Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Ψαρονέφρι με μέλι και μπαχαρικά!

Ψαρονέφρι με μέλι και μπαχαρικά!

Ψαρονέφρι με μέλι και μπαχαρικά!
Ένα γλυκοπικάντικο ψαρονέφρι, ό,τι πρέπει για τα φθινοπωρινά κρύα.

Υλικά

(Μερίδες 4-6)

3 τεμάχια ψαρονέφρι, συνολικού βάρους 1.100 – 1.200 γρ.

2 καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε μικρούς κύβους

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κουτ. γλυκού φασκόμηλο ξερό, τριμμένο (Αν δεν μας αρέσει το φασκόμηλο χρησιμοποιούμε ξερό δεντρολίβανο στην ίδια ποσότητα)

1 κουτ. γλυκού μείγμα από τα εξής μπαχαρικά σε σκόνη: κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο

2 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο (ή κατά βούληση)

250 ml κόκκινο κρασί

500 ml ζωμός σπιτικός, κοτόπουλου, κρέατος ή λαχανικών (αν έχουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη) ή νερό

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο


Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Βάζουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να κάψει πάρα πολύ καλά (πρέπει σχεδόν να καπνίσει).

Λαδώνουμε με το μισό λάδι τα κομμάτια του κρέατος, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ροδίζουμε στο καυτό σκεύος από όλες τις μεριές μέχρι να ξεκολλάνε εύκολα από τον πυθμένα του. Αν το σκεύος μας είναι μικρό, δεν στριμώχνουμε το κρέας γιατί δεν θα ροδίσει σωστά, αλλά θα βράσει μέσα στα υγρά του. Επομένως, κάνουμε τη διαδικασία σε περισσότερες δόσεις.

Μόλις το κρέας ροδίσει καλά από όλες τις μεριές, το μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι και το φουρνίζουμε για 15 – 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει και στο εσωτερικό του. Ελέγχουμε τρυπώντας το κρέας σε ένα σημείο με μεγάλη διάμετρο – πρέπει να μην είναι ροζ, γιατί το χοιρινό τρώγεται μόνο καλοψημένο.

Ρίχνουμε στο σκεύος που ροδίσαμε το κρέας το υπόλοιπο λάδι (2 κουτ. σούπας), το κρεμμύδι, το καρότο και το μείγμα μπαχαρικών. Μετριάζουμε τη φωτιά, σοτάρουμε τα λαχανικά για 2 – 3 λεπτά ίσα να μαραθούν κάπως και σβήνουμε με το κρασί. Τρίβουμε με μια ξύλονη σπάτουλα τον πυθμένα του σκεύους για να διαλυθούν τα καμμένα υπολείμματα από το ρόδισμα του κρέατος και το σοτάρισμα των λαχανικών μέσα στο υγρό. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ζωμό, το φασκόμηλο ή το δεντρολίβανο και το μέλι.

Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Αν θέλουμε περνάμε τη σάλτσα στο μπλέντερ για να γίνει βελούδινη.

Κόβουμε το ψαρονέφρι σε φέτες και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Συνοδεύουμε με Λευκό ρύζι πιλάφι που έχουμε βράσει σε σπιτικό ζωμό ή σε νερό με 1 δαφνόφυλλο και μικροποσότητες από τα μπαχαρικά που βάλαμε και στο ψαρονέφρι, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Εναλλακτικά, συνοδεύουμε με πατάτες, βραστές ή τηγανητές (ειδικά αν το φαγητό προορίζεται για παιδιά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου