Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Γίγαντες φούρνου με ζωμό λαχανικών

Γίγαντες φούρνου με ζωμό λαχανικών

Γίγαντες φούρνου με ζωμό λαχανικών
Υλικά
- 300 γρ. φασόλια γίγαντες
- ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- ¼ ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
- 1 ποτ. χυμός ντομάτας
- 1 ποτ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
- ½ λίτρο ζωμός λαχανικών
- 2 καρότα μεγάλα σε κυβάκια
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε σε λεκάνη με χλιαρό νερό τους γίγαντες να φουσκώσουν από το προηγούμενο βράδυ. Σουρώνουμε από το νερό και τους βάζουμε να βράσουν με αρκετό νερό ξαφρίζοντας περιοδικά. Αφήνουμε να μαλακώσουν και να χυλώσουν ελαφρώς. Ελέγχουμε γιατί συνήθως χρειάζονται αρκετή ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Θέλουμε όταν κλείσουμε το μάτι να «κρατάνε» ελάχιστα.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σύβραση. Βάζουμε σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμυδάκι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το σέλινο και μόλις μαραθούν τα ντοματάκια και το χυμό ντομάτας. Προσθέτουμε το ζωμό και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη. Σουρώνουμε τα φασόλια που βράσανε από το νερό αν έχει μείνει πολύ ή το κρατάμε σε περίπτωση που έχουν σχετικά χυλώσει. Βάζουμε τα φασόλια σε ταψί, πυρέξ ή ακόμα καλύτερα γάστρα που κλείνει και προσθέτουμε τη σύβραση. Πρέπει τα υγρά να καλύπτουν τα όσπρια. Αν όχι, προσθέτουμε νεράκι. 
Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου μία ώρα ή μέχρι να δούμε ότι το φαγητό έχει πιει τα υγρά του και έχει μείνει με το ζουμί του. Προσέχουμε να μη στεγνώσει. Δέκα λεπτά πριν βγάλουμε από το φούρνο πασπαλίζουμε με τρίμμα φρυγανιάς. 
Καλή επιτυχία!

Πηγή: http://www.συνταγες.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου