Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς θα φτιάξετε ποντιακό ψωμί με προζύμι

Πώς θα φτιάξετε ποντιακό ψωμί με προζύμι

psomi_152282704.jpg

Το Pontos-News.Gr σας προτείνει χωριάτικο ψωμί με προζύμι, όπως το έφτιαχναν οι Πόντιες νοικοκυρές. Τη συνταγή θα την προσαρμόσουμε στην σύγχρονη κουζίνα και θα σας δώσουμε εναλλακτικές προτάσεις.
Υλικά:
2 κιλά αλεύρι για ψωμί*
500 γρ προζύμι**
2 κ.σ αλάτι
1 κ.σ ζάχαρη
ελαιόλαδο
χλιαρό νερό
* Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά αλεύρι ολικής αλέσεως, πολύσπορο ή καλαμποκάλευρο μισό-μισό με το απλό αλεύρι.
**Προζύμι μπορείτε να φτιάξετε μόνες σας ή να προμηθευτείτε από το φούρνο
Στον Πόντο οι νοικοκυρές έψηναν το ψωμί σε ξυλόφουρνους. Έριχναν μπόλικα ξύλα για να ανάψει ο φούρνος κι όταν καίγονταν τα αφαιρούσαν. Άφηναν το φούρνο να κρυώσει κι όταν έβαζαν το χέρι τους μέσα και άντεχαν μετρώντας μέχρι το 30, η θερμοκρασία ήταν ιδανική για να ψήσουν το ψωμί.
Εκτέλεση:
Παίρνουμε το προζύμι προσθέτουμε 300 γρ αλεύρι και χλιαρό νερό και φτιάχνουμε μια ζύμη πολύ μαλακή. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε όλη νύχτα.
Το πρωί βάζουμε σε μια λεκάνη το υπόλοιπο αλεύρι τη ζάχαρη και το αλάτι και στη μέση ρίχνουμε το προζύμι που έχει ήδη φουσκώσει. Ρίχνουμε χλιαρό νερό, όχι καυτό, όσο χρειάζεται για να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Το ζυμώνουμε πολύ καλά, το σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξαναφουσκώσει.
Το ζυμάρι μας είναι έτοιμο αν το πιέσουμε με το δάχτυλο μας και παραμείνει το αποτύπωμα. Τότε πλάθουμε τέσσερα καρβέλια και τα τοποθετούμε σε λαδωμένα ταψάκια και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν.
Ψήνουμε στους 220° για 35 -45 λεπτά. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο μπήγουμε το μαχαίρι κι αν βγει καθαρό έχει ψηθεί.
Βγάζουμε το ψωμί από τα ταψάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα, για να μην βγάλουν υδρατμούς από κάτω, σκεπασμένα με πετσέτες για να μην ξεραθούν.
Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου