Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

5 εύκολα σιροπιαστά γλυκά με άρωμα Ανατολής

5 εύκολα σιροπιαστά γλυκά με άρωμα Ανατολής

Μπακλαβάς

Τι θα χρειαστείτε:
1 κιλό φύλλο κρούστας
1/2 κιλό αμύγδαλα περασμένα από το μούλτι
1/2 κιλό καρύδια περασμένα από το μούλτι
1 φλ. φρυγανιά τριμμένη , η σιμιγδάλι χονδρό
1 φλ. αραβοσιτέλαιο
1/2 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο
2 κουτ. σούπ.. ζάχαρη
1 φλ. βούτυρο λιωμένο
1/2 φυστίκη Αιγίνης τριμμένο [προαιρετικά]
γαρύφαλα ολόκληρα για στόλισμα σε κάθε κομμάτι
Για το σιρόπι
1.200 γραμμ. ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
1 κ. σ. χυμό λεμόνι
Τι θα κάνετε: Βουτυρώνετε ένα τετράγωνο ταψάκι και στρώνετε 10 φύλλα βουτυρώνοντας με ένα πινελάκι ένα -ένα ξεχωριστά. Στο τελευταίο φύλλο πασπαλίζετε με το μίγμα καρυδιού και αμυγδάλου. Αυτήν την διαδικασία την κάνετε 6 φορές δηλαδή: φύλλο, βούτυρο και πασπάλισμα με το μίγμα. Τέλος βάζετε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω βουτυρώνοντας ένα ένα πάντα. Πρέπει να είναι τουλάχιστον 8 έως 10 φύλλα. Βάζετε για λίγο το ταψάκι στο ψυγείο να παγώσει ώστε να το χωρίσετε σε κομμάτια πιο εύκολα. Το χαράσσετε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια, λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο και το περιχύνετε να πάει παντού. Σε κάθε κομμάτι μπήγετε στην μέση κι από ένα γαρύφαλλο. Το ψήνετε στους 160 βαθμούς (ανάλογα την κουζίνα σας) μέχρι να χρυσαφίσουν τα φύλλα. Το βγάζετε από το φούρνο και το περιχύνετε με το σιρόπι. Περιμένετε να τραβήξει όλο το σιρόπιο και πασπαλίζετε με το τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.
Γέμιση
Βάζετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μαζί: καρύδια, αμύγδαλα, φρυγανιά , σιμιγδάλι, αραβοσιτέλαιο, κανελογαρύφαλο, 2 κουταλιές ζάχαρη και ανακατεύετε πολύ καλά .
Σιρόπι
Στην κατσαρόλα βάζετε το νερό, την ζάχαρη και τη 1 κουτ. σούπας λεμόνι και βράζετε μέχρι να δέσει.

Γαλακτομπούρεκο

Γαλακτομπούρεκο
Τι θα χρειαστείτε:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα
6 κουτιά (του γάλακτος) νερό
1 ποτήρι καί 1 κουταλιά της σούπας σιμιγδάλι ψιλό.
1 κρέμα άνθος αραβοσίτου βανίλια
ξύσμα ενός λεμονιού
2 αυγά
2 βανίλιες
1 κουταλιά βούτυρο
Σιρόπι:
4 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1 ξυλάκι κανέλας
Τι θα κάνετε: Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γάλα, το νερό, το σιμιγδάλι, το άνθος αραβοσίτου και το ξύσμα λεμονιού. Μόλις βράσουν και πήξει η κρέμα κατεβάζετε από την φωτιά την κατσαρόλα και προσθέτετε το βούτυρο τις βανίλιες και τα αυγά χτυπημένα. Στρώνετε στο ταψί 5 φύλλα κρούστας, βάζετε την κρέμα και από πάνω τα υπόλοιπα 6 φύλλα (βουτυρωμένα) και το ψήνετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Βράζετε το νερό με την ζάχαρη και την κανέλλα να γίνει σιρόπι και περιχύνετε το ταψί. 
Συνταγή: sintagespareas.gr

Κανταΐφι

Κανταΐφι  
Τι θα χρειαστείτε:
500 γρ. φύλλο για κανταΐφι σε θερμοκρασία δωματίου
1 ½ φλιτζάνι καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο + 2 κουταλιές της σούπας
½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
250 γρ. μαργαρίνη λειωμένη ή λάδι|
¼ φλιτζάνι ζάχαρη
½ κουταλιά της σούπας τριμμένο γαρύφαλλο
½ κουταλιά της σούπας τριμμένη κανέλλα
Για το σιρόπι
4 φλιτζάνια νερό
4 φλιτζάνια ζάχαρη
¼ φλιτζανιού μέλι
¼ φλιτζανιού φιστίκι Αιγίνης για πασπάλισμα
1 φλούδα πορτοκαλιού
2 ξυλάκια κανέλλα
4-5 καρφάκια γαρύφαλλο
Τι θα κάνετε: Χωρίζετε το φύλλο κανταϊφιού σε 20 ίσα μέρη και με ένα πινέλο τα ραντίζετε με τη μαργαρίνη ή το λάδι. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα καρύδια, τα φιστίκια, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, την κανέλλα και το γαρύφαλλο. Παίρνετε μία μπάλα από το φύλλο κανταΐφι στην παλάμη σας και αφού δημιουργήσετε μία λακκούβα, γεμίζετε με μία κουταλιά της σούπας από το μείγμα. Τυλίγετε σε μπαλίτσες κλείνοντας τις άκρες δεξιά κι αριστερά για να μη φύγει η γέμιση. Οι μπαλίτσες δεν θα πρέπει να είναι πολύ σφικτές. Βάζετε τα κανταΐφια σε βουτυρωμένο ταψάκι και περιχύνετε με την υπόλοιπη μαργαρίνη ή το λάδι. Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το κανταΐφι. Αφήνετε το γλυκό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Για το σιρόπι
Σε ένα σκεύος βάζετε τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζετε αφαιρώντας τον αφρό. Συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι, περίπου για 10 λεπτά. Περιχύνετε το κανταΐφι με το σιρόπι και πασπαλίζετε με τις δύο κουταλιές της σούπας τριμμένο φιστίκι. 
Συνταγή: lovecooking.gr

Ραβανί

Ραβανί
Τι θα χρειαστείτε:
Για το ραβανί:
1 κύπελο ζάχαρη
2 κύπελα αλεύρι
2 κύπελα σιμιγδάλι χοντρό
2 μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
2 γιαουρτάκια
6 αυγά
Για το σιρόπι:
7 κύπελα νερό
6 κύπελα ζάχαρη
1 λεμόνι
1 βανίλια (σε σκόνη ή ξυλάκι)
Τι θα κάνετε: Ανακατεύετε στο μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το σιμιγδάλι και το γιαούρτι. Ρίχνετε πρώτα τα αυγά και τη ζάχαρη και τα αφήνετε 2-3 λεπτά. Έπειτα το μπέικιν, τις βανίλιες και το αλεύρι. Αφού ανακατευτεί καλά ρίχνετε στο μίγμα το γιαούρτι και με μία σπάτουλα ανακατεύετε καλά από κάτω προς τα πάνω μέχρι να το απορροφήσει όλο. Τέλος ρίχνετε και το σιμιγδάλι και το ανακατεύετε με τον ίδιο τρόπο όπως το αλεύρι. Το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 30 λεπτά. Για το σιρόπι βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι ολόκληρο κομμένο στη μέση. Το βράζετε για 5 λεπτά και προς το τέλος ρίχνετε και τη βανίλια. Ρίχνετε το σιρόπι κρύο σε ζεστό ραβανί ή το αντίθετο. 
Συνταγές: sintagespareas.gr

Εκμέκ

Εκμέκ
Τι θα χρειαστείτε:
125 γρ. φρυγανιές
1 κουταλάκι κανέλα
για το σιρόπι
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 1/2 κούπα νερό
για την κρέμα
6 κούπες γάλα
2/3 κούπας νισεστέ ή κορν φλάουρ
1 κούπα ζάχαρη
1 συσκευασία βανίλια
για το γαρνίρισμα
2 κούπες κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγύ, με λίγη ζάχαρη και βανίλια
1 κούπα αμύγδαλα, ασπρισμένα, καβουρντισμένα και χοντροκομμένα
Τι θα κάνετε: Απλώστε τις φρυγανιές, καλύπτοντας τον πάτο μιας ορθογώνιας φόρμας 25x35 εκ. Ετοιμάστε το σιρόπι, βράζοντας 5' το νερό με τη ζάχαρη και περιχύστε τις φρυγανιές. Πασπαλίστε με την κανέλα. Ετοιμάστε την κρέμα. Διαλύστε το νισεστέ σε 1 κούπα από το κρύο γάλα. Βάλτε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα και όταν αρχίσει να βράζει, ρίξτε τη ζάχαρη και το διαλυμένο νισεστέ και ανακατέψτε επάνω σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να δέσει η κρέμα. Ρίξτε κι ανακατέψτε τη βανίλια και κατεβάστε από τη φωτιά. Απλώστε την κρέμα επάνω στις φρυγανιές και αφήστε το γλύκισμα να κρυώσει εντελώς. Απλώστε στην επιφάνεια τη σαντιγύ και φυλάξτε το στο ψυγείο. Σερβίρετέ το πασπαλισμένο με τα καβουρντισμένα αμύγδαλα.
Το γνήσιο παραδοσιακό εκμέκ, έχει βάση ένα είδος ζύμης, που μοιάζει με τσουρέκι. Η συνταγή αυτή, είναι μια παραλλαγή, με βάση φρυγανιές σιροπιασμένες.
ΠΗΓΗ: http://www.mama365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου