Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Μπαμπαδάκια με ρούμι

Μπαμπαδάκια με ρούμι



Αυθεντική οικογενειακή συνταγή της γιαγιάς μου. Δηλαδή συνταγή 100 ετων και παραπανω την οποια απλοποιησα λιγο στο ψησιμο χαρην ευκολιας μιας και δεν ειχα ειδικες φορμες για μπαμπαδακια!! Ειναι πολυ ελαφρια και αρωματικά σε γευση!

Υλικά (για 12 μπαμπαδάκια ή 1 μεγάλο μπαμπά)

250γρ αλευρι για ολες τις χρησεις

80γρ.βουτυρο τυπου λουρπακ
15γρ μαγια νωπη
2 αυγα
1/2 κ.γ αλατι
1 κ.σ ζαχαρη
1-2 βανιλιες
1/2 ποτηρι γαλα χλιαροΣιρόπι

1 λιτρο νερο
1 και 1/4 ποτηρι ζαχαρη
1 ποτηρακι κρασιου ρουμι
1 ξυλο κανελας
φλουδα απο λεμονι ή πορτοκαλιΓαρνίρισμα

200γρ.μαρμελαδα βερυκοκο
250γρ σαντιγυ
Εκτέλεση
Λιωνεις τη μαγια στο χλιαρο γαλα και σε ενα μπωλακι βαζεις τη ζαχαρη, το αλατι και 100γρ απο το αλευρι ανακατευεις και αφηνεις σκεπασμενο να φουσκωσει λιγο. Αυτο ειναι το προζυμι.
Σε αλλο μπωλ ή στο μιξερ βαζεις ολα μαζι το αλευρι τα αυγα, τη βανιλια και το προζυμι που εχει ανεβει.
Βαζεις και το βουτυρο που πρεπει να ειναι μαλακωμενο και ζυμωνεις ελαφρα μεχρι να εχεις ελαστικη και αρκετα μαλακια ζυμη που δεν πλαθετε (σαν πυκνη ζυμη κεικ).
Βουτυρωνεις και αλευρωνεις μια μεγαλη φορμα του κεικ με τρυπα στη μεση ή φορμακια ή μαφινοταψάκι οπως εκανα εγω και βαζεις τη ζυμη τοση ωστε να μην ξεπερναει τη μεση.
Αφηνεις σε ζεστο μερος τη φορμα σκεπασμενη μεχρι να ανεβει η ζυμη και να τη γεμισει.Χρειαζεται περιπου μια ωρα.



Ψηνεις σε προθερμασμενο φουρνο στους 200 βαθμους στις αντιστασεις μεχρι να ροδισουν.

Ξεφορμαρεις και αφου κρυωσει σιροπιαζεις ως εξης:
Σε μεγαλουτσικη κατσαρολα εχεις βαλει τα υλικα για το σιροπι.
Μεσα στην κατσαρολα βαζεις μια σχαρα και ακουμπας πανω το ψωμακι ή τα ψωμακια.
Οσο σιγοβραζει το σιροπι το ρουφανε μεσα στην κατσαρολα και διπλασιαζονται σε ογκο.
Που και που ριχνεις και απο πανω να σιροπιαστουν καλα.
Βγαζεις τα γλυκα οταν πιουν το σιροπι και δεις οτι εχουν σιροπιαστει καλα και τα ακουμπας σε πιατελα να κρυωσουν.
Το καταβρεχεις με ρουμι και γεμιζεις με τη σαντιγυ στην τρυπα αν προκειται για μεγαλο μπαμπά ή χωριζεις με ενα μαχαιρι τα μπαμπαδακια και βαζεις τη σαντιγυ με κορνε.
Ολο το υπολοιπα γυρω -γυρω το αλοιφεις με τη μαρμελαδα (αν ειναι πολυ πηχτη την ζεσταινεις λιγο για να αραιωσει) και αν θες πασπαλιζεις τριμμενο καρυδι!!

Αν κρατησετε τη συνταγη μονο για τη ζυμη χωρις να προχωρησετε πιο κατω στο σιροπιασμα κτλ θα εχετε τα πιο νοστιμα και αφρατα ψωμακια που εχετε φτιαξει ποτέ!
Καλή επιτυχία!!!


ΠΗΓΗ  http://www.greekmasa.gr/index.php

ΕΔΩ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου