Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Σπιτικά πεϊνιρλάκια

Σπιτικά πεϊνιρλάκια

Σπιτικά πεϊνιρλάκια
Υλικά
Για τη ζύμη
- 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φακελάκια μαγιά
- 1 ποτήρι χλιαρό νερό
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. πάπρικα
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. πιπέρι μαύρο
Για τη γέμιση
- Ζαμπόν ψιλοκομμένο
- Μπέικον ψιλοκομμένο
- Κίτρινο τυρί τριμμένο (γκούντα, τσένταρ ή οτιδήποτε άλλο επιθυμείτε)
- Λίγο βούτυρο λιωμένο
Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό με τη μαγιά και το αφήνουμε στην άκρη 5 λεπτά για να διαλυθεί καλά. Ακολούθως, προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο, την πάπρικα, τη ρίγανη, το σκόρδο σε σκόνη, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. 
Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και τη μαγιά, ζυμώνοντας συνεχώς με το χέρι μέχρι η ζύμη μας να μαλακώσει χωρίς να κολλάει στα χέρια. Μόλις αυτό συμβεί, σκεπάζουμε το ζυμάρι με μια πετσέτα και το αφήνουμε για περίπου 1 ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί.
Παίρνουμε τώρα μέσα από το μπολ της ζύμης μας μικρές μπαλίτσες και τις ανοίγουμε με το χέρι ή με έναν πλάστη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, προκειμένου να πάρουν μακρόστενο σχήμα.
Μοιράζουμε πάνω το ζαμπόν, το μπέικον και το τυρί, αφήνοντας κενά γύρω-γύρω, ώστε να έχουμε το περιθώριο να κλείσουμε το ζυμάρι στα πλάγια και να δημιουργηθεί ένα στήριγμα για τα υλικά.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλες τις μπαλίτσες ζυμαριού και, αφού δώσουμε στα πεϊνιρλάκια μας το γνωστό σχήμα «βαρκούλας» και τα αλείψουμε γύρω-γύρω και από πάνω με λιωμένο βούτυρο, τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί.
Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία, ψήνοντας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα περίπου, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει η ζύμη.
Καλή επιτυχία!

Πηγή: http://www.συνταγες.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου