Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Σεκερπαρέ / Sekerpare

Σεκερπαρέ / Sekerpare




Μεγάλη γιορτή σήμερα ... διπλή.

Νομίζω ότι η μισή Ελλάδα γιορτάζει σήμερα ... και μαζί με όλους και εγώ.

Να με χαίρεστε ... να με καμαρώνετε ... να με αγαπάτε !!

Να κεράσω λοιπόν διαδικτυακά γλυκάκι για την ημέρα.

Ανατολίτικο γλυκό που οι περισσότεροι απο εσάς είμαι σίγουρη ότι έχετε δοκιμάσει.

Σεκερπαρέ το λένε και αν δεν το ξέρετε φτιάξτε το και δεν θα απογοητευτείτε.

Δεν έχει καμμία δυσκολία στην παρασκευή του, αφού βάζουμε όλα τα υλικά και τα χτυπάμε μαζί.

Αρα είναι και γρήγορο .. απλώς θέλει το χρόνο του στο σιρόπιασμα.

Η συνταγή έλεγε να τα σιροπιάσουμε για 2-3 λεπτά, αλλά εγώ τα άφησα παραπάνω και νομίζω ότι σιροπιαστήκαν καλύτερα.

Λιγη προσοχή χρειάζεται στο ψήσιμο ώστε να μην παραψηθούν και δεν σιροπιάζονται.

Κατα τα άλλα, ενα πανεύκολο αλλά γευστικότατο γλυκάκι.

Χρόνια Πολλά λοιπόν και πάλι σε όσους γιορτάζουν.



Υλικά :
  • 500 γρ αλεύρι
  • 500 γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 150 γρ ζάχαρη άχνη
  • 250 γρ βούτυρο
  • 3 αυγά
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
για το σιρόπι 
  • 1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 1/2 κιλό νερό
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • αμύγδαλα ολόκληρα

Πως φτιάχνουμε τα σεκερπαρέ :
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180β.
  2. Σε ένα ταψί ψησίματος στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
  3. Βάζουμε όλα τα υλικά μας στο μπώλ του μίξερ και χτυπάμε, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Παίρνουμε ζύμη απο το μπολ και πλάθουμε μπαλάκια μεγέθους καρυδιού.
  5. Τα τοποθετούμε στο ταψί αφήνοντας μια απόσταση μεταξύ τους.
  6. Σε κάθε μπαλάκι, μπήγουμε στο κέντρο απο ένα αμύγδαλο.
  7. Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά, ώσπου να χρυσίσουν.
  8. Εντωμεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι μας.
  9. Σε μια κατσαρολίτσα βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5-7 λεπτά.
  10. Οταν τα σεκερπαρέ είναι έτοιμα ρίχνουμε στο καθένα κουταλιές ζεστού σιροπιού.
  11. Οτι σιρόπι περισσέψει το ρίχνουμε στο ταψί μας και αφήνουμε να σιροπιαστούν καλά για τουλάχιστον 2-3 ώρες. Στη διάρκεια αυτή τουμπάρουμε τα σεκερπαρέ με προσοχή, 1-2 φορές ώστε να σιροπιαστούν καλά.

Great celebration today ... double
 
I think that today, half of Greece celebrates ... and along with everyone myself too. 
 
So, let's celebrate online this special day of mine.
 
With an oriental dessert, that most of youI'm surehave tried.
 
Sekerpare is the name and in case you do not know it, bake it and you'll not be disappointed.
 
Has no difficulty in preparation, just beat all ingredients together.
 
So quick .. just wants its time when drizzling with syrup.  
 
The recipe says to let them absorb the syrup for 2-3 minutes, but I left them more than tha and I think ended up juicier.

Little attention is needed in baking, not to overcook them.
 
Otherwise, an easy but delicious dessert.
 
So, many happy returns to those celebrating.
 


Ingredients :
  • 500 gr all purpose flour
  • 500 gr semolina (fine)
  • 150 gr icing sugar
  • 250 gr butter
  • 3 eggs
  • 1 tsp baking powder
syrup
  • 1 kg caster sugar
  • 1 1/2 kg water
  • 1 tsp lemon juice
  • almonds for decoration

Preparation :
  1. Preheat oven at 180C.
  2. In a baking pan, line greaseproof paper.
  3. In a stand mixer's bowl beat all ingredients, in a medium speed, till combined.
  4. Take some dough and with your hands shape walnut size balls.
  5. Place them on the pan, leaving some space in between them.
  6. In each ball, drive into the center a piece of almond.
  7. Bake in the preheated oven for 20-25 minutes, till golden.
  8. Meanwhile, prepare the syrup.
  9. In a saucepan, boil ingredients for 5-7 minutes.
  10. When sekerpare are ready get them out from the oven and with a spoon drizzle with syrup.
  11. Pour remaining syrup in the baking pan and let sekerpare absorb it, for about 2-3 hours. During this period turn them upside down, once or twice, so that every surface has syrup.


Προσαρμοσμένη συνταγή Σ.Παρλιάρου/Adapted recipe of S.Parliaros
 http://saborconna.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου