Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Τσουρέκι Πολίτικο

Τσουρέκι Πολίτικο



Είναι αρκετά χρονοβόρα διαδικασία αλλά αξίζει τον κόπο.
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ :3
ΧΡΟΝΟΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ : 5 ώρες περίπου (μαζί με το ψήσιμο σε 2 δόσεις) και δεδομένου ότι έχεις συγκεντρωμένα από πριν τα υλικά στον πάγκο σου.



ΥΛΙΚΑ :
1 συσκευασία αλεύρι Robin Hood (1 kg)
3 κοφτές κ.σ μαγιά ξερή (3 φακελάκια)
85 γραμ. μαγιά νωπή (2 συσκευασίες)
½ φλυτζάνι τσαγιού νερό χλιαρό (120 γραμ)
1½ φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη (380 γραμ)
λίγο αλάτι (1 πρέζα)
½ κ.σ μαχλέπι κοπανισμένο σκόνη (5 γραμ)
1 κ.σ μαστίχα κοπανισμένη σκόνη (6 γραμ)
½ φλυτζάνι τσαγιού γάλα ζεστό όχι καυτό (120 γραμ)
5 αυγά
¾ φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο Lurpak αγελάδος λιωμένο ζεστό – 170 γραμ. περίπου.
λίγο σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ


 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μία λεκάνη την μαγιά (νωπή και σκόνη) το νερό και 2½ κ.σ αλεύρι και δημιουργούμε έναν χυλό.
Σκεπάζουμε με σακούλα και πετσέτα από επάνω την λεκάνη και αφήνουμε 15 λεπτά να φουσκώσει το μείγμα (προζύμι).
Eν τω μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά τα αυγά με την ζάχαρη, το μαχλέπι, την μαστίχα, το αλάτι και το γάλα και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός το αλεύρι.
Σε μία δεύτερη λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε το προζύμι και τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε αναμείξει στο μίξερ.
Ζυμώνουμε για 20 λεπτά περίπου ώσπου το μείγμα μας να μην κολλάει καθόλου στα τοιχώματα της λεκάνης.
Σκεπάζουμε όλη την λεκάνη με σακούλα και από επάνω και κάτω με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 90 λεπτά.
Πλάθουμε τα τσουρέκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί από κάτω.
Αφήνουμε έτσι τα τσουρέκια για 60 λεπτά (χωρίς να αλείψουμε με αυγό).
Αλείφω με κρόκο αυγού όλη την επιφάνεια του τσουρεκιού, προσθέτω και φιλέ αμύγδαλα ή σουσάμι και ψήνω στην κάτω θέση του φούρνου (όχι όμως να ακουμπάει στο πάτο του φούρνου) στους 180 βαθμούς σε πρόγραμμα πάνω κάτω και ψήνουμε για 40-45 λεπτά την κάθε φορά.
Η δόση αυτή βγάζει 2 κιλά περίπου τσουρέκια τα οποία προτείνω να τα ψήσεις σε 2 δόσεις (εάν τα ψήσεις με μία φορά θα είναι πολύ το υλικό και δεν θα ψηθεί καλά).
Επίσης μην τα πλάσεις πολύ μικρά αλλά ούτε και πολύ μεγάλα. Μπορείς να δημιουργήσετε 2 ισομεγέθη τσουρέκια (ένα την κάθε δόση) ή 2 (1 μεγάλο την μία δόση και 1 την άλλη) το πολύ γιατί τα πολύ μικρά θα καούν ενώ τα πολύ μεγάλα θα μείνουν άψητα.

 
Μικρά μυστικά
Η λεκάνη που θα αναμείξεις όλα τα υλικά να μην είναι πολύ μικρή γιατί όταν φουσκώσει το υλικό μπορεί να υπερχειλίσει και να σου λερώσει τα πάντα.
Δεδομένου ότι τα φλυτζάνια και τα κουτάλια από σπίτι σε σπίτι διαφέρουν, καλύτερα χρησιμοποίησε τα γραμμάρια που σου δίνω για πιο ακριβές αποτέλεσμα.
Για να κάνεις την μαστίχα σκόνη, αγόρασε ένα φακελάκι σε κομμάτια μαστίχας, βάλε το μία ημέρα στην κατάψυξη, μετά βγάλτο και βάλε το στο mulinex ή στο μπλέντερ σου ώστε να γίνει σκόνη. Αμέσως μετά ξέβγαλε το μπωλ του μπλέντερ με ζεστό νερό και σαπουνάδα γιατί η σκόνη της μαστίχας είναι κολλώδης και πλένεται πολύ δύσκολα όταν ξεραθεί. Αξίζει να πάρεις 2 συσκευασίες μαστίχα για να την διατηρείς την υπόλοιπη στην κατάψυξη.· Όταν θα λειώσεις το βούτυρο, θα σχηματιστεί αφρός τον οποίο θα πρέπει να αφαιρέσεις οπωσδήποτε με ένα κουτάλι.
Κατά το ψήσιμο, περίπου στα πρώτα 30 λεπτά βάλε στο επάνω μέρος του τσουρεκιού αλουμινόχαρτο για να μην σου καεί η επιφάνειά του.
Τέλος, μόλις ψηθούν τα τσουρέκια μετά από 10-15 λεπτά τύλιξέ τα εξ’ ολοκλήρου με διάφανη μεμβράνη ώστε να διατηρηθούν μαλακά και να μην ξεραθούν. Κάθε φορά που θα το καταναλώνεις, θα τυλιγεις ό,τι περισσεύει με διάφανη μεμβράνη.
Διατηρείται εκτός ψυγείου.


ΠΗΓΗ  http://www.greekmasa.gr/index.php


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου