Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Καλαμποκόψωμο


Καλαμποκόψωμο


Υλικά:


500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200γρ καλαμποκάλευρο + λίγο ακόμα για πασπάλισμα
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.σ ζάχαρη
1 κ.γ αλάτι
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 1/2 κούπα περίπου χλιαρό νερό
Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε τα αλεύρια,την ζάχαρη,την μαγιά και το αλάτι
Κανουμε μια λακούβα και στην μέση βάζουμε το λάδι και λίγο λίγο το νερό ζυμώνοντας μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει για 1 1/2-2 ώρες
Πλάθουμε σε 1 ή περισσότερα καρβελάκια,τοποθετούμε σε λαμαρίνα που έχουμε στρώσει λαδόκολλα,πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο και ξαναφουσκώνουμε για 30 λεπτά
Χαράζουμε το ψωμί με ένα μαχαίρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου
Πηγή συνταγής: http://www.radicio.com/

Ψωμί με πατάτα


Ψωμί με πατάτα


Ψωμί με πατάτα

Νοστιμότατο και πρωτότυπο ψωμάκι, με πατάτα και βούτυρο, αρωματισμένο με σχοινόπρασο. Ταιριάζει με όλα τα ψητά πουλερικά και κρέατα. 

4.5 αστέρια από 2 σέφ 

Προετοιμασία: 40 λεπτά και ο χρόνος για το φούσκωμα | Μαγείρεμα: 45 λεπτά | Σύνολο: 1 ώρα και 25 λεπτά και ο χρόνος για το φούσκωμα 
Συνταγή για: 10 μερίδες 
Διατροφικά στοιχεία για 1 μερίδα
Θερμίδες: 300 θερμίδες | Λιπαρά: 10 γρ.



Υλικά συνταγής: 
Πατάτες: 3-4 μέτριες, 300 γρ. περίπου 
Μαγιά1 φακελάκι (για 500 γρ. αλεύρι) 
Ψιλοκομμένο σχοινόπρασο1/2 ματσάκι (μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ελάχιστο τριμμένο σκόρδο και πράσινο κρεμμυδάκι) 
Λιωμενο βούτυρο120 γρ. (χωρισμένο στη μέση) 
Ζάχαρη2 κουταλιές σούπας 
Αλάτι2 κουταλάκια τσαγιού 
Αλεύρι500 γρ. περίπου 

Οδηγίες: 

1. Καθαρίζετε 
τις πατάτες ,τις κόβετε κομμάτια και τις βράζετε σε αρκετό νερό, να μαλακώσει, τόσο, ώστε εύκολα να γίνεται πουρές. Στραγγίζετε τις πατάτες και κρατάτε 1 κούπα από το νερό που έβρασαν. Τις πατάτες τις περνατε από την πρέσα του πουρέ (ή τις λιώνετε με πιρούνι). Τις αφήνετε να γίνουν χλιαρές (το ίδιο και το νερό που έβρασαν) 
2. Σε 3 - 4 κουταλιές χλιαρό νερό, διαλύετε την μαγιά και την αφήνετε να ενεργοποιηθεί για 4 λεπτά.
3. Σε μεγάλο μπολ, βάζετε την μαγιά, το νερό και τις πατάτες, την ζάχαρη, το αλάτι, το μισό λιωμένο βούτυρο και το σχοινόπρασο. Ανακατεύετε και προσθέτετε το μισό αλεύρι. Ανακατεύετε ξανά και προσθέτετε λίγο - λίγο και το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να πάρετε μια ζύμη μάλλον μαλακή, που θα κολλά ελαφρά στο χέρι.
4. Αδειάζετε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε 7 - 8 λεπτά. Λαδώνετε ένα μπολ και βάζετε μέσα την ζύμη. Την σκεπάζετε και την αφήνετε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει, μέχρι να γίνει διπλάσια σε όγκο (ανάλογα των συνθηκών, μπορεί να πάρει 1 - 1,5 ώρα)
5. Βάζετε το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο σε ταψάκι ή βαθύ πιάτο. Βουτυρώνετε μια φόρμα, 2 λίτρων περίπου. Πατάτε την ζύμη να ξεφουσκώσει. Παίρνετε κομμάτια από την ζύμη, μέγεθος περίπου καρυδιού, τα κάνετε με τα χέρια σας μπαλάκια και τα βουτάτε στο λιωμένο βούτυρο, να τυλιχτούν ολόγυρα. Τα βάζετε στη φόρμα. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
6. Σκεπάζετε την φόρμα και την αφήνετε άλλα 20 λεπτά να φουσκώσει. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς και ψήνετε το ψωμί για 45 λεπτά περίπου (να ροδίσει καλά). Βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε λίγα λεπτά να ηρεμήσει και ξεφορμάρετε. Σερβίρετε το ψωμί χλιαρό.

Μαγειρεύτηκε στις 18 Αυγούστου 2013 από την 
Luise

ΠΗΓΗ http://www.radicio.com/


ΚΕΦΙΡ Φτιάχνουμε αντιγηραντικά smoothies με κεφίρ

Φτιάχνουμε αντιγηραντικά smoothies με κεφίρ

smoothies_634954100.jpg

To Ponots-News.Gr σας προτείνει αντιγηρανιτκα smoothies με κεφίρ. Το κεφίρ είναι το ποτό της μακροζωίας που αγαπούν οι Πόντιοι.
Υλικά:
250 ml κεφίρ 
1/2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. μέλι
Φρούτα *
Σας δίνουμε πιο κάτω μια λίστα με τα φρούτα της αντιγήρανσης και τις ιδιότητές τους. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε μεμονωμένα ή σε συνδυασμό των γεύσεων που προτιμάτε. Η ποσότητα να μην ξεπερνάει το 1/3 του κεφίρ.
ΑκτινίδιοΜαζί με τις μπανάνες, τα ακτινίδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ενώ είναι πλούσια και σε βιταμίνη C και λουτεΐνη, είναι το φρούτο της νιότης
ΠορτοκάλιαΕίναι γεμάτα βιταμίνη C η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά έχει και ενισχυτικές ιδιότητες που αυξάνουν τα επίπεδα του κολλαγόνου στο δέρμα.
Νεκταρίνια Περιέχουν Κάλιο που βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, Βιταμίνη Ε που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύει την καρδιά και τους πνεύμονες, επουλώνει τα τραύματα, ενισχύει το ανοσοποιητικό.
ΜούραΤα μούρα, όπως και οι φράουλες ή τα βατόμουρα, ότι καλύτερο για το δέρμα μας, μιας και έχουν υψηλό ποσοστό αντιοξειδωτικών.
Καρότα
Είναι εξαιρετικά αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην ανανέωση των κυττάρων του δέρματός σας.
Μέλι και κανέλα
Το μέλι και η κανέλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιγηραντικά συστατικά 
Το καταναλώνετε αμέσως.
Στην υγειά σας!
[Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνταγής χωρίς την τοποθέτηση ενεργής πηγής].
Σχετικά άρθρα
Τμήμα σύνταξηςPontos-News.Gr 


Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

ΠΙΛΑΦΙ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ ΧΟΥΡΕΜ

ΠΙΛΑΦΙ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ ΧΟΥΡΕΜ


Απαραίτητα υλικά:
2 ποτήρια (νερού) ρύζι
4 ποτήρια βραστό νερό με κύβο μοσχαριού ή κοτόπουλου
25γρ βούτυρο ή λάδι
1 κεφάλι κρεμμύδι
2 κομμάτια στήθους κοτόπουλου
1 φλιτζάνι αμύγδαλα
1 ποτήρι (νερού) αρακά
1 κουταλάκι του καφέ μαυροπίπερο
1 κουταλάκι του καφέ μείγμα μπαχαρικών (allspice)
1 κουταλάκι του καφέ κουρκούμη
κρόκος (σαφράνι)
αλάτι
Για το βρέξιμο του ρυζιού:
2 ποτήρια βραστό νερό
Αλάτι
½ λεμόνι
Προετοιμασία:
Όταν το ρύζι πλυθεί καλά, το βάζουμε σε ζεστό νερό, στο οποίο νωρίτερα έχουν προσθεθεί το αλάτι και το λεμόνι και αφήνουμε έτσι επί 40 λεπτά της ώρας. Ταυτόχρονα, σε άλλη κατσαρόλα, βράζουμε τον αρακά. Έπειτα, ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε μακριά, λεπτά κομμάτια. Το ίδιο κάνουμε και με το στήθος κοτόπουλου. Το βούτυρο ή το λάδι (εξαρτάται τί θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε) το λιώνουμε σε μαγειρικό σκεύος για ρύζι. Έπειτα προσθέτουμε στο σκεύος το στήθος κοτόπουλου και το κρεμμύδι και όλα μαζί μαγειρεύονται επί δέκα λεπτά και ανακατεύονται με ξύλινη κουτάλα. Στην συνέχεια, προσθέτουμε το ρύζι, το οποίο είχαμε προηγουμένως βάλει σε ζεστό νερό και το οποίο στραγγίζουμε καλά. Όλα μαζί τα βράζουμε καλά. Προσθέτουμε από πάνω το μείγμα μπαχαρικών (allspice), αλάτι, μαυροπίπερο, σαφράνι και κουρκούμη και αφήνουμε να βράσει ακόμη 4-5 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε τα τέσσερα ποτήρια βραστού νερού με κύβο μασχαριού ή κοτόπουλου. Το ίδιο πράττουμε και με τον αρακά. Μαγειρεύουμε επί πέντε ακόμη λεπτά σε μέση θερμοκρασία και έπειτα χαμηλώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία και αφήνουμε να βράζει εωσότου απορροφηθεί όλο το νερό. Όταν το ρύζι βράσει, το καλύπτουμε με χαρτοπετσέτα και περιμένουμε 10-15 λεπτά της ώρας. Παράλληλα, βάζουμε τα αμύγδαλα σε νερό που βράζει, τα αφήνουμε εκεί μερικά λεπτά, τα βγάζουμε, περιμένουμε λίγα λεπτά και έπειτα τους αφαιρούμε τη φλούδα τους. Ψήνουμε τα αμύγδαλα σε ταψάκι και έπειτα τα προσθέτουμε στο πιλάφι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Το πιλάφι μας είναι πλέον έτοιμο και σερβίρεται ζεστό.
Πηγή: www. lezzetler.com

ΠΡΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ – „KAHVALTI“

 ΠΡΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ – „KAHVALTI“


Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Για να μην παραλειφθεί, αυτό το σύμφωνα με τους ειδικούς της διατροφής σπουδαιότερο γεύμα της ημέρας, στην Τουρκία υπάρχουν εξειδικευμένα εστιατόρια για πρωινό. Η επίσκεψη σε τέτοιου είδους εστιατόρια μαζί με όλη την οικογένεια έχει γίνει πλέον της μόδος, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας. Εάν ετοιμάζεστε για επαγγελματική συνάντηση στην Τουρκία, μην ξαφνιαστείτε εάν αντί για ,,γεύμα εργασίας,, σας καλέσουν σε ,,πρόγευμα εργασίας“.
Gazi-Vefa-Van-Kahvalti-Softasi912013104“Δεν ξέρω τί σκεφτεστε για το φαγητό, αλλά το πρόγευμα έχει κάποιο σημείο επαφής με την ευχαρίστηση, την ευτυχία”, είπε ο γνωστός Τούρκος ποιητής Τζεμάλ Σουρέια, στο ποίημά του, των δύο μόνο στίχων. Είναι το αγαπημένο του, το απαραίτητό του γεύμα, το οποίο χορταίνει και γεμίζει την ψυχή του. Ιδιαίτερα όταν γύρω από τον σοφρά κάθονται πολλοί άνθρωποι. Τότε η ευχαρίστηση είναι ατελείωτη.
Αν νομίζετε όμως ότι μερικές μόνο μπουκιές, από το κουλούρι ή το σταφιδόψωμο, πριν να φτάσετε στην εργασία ή στο σχολείο, θα κάνουν δουλειά, έχετε μεγάλο άδικο. Αυτό θα είναι μόνο εξάλειψη της πείνας και όχι πραγματικό πρόγευμα.
sofra  van-kahvaltı-sofrası-4
Η τούρκικη λέξη “kahve-altı (καχφέ-αλτί)”, σημαίνει τη λήψη προγεύματος πριν τον πρωινό καφέ. Τα τελευταία χρόνια, το πρόγευμα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων, στην Τουρκία έλαβε την σημασία ξεχωριστού γεγονότος. Τα εστιατόρια με μεγάλη γκάμα προσφορών και άριστη εξυπηρέτηση, ξεκίνησαν τον αγώνα εξασφάλισης όλο και μεγαλύτερου αριθμού πελατών. Η επίσκεψη σε τέτοιου τύπου εστιατόρια, εκτός από κοινωνική δραστηριότητα, έλαβε και τη μορφή μόδας.
van2  IMG_1214
Τα γνωστότερα εστιατόρια προγεύματος είναι τα ,,Εστιατόρια Βαν,, (το Βαν είναι πόλη στο ανατολικότερο τμήμα της Τουρκίας). Χαρακτηριστικό τους είναι ότι όλα τα προϊόντα παράγονται στον τόπο αυτό, φυσικά και ιδιαίτερα γευστικά και επίσης, οι ιδιοκτήτες  κατέχουν μεγάλη εμπειρία. Οι γνώστες αυτών των μενού, εν συντομία δηλώνουν ,,Δεν τρως πολύ και όμως χορταίνεις,,. Η τιμή για πρόγευμα ενός προσώπου ανέρχεται στις 25 περίπου λίρες Τουρκίας (10 περίπου ευρώ). Για τα χρήματα αυτά λαμβάνετε τα παρακάτω εδέσματα, δηλαδή το περιεχόμενο ενός παραδοσιακού τούρκικου προγεύματος…
otlu_peynir_2
Τυρί με χορταρικά  
Για την παραγωγή του τυριού αυτού χρησιμοποιείται πρόβιο γάλα και είκοσι είδη χόρτων. Τα χόρτα αυτά, στην περιοχή είναι γνωστά ως αγριόχορτα και μερικά απ΄αυτά είναι γνωστά με τα παρακάτω ονόματα: Γαμήλιο λουλούδι, σίρικ, χέλιζ, μέντο κ.α. Αυτός ο τύπος τυριού, μέσω των φυτών που περιέχει, βοηθάει στην πέψη της τροφής και καθαρίζει το αίμα από τους μικροοργανισμούς.
Murtuga_2
Μουρτούγκα
Τα κύρια υλικά είναι το βούτυρο, αλεύρι και αυγά, θυμίζει κρέπες. Συνήθως τρώγεται με μέλι ή μαρμελάδα.
kavut_1
Καβούτ 
Ετοιμάζεται με ψήσιμο καλαμποκάλευρου σε λάδι, εωσότου λάβει μορφή χυλού. Είναι πολύ γευστικό. Αναντικατάστατο προϊόν του σοφρά του ,,Βαν,,.
med-i-susamovo-maslo
Μέλι και λάδι σουσαμιού 
Ακαταμάχητη γεύση των ,,σοφράδων του Βαν,,. Συνδιασμός του παγκοσμίως φημισμένου μελιού Καρακοβάν (Μαύρο καλαθάκι) – με λάδι σουσαμιού.  Για το μέλι καρακοβάν δείτε στην ιστοσελίδα:  http://turkhoneyworld.com/language_English/karakovanhoney.htm)
vanski-taratur-1024x856Τζατζίκι του Βαν
Τα κύρια συστατικά του είναι το στραγγιστό γιαούρτι ή τυρί καϊμάκι, στο οποίο προστίθεται μαϊντανός και άνιθο.
med-i-kaymak
Μέλι „ Karakovan “ (Μαύρο καλαθάκικαι καϊμάκι βουτύρου
Το μέλι Καρακοβάν το παράγουν οι μέλισσες του Καυκάσου από 1200 είδη διαφορετικών ανθών και σε βάθος τουλάχιστον 30 εκατοστών σε κουφάλες κορμών μουριάς. Σε εκείνο το βάθος το μέλι παραμένει επί έξι μήνες χωρίς φως. Το κυριότερο χαρακτηριστικό είναι ότι παράγεται μόνο από τις μέλισσες χωρίς καμιά ανθρώπινη επέμβαση.
vankahvaltievi-1024x768Στον σοφρά βεβαίως θα υπάρχουν και: λευκό τυρί, κασέρι, ντομάτες, αγγούρια, σαλάτες, βούτυρο, αυγά (τηγανισμένα με βοδινό λουκάνικο), μενεμέν (φαγητό από αυγά, ντομάτα, κρεμμύδι και πιπεριές, ετοιμασμένα στο τηγάνι), καρύδια και τσάι όσο επιθυμείτε.

ΛΕΜΟΝΑΔΑ

ΛΕΜΟΝΑΔΑ


lem1

ΥΛΙΚΑ
6 μέτρια λεμόνια
750 γρ ζάχαρη λευκή ψιλή
νερό
6-8 φύλλα φρέσκου δυόσμου (προαιρετικά)

lem2


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλύντε τα 4 από τα λεμόνια, σκουπίστε τα καλά και βάλτε τα στην κατάψυξη για 10 λεπτά. Κόψτε τα σε κομμάτια και αφαιρέστε τα κουκούτσια (αφήστε άθικτη τη φλούδα). Πολτοποιήστε τα στο μπλέντερ. Στύψτε τα υπόλοιπα λεμόνια και κρατήστε το χυμό στην άκρη.
Ρίξτε τη ζάχαρη σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε νερό τόσο όσο να τη σκεπάσει. Προσθέστε τα φύλλα δυόσμου εάν τα χρησιμοποιείτε. Βράστε για 5 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά (πετάξτε το δυόσμο)  και προσθέστε τον πολτό του λεμονιού και τον χυμό. Σε αυτό το σημείο ίσως θέλετε να δοκιμάσετε ως προς τη ζάχαρη και να προσθέσετε λίγη ακόμα, ανάλογα με τα γούστα.
Ρϊξτε 2 λίτρα κρύο νερό στην κατσαρόλα και αφήστε το μίγμα να μείνει σκεπασμένο για 4 ώρες. Στραγγίξτε μέσα από σίτα και στη συνέχεια μέσα από τουλπάνι. Αδειάστε σε γυάλινα μπουκάλια και κλείστε.
Η λεμονάδα κρατάει στο ψυγείο για περίπου 2 εβδομάδες.
lem4
Για το σερβίρισμα, προσθέστε αρκετό πάγο και διακοσμήστε με κλωναράκια δυόσμου.
Στην υγειά σας!

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Ποντιακά χωσάφια με αποξηραμένα φρούτα

Ποντιακά χωσάφια με αποξηραμένα φρούτα


xosafia_837176598.jpg

Το Pontos-News.Gr σας προτείνει ποντιακά Χωσάφια με αποξηραμένα φρούτα
Υλικά
500 γρ δαμάσκηνα 
200 γρ σύκα            
100 γρ βερύκοκα 
(όλα τα φρούτα είναι αποξηραμένα)
150 γρ σταφίδες μαύρες ή ξανθές
500 γρ ζάχαρη 
1 ξυλαράκι κανέλα
φλούδες πορτοκαλιού
Εκτέλεση 
Μέσα σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό να βράσει. Ρίχνουμε όλα τα υλικά μας και τη ζάχαρη τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
Αφαιρούμε τις φλούδες πορτοκαλιού και το ξυλάκι κανέλας και τα βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσουν.
Μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε βάζα.
Καλή σας όρεξη!
Τμήμα σύνταξης
Pontos-New.Gr 
[Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνταγής χωρίς την τοποθέτηση ενεργής πηγής].

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Φανουρόπιτα με 9 υλικά

Φανουρόπιτα με 9 υλικά


fanouropita_826852564.jpg

Στις 27 Αυγούστου η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Φανουρίου και το έθιμο επιβάλλει την παρασκευή Φανουρόπιτας. 
Το Pontos-News.Gr σας προτείνει συνταγή για Φανουρόπιτα που φτιάχνεται με 9 υλικά, γιατί όπως λέει η παράδοση, αντιστοιχούν στα εννιά γράμματα που έχει το όνομα του Αγίου. Είναι ένα γλυκό νόστιμο, νηστίσιμο και υγιεινό αφού γίνεται με ελαιόλαδο και δεν περιέχει αυγά και γάλα.
Υλικά:
500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 ποτήρι ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρύφαλλο
1/2 ποτήρι καρύδια χοντροκομμένα
1 σφηνάκι κονιάκ
νερό όσο πάρει για να γίνει χυλός 
Εκτέλεση:
Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά με μίξερ και τελευταία προσθέτουμε τα καρύδια. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το χυλό σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψάκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 45'. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο τρυπάμε με μαχαίρι κι αν βγει στεγνό το βγάζουμε από το φούρνο.
Όταν κρυώσει, μπορούμε να πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Καλή σας όρεξη και βοήθειά σας!
ΠΗΓΗ  Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr 

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

ΛΑΓΑΝΑ ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΛΑΓΑΝΑ






Λαγάνα σπιτική και πεντανόστιμη...

Συστατικά
1500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γρ.αλεύρι σκληρό (κίτρινο)
800 ml χλιαρό νερό
50 γρ.νωπή μαγιά
40 γρ. ζάχαρη
40 γρ. αλάτι

Σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:
1 Διάλυσε τη 
μαγιά σε ένα μπολάκι με λίγο χλιαρό νερό και 2 κ.γ αλεύρι
2 Άφησέ τη μερικά λεπτά να φουσκώσει και στη συνέχεια ζυμώνουμε τη μαγιά με τα υπόλοιπα υλικά

3 Όταν το ζυμάρι σου είναι αφράτο και δεν κολλάει σκέπασε το και άφησε σε ζεστό μέρος για 15 περίπου λεπτά

4 Χώρισε το ζυμάρι σε 4-5 μπαλάκια και πασπάλισε τα ταψάκια σου (ρηχά-λαμαρίνες) με σουσάμι

5 Άπλωσε το ζυμάρι από πάνω καλά να γίνει μια λεπτή στρώση

6 Πίεσε με το χέρι και άφησε να φουσκώσει για λίγο και πάλι

7 Τρύπησε κατά διαστήματα με ένα πηρούνι και βάλε σε μέτριο φούρνο για 45 περίπου λεπτά

8 Άφησε να κρυώσουν και ξεφόρμαρε από το ταψί
ΠΗΓΗ http://www.agioritikovima.gr/

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ (ΓΛΥΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ)

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ (ΓΛΥΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ)


Το Σάββατο του Λαζάρου συνηθίζουν να ζυμώνουν μικρά γλυκά ψωμάκια στο σχήμα ανθρώπου με τα χέρια σταυρωμένα στη κοιλιά: τα Λαζαράκια.

Παριστάνουν τον Άγιο Λάζαρο που τον Ανέστησε ο Χριστός.
Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας τα λένε και "Λαζόνια".
Το έθιμο λέει ότι ''όποιος δεν πλάσει Λαζαράκια, δεν θα χορτάσει ψωμί''.
Πλάστε κι εσείς φέτος τα Λαζαράκια σας και θα μοσχοβολήσει το σπίτι σας.


Υλικά:
3-3 ½ φλ. αλεύρι
1 φλ. ζάχαρη
½ φλ. λάδι
1/2 φλ. νερό μέσα στο οποίο έχουμε βράσει κανέλα σε ξύλο
1/4 κουτ. γλ. αλάτι
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
Σταφίδες (2 κουτ. σούπας)
Καρύδια (2 κουτ. σούπας)
1 κουτ. σούπας κονιάκ
Κανέλα
Γαρυφαλο σκόνη & ολόκληρα

Εκτέλεση:
Στο νερό που έχουμε βράσει το ξύλο κανέλας ρίχνουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε (προσοχή: το νερό να είναι χλιαρό κι όχι καυτό).
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι (στην αρχή τα 3 φλιτζάνια και αν χρειασθεί ρίχνουμε και το υπόλοιπο – να μην κολλάει η ζύμη), κάνουμε μια γουβίτσα και βάζουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το νερό με τη διαλυμένη μαγιά. Ρίχνουμε 1/4 κουτ. γλ. κανέλα και λίγο γαρύφαλο τρυμμένο.
Αρχίζουμε το ζύμωμα.
Στο μεταξύ αλέθουμε 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες, με 2 κουταλιές καρύδια και ρίχνουμε και τη 1 κουταλιά κονιάκ και τα προσθέτουμε στη ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ½ - 2 ώρες έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.
Παίρνουμε λίγη ζύμη και την πλάθουμε στενόμακρα, τα πλαταίνουμε με τις παλάμες μας (προσπαθούμε να μοιάζουν με ανθρωπάκι).
Τοποθετούμε τα ψωμάκια πολύ αραιά πάνω σε λαδόχαρτο στο ταψί.
Κάνουμε και μικρές λωρίδες (σαν χεράκια) και τα βάζουμε σταυρωτά πάνω στα ψωμάκια.
Βάζουμε τα καρφάκια από το γαρύφαλο για ματάκια, μυτούλα και ένα στα σταυρωμένα χεράκια.
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα περίπου, σκεπασμένα ή ανάβουμε το φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (έως 50 βαθμούς το πολύ).

Τα ψήνουμε στους 170 C έως ότου ροδίσουν.


ΠΗΓΗ  http://www.agioritikovima.gr/


ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΨΩΜΙ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΨΩΜΙ


15Υλικα:
1 κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως
2 κιλά αλεύρι άσπρο
Προζύμι ( μαγιά νωπή 1.5 κουταλιά της σούπας)
αλάτι 2 1/2 κουταλάκια του τσαγιού
χλιαρό νερό όσο πάρει

Εκτέλεση:
Αποβραδίς \"πιάνουμε\" το προζύμι με λίγο χλιαρό νερό και αλεύρι (να είναι σαν χυλός) σε μία λεκανίτσα, την οποία σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για να... φουσκώσει  ο χυλός. Το πρωί κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε τον χυλό με το προζύμι.(Αν τοψωμι το φτιάξουμε με μαγιά, δεν χρειάζεται προετιμασία αποβραδίς.
Απλώς διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο αλεύρι). Προσθέτουμε στη λεκάνη το ανάλογο χλιαρό νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει το αλάτι, και ζυμώνουμε καλά, ώσπου να γίνει μία μέτρια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.Μοιράζουμε τη ζύμη σε λαδωμένες φόρμες, τις οποίες βάζουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένες με καθαρές πετσέτες.Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο, είναι έτοιμη για τον φούρνο.Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για μία ώρα περίπου.
ΠΗΓΗ  http://www.agioritikovima.gr/

Σουπιές στιφάδο ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΦΑΓΗΤΑ ΜΕ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Σουπιές στιφάδο ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΦΑΓΗΤΑ ΜΕ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ 


1







Μια συνταγή του Μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού

Σουπιές στιφάδο

Υλικά (για 4 μερίδες):
ενάμισι κιλό σουπιές καθαρισμένες
8 ως 10 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
5 με 6 σκελίδες σκόρδο
2 ή 3 κουταλιές πελτές1 ποτήρι κόκκινο κρασί
5 ως 6 φύλλα δάφνης
μαυροπίπερο σε σπυριά
κανέλα σε ξύλο
γαρίφαλο σε καρφάκια
300 γραμμάρια λάδι
αλάτι

Εκτέλεση:
Μπορούμε να τις καθαρίσουμε μόνοι μας, αν δεν φοβόμαστε μήπως μαυρίσουν οι άκρες των νυχιών μας. Αφαιρούμε πρώτα το κόκαλο και τα εντόσθια μαζί με τα μελάνια, τις πλένουμε και τις βράζουμε για σαράντα πέντε λεπτά περίπου. Μπορούμε όμως να τις αγοράσουμε καθαρισμένες από τον ψαρά μας. Επίσης υπάρχουν καταψυγμένες πολύ καθαρές. Όπως και να είναι, θέλουν πρώτα ζεμάτισμα. Κατόπιν τις κόβουμε σε κομμάτια αναλόγως της αρεσκείας μας. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα σοτάρουμε με το λάδι. Ρίχνουμε δυο κουταλιές από το ζουμί, στο οποίο τις βράσαμε, καθώς και όλα τα μυρωδικά και το κρασί. Αφού βράσουν αρκετά επί τριάντα λεπτά περίπου, ρίχνουμε στον ταβά τις σουπιές και τον πελτέ αραιωμένο, καθώς και το αλάτι (έπειτα από δέκα λεπτά δυνατού βρασμού). Χαμηλώνουμε κατόπιν στο ελάχιστο τη φωτιά και περιμένουμε ώσπου να φύγουν όλα τα ζουμιά.

από το βιβλίο ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
ΠΗΓΗ http://www.agioritikovima.gr/

ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ

ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ



Η νηστίσιμη πατατοσαλάτα είναι και θρεπτική και πλούσια σε γεύση. Φτιάχνεται γρήγορα κι εύκολα χωρίς να περιττά έξοδα.

Πως φτιάχνουμε την πατατοσαλάτα :

Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό που έχουμε στάξει μερικές σταγόνες λεμόνι. Αφού βράσουν και κρυώσουν τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια

Κόβουμε τις λιαστές ντομάτες σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε στο μούλτι το σησαμέλαιο, το χυμό απο το λεμόνι, το αλάτι, το πιπέρι και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν.

Σε ένα μπώλ βάζουμε τα υλικά μας και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με ελάχιστη ρίγανη και ανακατεύουμε καλά ώστε η σάλτσα να πάει παντού.

Σκεπάζουμε το μπωλ και τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες ώστε να δέσουν οι γεύσεις και τα αρώματα.

Υλικά :

   300 γρ. πατάτες
    1 μικρό κρεμμύδι ξερό
    2 κρεμμυδάκια φρέσκα
    8-10 μέτριες λιαστές ντομάτες
    1 κ.σ. κάπαρη
    χυμό απο ένα λεμόνι
    4-5 κ.σ. σησαμέλαιο
    αλάτι, πιπέρι και ρίγανη 
ΠΗΓΗ  http://www.agioritikovima.gr/