Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΣΤΡΟΥΝΤΕΛ ΜΕ ΜΗΛΑ

ΥΛΙΚΆ:
για τη ζύμη:
  • 1,1/2 κούπα αλεύρι
  • 1 αυγό
  • 1 κσ.ξύδι
  • 1/2 ποτ.νερό χλιαρό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/3 βούτυρο -λιωμένο

ή χρησιμοποιούμε 1 φύλο σφολιάτας- εμπορίου
για την γέμιση:
  • 4-5 μήλα
  • 1 κσ.κανέλα
  • 4-5 κσ.ζάχαρη
  • 2 κσ.φρυγανιά τριμμένη
  • 1 φακ.άνθος αραβοσίτου -βανίλια
  • 1/2 κούπα σταφίδες
  • 1/2 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
  • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • 3 κσ. βούτυρο
για το γαρνίρισμα: λίγη ζάχαρη άχνη,μερικά αμύγδαλα φιλέ
ΕΚΤΈΛΕΣΗ:
της ζύμης:
  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι,το αλάτι,το αυγό,το νερό και το ξύδι ζυμώνοντας με το χέρι.
  2. Αλείφουμε τη ζύμη από πάνω με λίγο βούτυρο και την αφήνουμε σκεπασμένη για 1/2 ώρα.
  3. Ύστερα ανοίγουμε ένα μακρόστενο φύλο.
του στρουντελ:
  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα μήλα,ρίχνοντας επάνω τους το χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε 1 κσ.βούτυρο και μέσα ρίχνουμε τα μήλα,την κανέλα,σταφίδες,τη ζάχαρη και τα καρύδια τα τηγανίζουμε ανακατεύοντας τα όλα 2-3 λεπτά μόνο.
  3. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και προσθέτουμε το άνθος αραβοσίτου(σκόνη).
  4. Σε μια λαδόκολλα στρώνουμε το φύλο ζύμης,το αλείφουμε με το μπόλικο βούτυρο λιωμένο,επάνω πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά,στρώνουμε ομοιόμορφα τα μήλα και όλα μαζί  τυλίγουμε σε ενα ρολό.
  5. Το τοποθετούμε σε ένα ταψί μαζί με τη λαδόκολλα,το χαράζουμε με ένα πιρούνι σε κομμάτια και το αλείφουμε με λίγο βούτυρο και πασπαλίζουμε με λίγα αμύγδαλα φιλέ.
  6. Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
  7. Όταν κρυώσει το πασπαλίζουμε με την  ζάχαρη άχνη ή περιχύνουμε με λευκό γλασο.(βλέπε: βασική συνταγή ζύμης).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου