Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

5 γλυκά με βάση το λεμόνι

5 γλυκά με βάση το λεμόνι

Νομίζετε ότι το λεμόνι είναι λαχανικό; Μήπως πιστεύετε επίσης ότι είναι και ξινό; Και στα δύο πέφτετε έξω! Δείτε 5 συνταγές με λεμόνι που μόνο... ξινίλα δεν αφήνουν! 

Cheesecake λεμόνι

Υλικά:

Για την κρούστα
2 1/4 κούπες θρυμματισμένο μπισκότο
1/4 της κούπας ζάχαρη
6 κουτ. λιωμένο βούτυρο
Για τη γέμιση
650 γρ. cream cheese τύπου Philadelphia
3 αυγά
1 1/3 κούπα ζάχαρη
3 κουταλιές χυμό λεμόνι
2 κουταλιές του γλυκού βανίλια
1 κουταλιά του γλυκού ξύσμα λεμονιού
Για την επικάλυψη
1 ποτήρι κρέμα γάλακτος
3 κουταλιές ζάχαρη
Για το γλάσο
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1,5 κουταλιά της σούπας κορνφλάουρ
1/2 φλιτζάνι νερό (ή αν θέλετε Limoncello)
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάλτε τα μπισκότα, τη ζάχαρη και το βούτυρο. Πιέστε τα στον πάτο του ταψιού. Βάλτε τα στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 5 λεπτά, βγάλτε το και αφήστε το να κρυώσει.
Για το Cheesecake
Χτυπήστε στο μίξερ το cream cheese σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να λιώσει τελείως. Προσθέστε τα αυγά, ένα ένα, ενώ συνεχίζετε να χτυπάτε το μίγμα. Προσθέστε σταδιακά 1 1/3 φλιτζάνι ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και 2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια. Προσθέστε τη φλούδα λεμονιού. Χύστε το μίγμα στην κρύα κρούστα και ψήστε στους 170 βαθμούς για 35 λεπτά.
Ανακατέψτε τα υλικά για την επικάλυψη. Αφαιρέστε το μίγμα από το φούρνο και απλώστε την στο κέικ. Ψήστε για ακόμη 12 λεπτά. Αφήστε το γλυκό να κρυώσει για μισή ώρα και έπειτα τοποθετήστε το στο ψυγείο. Φτιάξτε το γλάσο ανακατεύοντας τη ζάχαρη, το άνθος αραβοσίτου, το νερό και το χυμό λεμονιού. Αφήστε το μίγμα να πάρει μια βράση, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει. Μόλις το μίγμα κρυώσει απλώστε το στο γλυκό.
Συνταγή: creative-culinary.com

Κέικ λεµονιού γεµιστό µε κρέµα λεµονιού

Υλικά:
125 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γραμμ. ζάχαρη
3 μικρά αυγά
2 λεμόνια (ξύσμα)
125 ml φρέσκο γάλα
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
250 γραμμ. αλεύρι μαλακό
1 πρέζα αλάτι
Για την κρέμα λεμονιού:
200 ml νερό
70 γραμμ. ζάχαρη
1 μέτριο λεμόνι (χυμός και ξύσμα)
2 κ.σ. κοφτές κορν φλάουρ
1 κ.σ. βούτυρο
1/4 κ.γλ. κιτρινόριζα (κουρκουμάς)
Εκτέλεση: Κοσκινίζετε το αλεύρι και το μπέικιν σε ψιλή σήτα. Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και με το φτερό που αναμειγνύετε το κέικ χτυπάτε το μείγμα για 3΄-4΄ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να κρεμώσει το μείγμα. Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά, ώστε το μείγμα να απορροφάει το πρώτο αυγό πριν ρίξετε το επόμενο. Προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι. Εναλλάξ, προσθέτετε το αλεύρι και το γάλα και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με αλεύρι μία στρογγυλή ή μια μακρόστενη φόρμα για κέικ. Τινάζετε τη φόρμα για να φύγει το περιττό αλεύρι. Αδειάζετε μέσα το μείγμα. Ψήνετε το κέικ σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 170οC για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει, να φουσκώσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αφού ψηθεί, το αφήνετε να σταθεί 10΄ στη φόρμα. Το ξεφορμάρετε και το αφήνετε σε σχάρα, να κρυώσει καλά. Στο μεταξύ, ετοιμάζετε την κρέμα λεμονιού. Σε μια μικρή κατσαρόλα τοποθετούμε το νερό, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και την κιτρινόριζα. Με σύρμα ανακατεύετε πολύ καλά για να διαλυθεί το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Την αφήνετε να δέσει για λίγα λεπτά, πάντα ανακατεύοντας. Μόλις η κρέμα δέσει, την αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε. Αφήνετε λίγο να κρυώσει και ανακατεύετε για να μην κάνει πέτσα. Χωρίζετε το κέικ οριζόντια με κοφτερό μαχαίρι. Αλείφετε με την κρέμα λεμονιού και καλύπτετε με το άλλο κομμάτι κέικ, σαν σάντουιτς. Μόλις κρυώσει καλά κόβετε σε φέτες.
Συνταγή: argiro.gr

Lemon Pie

 
Υλικά:
Για τη ζύμη της τάρτας
150 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, σε θερµοκρασία δωµατίου
1 αυγό µεσαίου µεγέθους (50 γρ.)
20 γρ. ζάχαρη
5ml γάλα
250 γρ. αλεύρι µαλακό
Για την κρέμα λεμονιού
200ml χυµό από φρέσκο λεµόνι
3 αυγά µεσαίου µεγέθους (150 γρ.)
200 γρ. ζάχαρη
40 γρ. κορν φλάουρ
300 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
Για τη μαρέγκα
5 ασπράδια αυγών µεσαίου µεγέθους (150 γρ.)
2-3 σταγόνες λεµονιού
125 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση:
Φτιάξτε τη ζύµη: Σε ένα µεγάλο µεταλλικό µπολ ρίξτε το βούτυρο, το αυγό, τη ζάχαρη, το γάλα και το αλεύρι. Ανακατέψτε µε τα χέρια σας τα υλικά γρήγορα για 3΄, µέχρι να φτιάξετε µια ζύµη οµογενοποιηµένη. Βγάλτε τη ζύµη από το µπολ, τυλίξτε τη µε µια διάφανη µεµβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για 30΄, για να παγώσει. 
Φτιάξτε την κρέµα λεµονιού: Σε µια µεγάλη κατσαρόλα ρίξτε το χυµό λεµονιού και το βούτυρο. Βάλτε την κατσαρόλα σε χαµηλή φωτιά για 4΄κι ανακατέψτε µε αυγοδάρτη, µέχρι να οµογενοποιηθούν τα υλικά.
Σε ένα µικρό µεταλλικό µπολ ρίξτε τα αυγά, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και χτυπήστε µε έναν αυγοδάρτη για 2΄, µέχρι να γίνει ένα µείγµα µε βελούδινη και λεία υφή. Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ρίξτε το µείγµα µε τα αυγά στην κατσαρόλα αργά και σταθερά, ανακατεύοντας γρήγορα µε τον αυγοδάρτη. 
Βάλτε ξανά την κατσαρόλα σε χαµηλή φωτιά και δουλέψτε το µείγµα για 4΄, µέχρι να πήξει και να γίνει µια βελούδινη κρέµα. Αδειάστε την κρέµα σε ένα µεγάλο µεταλλικό µπολ και σκεπάστε το µε διάφανη µεµβράνη. Βάλτε στο ψυγείο την κρέµα και αφήστε τη να κρυώσει για 30΄.
Βγάλτε τη ζύµη από το ψυγείο. Σε µια αλευρωµένη επιφάνεια κουζίνας τοποθετήστε τη ζύµη και ανοίξτε τη µε έναν πλάστη, έτσι ώστε να αποκτήσει πάχος 0,5 εκ. Απλώστε τη ζύµη σε µια βουτυρωµένη φόρµα τάρτας και τρυπήστε τον πάτο µε ένα πιρούνι.
Προθερµάνετε το φούρνο στους 170 οC, σε αντιστάσεις πάνω κάτω. Βάλτε την τάρτα στο φούρνο και ψήστε τη στην προτελευταία σχάρα για 15΄. Βγάλτε την τάρτα από το φούρνο και αφού κρυώσει, την ξεφορµάρετε και την ακουµπάτε σε µια πιατέλα. Με ένα κουτάλι γεµίστε την τάρτα µε κρέµα λεµονιού. Βάλτε τη στο ψυγείο για 20΄.
Φτιάξτε τη µαρέγκα. Στον κάδο του µίξερ ρίξτε τα ασπράδια, τις σταγόνες λεµονιού και χτυπήστε µε το σύρµα (εξάρτηµα του µίξερ) για 7΄ µέχρι να πήξει. Προσθέστε τη ζάχαρη και συνεχίστε το χτύπηµα, µέχρι να γίνει µία αφράτη µαρέγκα. Βγάλτε την τάρτα από το ψυγείο κι απλώστε τη µαρέγκα, έτσι ώστε να σχηµατιστεί ένα πλούσιο στρώµα 3-4 εκ. επάνω από την κρέµα. Με το φλόγιστρο, κάψτε από απόσταση (10-12 εκ.) για δευτερόλεπτα την επιφάνεια της µαρέγκας. Αν δεν έχετε φλόγιστρο, ψήστε την τάρτα για 3΄-5΄ στο γκριλ.
Συνταγή: glykamystika.gr

Γλυκό του κουταλιού λεμόνι

 
Υλικά:
1 κιλό λεμόνια βιολογικά
1 κιλό ζάχαρη
2 1/2 κούπες νερό
1/4 της κούπας χυμό λεμονιού
1/4 της κούπας γλυκόζη
Εκτέλεση:
Ξύνουμε ελαφρά τα λεμόνια, αφού τα πλύνουμε καλά και κόβουμε μικρά τα καπάκια τους. Χαράζουμε κάθετα τις φούδες του κάθε λεμονιού και τις αφαιρούμε προσεκτικά να μη σπάσουν. Τις τυλίγουμε σε ρολάκια και τα στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες. Τα βάζουμε σε λεκανίτσα με κρύο νερό και τα αφήνουμε μια μέρα και μια νύχτα να ξεπικρίσουν. Μετά πετάμε το νερό και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά,ώσπου να μαλακώσουν. Βγάζουμε κατόπιν τις οδοντογλυφίδες και προσθέτουμε τη ζάχαρη,βράζοντας ώσπου να δέσει το σιρόπι μας. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε έτσι 24 ώρες. Την άλλη μέρα,αν δεν έχει δέσει το σιρόπι, ξαναβράζουμε. Αλλιώς βάζουμε στη φωτιά για λίγο, προσθέτουμε τη γλυκόζη και το χυμό και αδειάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, μόλις πάρει μια βράση.
Συνταγή: sintagespareas.gr
Φωτογραφία: argiro.gr

Μπάρες λεμονιού και τζίντζερ

 
Υλικά:
2μισι κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ κούπας ζάχαρη
2 κ.σ. τζίντζερ σε σκόνη
2 κ.γ. backing powder
300 γρ. κομμάτια ανάλατο βούτυρο
1 αυγό
¼ κούπας ψιλοκομμένο ζαχαρωτό τζίντζερ
2 κ.σ. μέλι
2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
Για το γλάσο λεμονιού:
2 φλ. ζάχαρη άχνη
3 κ.σ. χυμός λεμονιού
Εκτέλεση:
Βάλτε ένα ράφι στο κέντρο του φούρνου και προθερμάνετε στους 190 βαθμούς. Ανακατέψτε το αλεύρι, την ζάχαρη, το τζίντζερ σε σκόνη και το baking powder σε ένα μέτριο μπολ. Λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το αμέσως στα ξηρά υλικά. Χρησιμοποιήστε μια μεγάλη πλαστική σπάτουλα για να ανακατέψετε το μείγμα.
Προσθέστε το αυγό, το ζαχαρωμένο τζίντζερ, το μέλι και το ξύσμα λεμονιού και χτυπήστε τα δυνατά. Βάλτε το μείγμα σε μια αντικολλητική φόρμα και χρησιμοποιήστε την παλάμη σας για να το 'πατήσετε' ομοιόμορφα στην βάση του. Ψήστε τις μπάρες μέχρι να φουσκώσουν και να χρυσαφίσουν ελαφρώς για 20 με 25 λεπτά περίπου. Ενώ ψήνονται, χρησιμοποιήστε μια μικρότερη πλαστική σπάτουλα για να ανακατέψετε την άχνη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού.
Προσθέστε νερό, περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού την φορά, αν είναι πολύ πηχτό το μείγμα για να απλωθεί. Όταν ψηθούν οι μπάρες, τοποθετήστε μια επιφάνεια κοπής πάνω στο σκεύος και χρησιμοποιήστε γάντια φούρνου για να αναποδογυρίσετε τις καυτές μπάρες. Αφαιρέστε την φόρμα και αμέσως ρίξτε το γλάσο λεμονιού πάνω τους.
Χρησιμοποιήστε μια μεταλλική σπάτουλα για να το απλώσετε ομοιόμορφα. Θα σταθεροποιηθεί όταν οι μπάρες κρυώσουν. Χρησιμοποιήστε έναν χάρακα για να υπολογίσετε το μέγεθός τους και ύστερα κόψτε τις σε τετράγωνα των 5 εκατοστών. Σερβίρετε τις μπάρες σε μια πιατέλα.
Συνταγή: seriouseats.com
 ΠΗΓΗ: http://www.mama365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου