



 Συνταγές για κρέπες και σως γιαουρτιού (video)



Φοιτητική κουζίνα. Συνταγές για κρέπες και σως γιαουρτιού (video)

Ποιός θα μαγειρέψει σήμερα; Τί θα φάμε αύριο;
Ετοίμασα εδώ μερικές απλές συνταγούλες που γίνονται εύκολα και συνδυάζονται με πολλούς τρόπους μεταξύ τους, αλλά και με άλλα τρόφημα και κυρίως είναι μικρές (2-3 μερίδες). Κάποιες συνταγές  που θα προστεθούν στην γνώση της παραδοσιακής τους μαγειρικής και θα προκαλέσουν την φαντασία τους, όπως οι κρέπες που τρώγονται ζεστές ή κρύες, αλμυρές ή γλυκές, απλωμένες ή τυλιχτές και το γιαούρτι με μυρωδικά που συνδυάζεται τέλεια με πατάτες, κρεατικά, αλλαντικά, αλλά και πάνω στο ψωμί.

Βασική συνταγή για κρέπες
Υλικά
150γρ αλεύρι
350γρ γάλα
2         αβγά
στη μύτη ενός κουταλιού του γλυκού αλάτι και
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό ζάχαρη
Εκτέλεση
Βάζετε όλα τα υλικά μαζί σε ένα βαθύ μπωλ και χτυπάτε με μίξερ ή σύρμα  καλά μέχρι να γίνει ένας πηκτός χυλός χωρίς γρομπαλάκια.
Σε ένα τηγάνι (ότι μέγεθος έχετε) ρίχνετε κάθε φορά για κάθε κρέπα ένα κουταλάκι του τσαγιού ηλιέλαιο και μετά με μια μικρή κουτάλα σούπας ρίχνετε στην μέση του τηγανιού τον χυλό και αμέσως τον απλώνετε με κυκλικές κινήσεις σε όλο τον πάτο. Προσέχετε να ρίχνετε τόσο χυλό (ανάλογα με το τηγάνι) ώστε να γίνονται οι κρέπες σας λεπτές. Ψήνετε την κρέπα μέχρι να πάρει χρώμα και με ξύλινη κατά προτίμηση ή και μεταλλική σπάτουλα την γυρίζετε να ψηθεί και από την άλλη μεριά. Συνεχίζετε έτσι μέχρι να καταναλώσετε όλο το χυλό.
Αυτή η συνταγή είναι για όλες τις γεύσεις συνοδευτικών - γλυκών ή αλμυρών - για κύριο πιάτο ή σαν επιδόρπιο.
Αν θέλετε  τις κρέπες μόνο σαν γλύκισμα μπορείτε να βάλετε στο χυλό ακόμα ένα κουταλάκι ζάχαρη και μια βανίλια.
Για αλμυρές προσθέστε μισό κύβο Knorr τριμμένο ή ακόμη μερικά ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας σας όπως μαϊδανό, δυόσμο, βασιλικό,  όλα μαζί μια κουταλιά σούπας.

Αλμυρές κρέπες σε ζωμό
Είναι κρέπες τυλιγμένες και κομμένες σε ροδέλες μέσα σε έναν ζωμό από ένα κυβάκι με την γεύση που σας αρέσει διαλυμένο και βρασμένο σε ανάλογο νερό. Τρώγεται ζεστό.

Κρέπες με κομπόστα φρούτων
Αν  τα φρούτα σας δεν είναι πλέον τόσο φρέσκα μην τα πετάτε αν δεν είναι σάπια. Πλύνετε, καθαρίστε από φλοιούς και κουκούτσια  τα φρούτα, κόψτε τα σε κυβάκια και βράστε τα με μερικές κουταλιές νερό και λίγη ζάχαρη (βάλτε τόση, ανάλογα με το πόσο γλυκά τα θέλετε) μέχρι να μαλακώσουν. Κατά το σερβίρισμα μπορείτε να τα αρωματίσετε με κανέλα ή βανίλια.  Γεμίζουν νόστιμα τις κρέπες, αλλά μπορούν να πλαισιώσουν και ένα μπαλάκι παγωτό βανίλια, να συνοδέψουν μια κρέμα ή ακόμη να τα φάτε και σκέτα από το ψυγείο που είναι πολύ δροσιστικά ειδικά το καλοκαίρι.


Κρέπες με μαρμελάδα
Αν αφήσετε τα φρούτα να βράσουν με λιγότερο νεράκι και μέχρι σχεδόν να πιούνε το ζουμί τους, βάλετε περισσότερη ζάχαρη (για 200γρ φρούτα, 100γρ ζάχαρη) και βράσετε 5 λεπτά, θα γίνει μια ελαφριά μαρμελάδα. Θα αλείψετε τις κρέπες, θα τις τυλίξετε και πασπαλίστε αν θέλετε με άχνη ζάχαρη.
Η μαρμελάδα είναι επίσης ιδανική για το πρωϊνό σας.
Αντί μαρμελάδας μπορείτε να αλείψετε και μερέντα ή nutella.

Κρέπες με φρέσκο τυρί (τύπου philadelphia ) ή  με γιαούρτι με φρέσκα μυρωδικά (συνταγή ακολουθεί) και φέτες από μπέϊκον ή άλλου αλλαντικού που σας αρέσει 

Κρέπες με τυρί γαλικό ή φέτα και μπέϊκον ή άλλα αλλαντικά και τυριά της αρεσκείας σας 

Κρέπες με μους μήλων (παραδοσιακή Γερμανική συνταγή)
Μους μήλων
Υλικά
μήλα
2 κουτ. σουπ. χυμό μήλο ή νερό
2-3 κουτ. σουπ. ζάχαρη (ανάλογα το χύμο ή το νερό)
μερικές σταγόνες χυμό λεμόνι
αν θέλετε ακόμη, μια πρέζα κανέλα ή λίγη βανίλια
Εκτέλεση
Καθαρίζετε τα μήλα από φλοιούς και σπόρους, τα κόβετε σε κυβάκια και τα βράζετε με τον χυμό ή το νερό, την ζάχαρη και το λεμόνι για 10 λεπτά περίπου.
Κατεβάστε από την φωτιά και πατήστε με πηρούνι όσα κομμάτια είναι ακόμη χοντρά. Έτοιμη η μους να συνοδέψει τις κρέπες, το παγωτό αλλά και τις βάφλες σας. Διατηρείται έως και 6 ημέρες στο ψυγείο.

Γιαούρτι με φρέσκα μυρωδικά
Υλικά
1 κεσεδάκι στραγγισμένο γιαούρτι (200γρ περ.)
στην μύτη από ένα κουτ.γλυκού αλάτι
λίγο φρεσκοκομμένο πιπέρι
1-2 κουτ. σουπ. γάλα ή νερό (αν σας φαίνεται πολύ πηχτό)
και από ένα κουταλάκι γλυκού ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά όπως:
μαϊδανό-δυόσμο-αγιορίτικο βασιλικό
ή μαϊδανό-άνιθο
ή μαϊδανό-βασιλικό-θυμάρι
ή μικρά κυβάκια από πιπεριές ότι χρώμα και γεύση προτιμάτε και ποσότητα που σας αρέσει-θυμάρι
Εκτέλεση
Σε όλα τα μείγματα μπορείτε να βάλετε και λίγο αγγούρι τριμμένο σε χοντρό τρίφτη για πιο δροσερή γεύση. Είναι σχεδόν σαν το τζατζίκι και συνοδεύει τέλεια τις πατάτες, βραστές, τηγανητές ή φούρνου, γεμίζει νόστιμα τις κρέπες, απλώνεται άνετα επάνω στο ψωμί και βουτάνε ευχάριστα μέσα του τα μπαστουνάκια λαχανικών μπροστά στην TV.
Είναι υπέροχο σνακ και υποκαθιστά υγιεινά τα πατατάκια, γαριδάκια και τα παρόμοια.

Πατάτες βραστές με γιαούρτι μυρωδικών και πιπεριάς 

Γιαούρτι μυρωδικών πάνω στο ψωμί 

Γιαούρτι μυρωδικών και μπαστουνάκια από καρότα, αγγουράκι, σέλινο και πιπεριές, ντομάτες και ραπανάκια. 
Δείτε επίσης, Συνταγές για βάφλες.


Σχετικό βίντεο



Μείγμα για κρέπες και ψήσιμο στο τηγάνι
ΠΗΓΗ  http://www.dramania.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου