Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Κοτόπουλο με πλουγούρ και πασκιτάν

Κοτόπουλο με πλουγούρ και πασκιτάν


kotopoulo_pligouri_434000928.jpg

Το κοτόπουλο με πλουγούρ (πλιγούρι) και πασκιτάν (στραγγιστό γιαούρτι), είναι μια νοστιμότατη Ποντιακή συνταγή και πολύ εύκολη στην εκτέλεσή της.

Υλικά:
1 κοτόπουλο
2 φλιτζάνια πλιγούρι
1/2 κιλό πασκιτάν
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε το πλιγούρι και το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσει.
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και το ροδίζουμε σε κατσαρόλα με το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε και το πλιγούρι, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε νερό, μέχρι να σκεπαστεί το φαγητό. Αφήνουμε να βράσει και να απορροφήσει τα υγρά. Σερβίρουμε και περιχύνουμε με το πασκιτάν, το οποίο αραιώνουμε με λίγο νερό.
Καλή σας όρεξη
 ΠΗΓΗ

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Capricciosa (Καπριτσιόζα)


Capricciosa (Καπριτσιόζα)





22.10.2012
Φωτογραφίες Άλκης Καλούδης
Κάτι ξέρουν και οι Ιταλοί από κέικ. Το συγκεκριμένο συνδυάζει αμύγδαλο και σοκολάτα και είναι μόλτο ντελιτσιόζο.
Υλικά
  • 400 γρ. αμύγδαλα τριμμένα στο μούλτι σε σκόνη
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 6 αυγά μεσαίου μεγέθους, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 250 γρ. κουβερτούρα γύρω στο 50% - 55% κακάο, ψιλοκομμένη
  • 1 σφηνάκι μαύρο ρούμι ή κονιάκ
Για τη σος σοκολάτας
  • 200 γρ. κουβερτούρα γύρω στο 50% - 55% κακάο, ψιλοκομμένη
  • 150 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 50 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Μερίδες 10 - 12
Προετοιμασία 15' Ψήσιμο 1 ώρα
Διαδικασία Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί, δηλαδή βάζουμε τα υλικά σε ένα μεταλλικό ανοξείδωτο μπολ, το οποίο στερεώνουμε πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει. Εναλλακτικά, μπορούμε να τα λιώσουμε και στο φούρνο μικροκυμάτων.

Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με 200 γρ. από τη ζάχαρη, έως ότου το μείγμα ασπρίσει και αφρατέψει. Ενώνουμε το μείγμα κρόκων - ζάχαρης με το μείγμα κουβερτούρας - βουτύρου ανακατεύοντας με μια κουτάλα και προσθέτουμε και την αμυγδαλόσκονη. Ανακατεύουμε ξανά, προσθέτοντας στο τέλος και το ποτό.

Βάζουμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη (50 γρ.) στον κάδο του μίξερ (να είναι καθαρός και στεγνός) και τα χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα, έως ότου γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα που φτιάξαμε προηγουμένως, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 22 - 24 εκ. και ύψους 5 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και περιχύνουμε με τη σος σοκολάτας.

Σος σοκολάτας: Βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε ένα μπολ. Ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και την βάζουμε στη φωτιά. Όταν βράσει το μείγμα, το αδειάζουμε πάνω από την κουβερτούρα, περιμένουμε 1 λεπτό να μαλακώσει και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα πολύ καλά, μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα.

Μπισκότα αμυγδάλου γεμιστά με μαρμελάδα βερύκοκο


Μπισκότα αμυγδάλου γεμιστά με μαρμελάδα βερύκοκο





Μπισκότα για να συνοδεύσουμε τον καφέ ή να τα απολαύσουμε σκέτα, ως σνακ.


Υλικά
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 1 κρόκο αυγού
  • 15 ml κονιάκ
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 100 γρ. αμύγδαλα
  • 370 γρ. αλεύρι
  • μαρμέλαδα βερίκοκο


Διαδικασία Βάζουμε για 10 λεπτά τα αμύγδαλα σε προθερμασμένο φούρνο. Αν θέλουμε τα βάζουμε με το φλούδι αλλιώς τα ασπρίζουμε. Τα περνάμε στο μπλέντερ αλλά προσέχουμε να μην γίνουν σκόνη.

Κατόπιν χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ να αφρατέψει. Μετά, ρίχνουμε το ξύσμα, τον κρόκο, το κονιάκ, τα αμύγδαλα και το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ κοσκινισμένα. Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 30' με 1 ώρα για να μπορούμε ύστερα να τη δουλέψουμε.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 5 χιλιοστών και την κόβουμε με φόρμα ένα ποτήρι διαμέτρου 6 εκ.

Τα βάζουμε σε ταψί στρωμμένο με λαδόκολλα, τα αλείφουμε με αυγό και τα ψηνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20 λεπτά. Μόλις κρυώσουν τα αλείφουμε με την μαρμελάδα και τα ενώνουμε ανά δυο.




Φαλάφελ με φακές

Φαλάφελ με φακές
29.01.2013
Φωτογραφίες Σωτήρης Παπανικολάου

Η Ντίνα Νικολάου κάνει τις φακές εξωτικούς κεφτέδες - μούρλια!
Υλικά

  • 200 γρ. φακές
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 2 κρεμμύδια ξερά (το ένα καθαρισμένο και το άλλο ψιλοκομμένο)
  • 2 - 3 γαρίφαλα
  • 4 σκελίδες σκόρδου
  • 1 καρότο (προτιμάμε βιολογικό) σε μέτριες ροδέλες
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 κουτ. σούπας αλεύρι για την επικάλυψη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πιπέρι Καγιέν
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
  • 8 πίτες αραβικές
  • 1 κεσές γιαούρτι της αρεσκείας μας
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα κόλιανδρου ή μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Μερίδες 4
Προετοιμασία 10΄ Αναμονή 10΄ Μαγείρεμα 1 ώρα

Διαδικασία Βάζουμε τις φακές σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό μέχρι τη μέση της κατσαρόλας. Καρφώνουμε τα γαρίφαλα στο ολόκληρο καθαρισμένο κρεμμύδι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τις δάφνες, τις σκελίδες σκόρδου, και το καρότο. Βράζουμε τις φακές για 25 - 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά. Κατόπιν τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα και το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα (κρατάμε το καρότο και τα σκόρδα), και τις στραγγίζουμε κρατώντας 1 φλιτζάνι από το ζωμό στον οποίο έβρασαν. Τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με το βρασμένο καρότο και τα σκόρδα χρησιμοποιώντας όσο χρειάζεται από το ζωμό έτσι ώστε να γίνει ένας στεγνός σχεδόν πουρές.

Μεταφέρουμε τον πουρέ σε ένα μπολ και τον αναμειγνύουμε με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τη 1 κουταλιά αλεύρι και τα καρυκεύματα. Αλατοπιπερώνουμε. Βρέχουμε τα χέρια μας για να μην κολλήσει το μείγμα και πλάθουμε τον πουρέ σε μπαλάκια. Στη συνέχεια πιέζουμε τα μπαλάκια για να γίνουν σαν επίπεδοι, οβάλ, κεφτέδες πάχους 2,5 εκ. περίπου. Πανάρουμε ελαφρώς τα «κεφτεδάκια» στο αλεύρι και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά για να σφίξουν. Τηγανίζουμε τα φαλάφελ σε δόσεις σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν.

Τα σερβίρουμε πάνω σε αραβικές πίτες ζεσταμένες στο γκριλ και τα συνοδεύουμε με 1 κουτ. σούπας γιαούρτι, ροδέλες από κρεμμύδι και φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό.

Ουν κεφτέ (κεφτέδες με πλιγούρι, γεμιστοί με κουκουνάρι)


Ουν κεφτέ (κεφτέδες με πλιγούρι, γεμιστοί με κουκουνάρι)





17.01.2013
Φωτογραφίες Γιώργος Δρακόπουλος
Διαβάστε πρώτοι μια από τις συνταγές του πολυσέλιδου αφιερώματος στην κουζίνα του Πόντου. Το τεύχος κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, με την Καθημερινή.
Υλικά
  • 500 γρ. κιµάς µοσχαρίσιος, κατά προτίµηση από σπάλα
  • 200 γρ. πλιγούρι ψιλό
  • 1 µέτριο ξερό κρεµµύδι, χοντροτριµµένο
  • 1 αυγό, κατά προτίµηση βιολογικό
  • τα φύλλα από 1/3 µάτσο µαϊντανό, ψιλοκοµµένα
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος σε σκόνη 
  • 100 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισµένο χωρίς λιπαρή ουσία σε αντικολλητικό τηγάνι, για περίπου 2 - 3 λεπτά 
  • αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι 
  • 1/4 από τον πάτο του σκεύους ελαιόλαδο, για το τηγάνισµα
Μερίδες 4
Προετοιμασία 20΄ Αναμονή 1 ώρα Μαγείρεμα περίπου 15΄
Διαδικασία Σε ένα βαθύ µπολ βάζουµε το πλιγούρι, το καλύπτουµε µε χλιαρό νερό και το αφήνουµε για περίπου 1 ώρα να «µουλιάσει». Το στραγγίζουµε σε ένα σουρωτήρι και το πιέζουµε µε τις παλάµες µας, ώστε να φύγουν όλα τα υγρά. Σε ένα άλλο βαθύ µπολ βάζουµε τον κιµά, το καλά στραγγισµένο πλιγούρι, το κρεµµύδι, το αυγό, το µαϊντανό, το κύµινο, τον κόλιανδρο, αλατοπίπερο και ζυµώνουµε µε τα χέρια µας ώστε να έχουµε ένα οµοιογενές και αφράτο µείγµα.

Πλάθουµε µικρά µπαλάκια, στο µέγεθος καρυδιού, τα πιέζουµε µε τις παλάµες να ανοίξουν σε µικρούς δίσκους και τα γεµίζουµε µε περίπου 1/2 κουτ. γλυκού κουκουνάρι. Κλείνουµε τη ζύµη καλά, ώστε να εγκλωβιστεί το κουκουνάρι, και την πλάθουµε σε µικρούς, µακρόστενους κεφτέδες.

Ρίχνουµε σε ένα τηγάνι µε βαρύ πάτο τόσο ελαιόλαδο, ώστε να καλύψει περίπου το 1/4 του σκεύους, και το αφήνουµε να ζεσταθεί καλά, σε µέτρια φωτιά. Τηγανίζουµε τους κεφτέδες σε δόσεις, για περίπου 2 - 3 λεπτά από κάθε πλευρά, µέχρι να αποκτήσουν σκούρο καφετί χρώµα. Τους βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουµε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να στραγγίξουν από το περιττό λάδι. Συνοδεύουµε µε γιαούρτι.

Φριτάτα με κοτόπουλο και μπρόκολο


Φριτάτα με κοτόπουλο και μπρόκολο

Φριτάτα με κοτόπουλο και μπρόκολο


Υλικά

Για 4-6 άτομα

1 φιλέτο κοτόπουλο στήθος ψιλοκομμένο
1/2 μπρόκολο ψιλοκομμένο
12 μεγάλα αυγά
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
6 φέτες μπέικον
1 1/2 φλιτζάνια πατάτες βραστές κομμένες σε κύβους
ξηρό ή φρέσκο θυμάρι προαιρετικά
αλάτι και πιπέρι για σερβίρισμα
Πιπέρι καυτό
60 γραμμάρια τριμμένη φέτα

 

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε και την βραστή πατάτα και την βάζουμε στην άκρη. Σε ξύλο κοπής ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο και το μπρόκολο.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα αυγά και τα ανακατεύουμε. Στη συνέχεια βάζουμε το μπέικον σε ένα μεγάλο τηγάνι (κατάλληλο για φούρνο) και σοτάρουμε το μπέικον με λίγο λάδι. Όταν το μπέικον μαραθεί ρίχνουμε το κοτόπουλο, το μπρόκολο και σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμη μέχρι το κοτόπουλο να πάρει λίγο χρώμα.

Κλείνουμε με την εστία και με λίγο χαρτί κουζίνας αποσύρουμε από το τηγάνι  το περιττό λάδι. Έπειτα προσθέτουμε τα μυρωδικά μας και ξανά ανοίγουμε την εστία σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε ρίχνοντας τις πατάτες. Αμέσως μετά ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η φριτάτα να μαγειρευτεί για περίπου 6 λεπτά. Όταν  είναι έτοιμη κλείνουμε την εστία και προσθέτουμε την φέτα.

Στη συνέχεια βάζουμε την φριτάτα σε ζεστό φούρνο για 5 λεπτά για να κάτσει το μείγμα. Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε.
* Θυμηθείτε να στραγγίξει το λάδι πριν από την προσθήκη πατάτας και αυγά!

 


Απαιτούμενος χρόνος: 25 λεπτά

Σάντουιτς με γαλοπούλα, μαρούλι και αβοκάντο


Σάντουιτς με γαλοπούλα, μαρούλι και αβοκάντο

Σάντουιτς με γαλοπούλα, μαρούλι και αβοκάντο


Υλικά

Για 1 άτομο

6 φέτες ψωμί τοστ σίκαλης
3 κουταλιές βούτυρο
3 φέτες γαλοπούλα
3 φέτες τυρί
3 φύλλα μαρούλι (προαιρετικά)
1/2 αβοκάντο κομμένο σε φέτες
Μια χούφτα γλυκά κρεμμύδια τουρσί ή άλλο γλυκό τουρσί

 

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε ένα τηγάνι σε με μέση προς υψηλή θερμοκρασία. Τοποθετείτε μια φέτα ψωμί από πάνω τα όλα υλικά και κλείνετε το σάντουιτς με την δεύτερη φέτα.
Απλώστε το βούτυρο στο σάντουιτς και αναποδογυρίζουμε. Ζεσταίνουμε για 2 λεπτά ακόμα και αφαιρούμε από το τηγάνι.

 


Απαιτούμενος χρόνος: 15 λεπτά

Κοτόπουλο με σάλτσα μανιταριών


Κοτόπουλο με σάλτσα μανιταριών






Υλικά


Για 1 άτομο

1 στήθος κοτόπουλο χωρίς κόκαλα

1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ / αλεύρι, αλάτι, μαύρο πιπέρι

1/4 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

3/4 κουταλιά της σούπας βούτυρο κομμένο στη μέση

1/4 μικρό κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κύβους

1 σκελίδα σκόρδο, ξεφλουδισμένη πολτοποιημένη

115 γραμμάρια φρέσκα λευκά μανιτάρια χοντροκομμένα

1/4 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου

Αλάτι και μαύρο πιπέρι

Βότανα (θυμάρι, δεντρολίβανο κλπ)


Εκτέλεση


Σε ένα πιάτο ρίχνετε το αλεύρι, κορν φλάουρ, αλάτι, μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια αλευρώνετε το κοτόπουλο και από τις δυο πλευρές.

Ζεσταίνουμε το λάδι και 1/4 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια- υψηλή θερμοκρασία μέχρι το βούτυρο να λιώσει και να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες

Μαγειρέψτε το κοτόπουλο, χαμηλώνοντας τη φωτιά, αν χρειαστεί, έως ότου οι δύο πλευρές είναι χρυσό- καφέ και ψημένα μέσα, περίπου 6 λεπτά από κάθε πλευρά. Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και διατηρήστε το ζεστό.

Ζεσταίνετε το υπόλοιπο 1/2 κουταλιά της σούπας βούτυρο (δεν χρειάζεται να πλύνετε το τηγάνι). Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να βγάλει το άρωμα του. Προσθέστε τα μανιτάρια και μαγειρέψτε μέχρι τα μανιτάρια μαραθούν.

Προσθέστε το ζωμό και μαγειρέψτε μέχρι τα μανιτάρια απορροφήσουν τον μισό ζωμό. Πασπαλίστε με αλάτι, μαύρο πιπέρι και βότανα. Ρίχνετε τη σάλτσα πάνω από το κοτόπουλο και σερβίρετε.

Απαιτούμενος χρόνος: 25 λεπτά

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Χαψοτήγανο


Χαψοτήγανο



xapsotigano_331070167.jpg
Το χαψί είναι ένα μικρό ψάρι που υπήρχε σε αφθονία στον Εύξεινο Πόντο. Στη σημερινή συνταγή μας θα χρησιμοποιήσουμε γαύρο.
Υλικά:
1/2  κιλό χαψία (γαύρο)
3 αυγά
3 κ. σ. αλεύρι (κατά προτίμηση καλαμποκάλευρο)
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι πιπέρι
Λάδι για το τηγάνισμα (Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο γιατί είναι πιο υγιεινό)
Εκτέλεση:
Σε βαθύ πιάτο χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το αλεύρι αλάτι, πιπέρι και το μαϊντανό. Παίρνουμε τα καθαρισμένα ψάρια και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με το λάδι που έχει κάψει.
Πάνω στα ψάρια, που έχουν μισοτηγανιστεί ρίχνουμε και το μίγμα των αυγών. Άν δεν χωράνε στο τηγάνι όλα τα ψάρια, μοιράζουμε ανάλογα ψάρια με μίγμα αυγών.
Ψήνουμε όπως ακριβώς την ομελέτα και από τις δύο πλευρές.
Σερβίρονται ζεστά και συνοδεύονται με μια ποντιακη λαχανοσαλατα
Καλή σας όρεξη!

Καρτοφλίν


Καρτοφλίν



kartoflin_764144965.jpg
Καρτόφια στην Ποντιακή διάλεκτο είναι οι πατάτες. Το καρτοφλίν ήταν το πιο συνηθισμένο φαγητό με κύριο συστατικό τις πατάτες, αλλλά μπορεί να μαγειρευτεί και με κρέας.
Υλικά:
1 κιλό πατάτες
1 1/2 κιλό κρέας προαιρετικά (αρνί, κοτόπουλο, μοσχάρι ή χοιρινό)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή βούτυρο
1 κ.σ. τοματοπελτέ
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι - πιπέρι
1 κ.γ ατζίκα* (προεραιτικά)
Εκτέλεση:
Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το κρέας κομμένο σε μερίδες και το γυρίζουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει.   Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις ντομάτες και τον τοματοπελτέ αραιωμένο σε 1 φλιτζάνι νερό. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να ψηθεί το κρέας.
Όταν κοντεύει να γίνει προσθέτουμε και τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες. Τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
*Ατζίκα είναι πολτός από κόκκινες πιπεριές με μυρωδικά που μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με Ποντιακά προϊόντα. Δίνει άρωμα και γεύση στα κοκκινιστά.
Καλή σας όρεξη!
ΠΗΓΗ    

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

ΤΟΥΛΟΥΜΠΕΣ.TULUMPA

ΤΟΥΛΟΥΜΠΕΣ.TULUMPA








ΥΛΙΚΑ
Ζυμη:
30 γρ λιωμένη μαργαρίνη
1 1 / 2 ποτήρι νερό
230 γρ αλεύρι
4 αυγά
1 / 2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 1 / 4 του ποτηριού ελαιόλαδο

Σιροπι:
1 3 / 4 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
χυμό από 1 / 2 λεμόνι

Εκτελεση:
1. Βάζουμε να βράσει το σιρόπι (αφήστε να σιγοβράζει για 15 λεπτά).
2.Λιώστε τη μαργαρίνη σε μια κατσαρόλα πάνω σε φωτιά στο μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε το νερό και το αλάτι και όταν αρχίζει να βράζει, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε σε χαμηλή για 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, τέλος αφήστε να κρυώσει.
3.Σε μία λεκάνη προσθέστε τα αυγά και την ζύμη μας και τα ζυμώνουμε για 10 λεπτά.
4.Βάλτε το μείγμα στην σακούλα ζαχαροπλαστικής και φτιάξτε μακρόστενα μπαστούνια των 4-5 εκατοστών φτιάχνοντας οδοντωτά κομμάτια και τέλος τα τοποθετούμε μέσα σε μια κατσαρόλα με χλιαρό λάδι.
(μη γεμίζετε την κατσαρόλα εντελώς με ζυμάρι από τουλούμπες)
5.Βάλτε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και τα στραγγίζετε καλά με μια τρυπητή κουτάλα και τέλος τα ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι αφήνοντας τα για 15 λεπτά.

Καλη ορεξη......