Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Πανεύκολη πετιμεζόπιτα

Πανεύκολη πετιμεζόπιτα


petimezopita_230353522.jpg

Η πετιμεζόπιτα είναι ένα γλυκό που φτιάχνετε με πετιμέζι, τόσο εύκολα όσο ένα απλό κέικ.
Υλικά
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο 
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι πετιμέζι
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
4 ½  φλιτζάνια αλεύρι
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα
½ κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. γαρίφαλο
Ζάχαρη άχνη ή σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το πετιμέζι, το νερό, το γαρίφαλο, την κανέλα, το χυμό πορτοκαλιού όπου μέσα διαλύουμε τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, τελευταίο το αλεύρι και τα χτυπάμε στο μίξερ. Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί για 4 λεπτά στο μίξερ.
Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 - 30 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας.
Kαλή σας απόλαυση!
Πηγή: chef on air
ΠΗΓΗ  http://www.pontos-news.gr/

ΦΑΒΑ ΜΕ ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΑΙ ΚΑΠΑΡΗ


ΦΑΒΑ ΜΕ ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΑΙ ΚΑΠΑΡΗ







φάβα 500 γρ.
χταπόδι 1 μέτριο
ελαιόλαδο
κάπαρη 2 κ. σ.
κρεμμύδι 1
κόκκινο κρασί 1 σφηνάκι
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι


Ξεπλύντε και καθαρίστε καλά την φάβα. Βάλτε την να βράσει σε αρκετό νερό (μην βάλετε στην κατσαρόλα το καπάκι γιατί η φάβα αφρίζει και φουσκώνει). Βάλτε 1 κ.σ. λάδι και αλάτι.και φήστε την να βράσει για περίπου 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσει. Αφήστε την να κρυώσει και κάντε την κρέμα στο multi.
Βάλτε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με ελάχιστο νερό και ξίδι να βράσει για 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Όταν είναι έτοιμο βγάλτε και κόψτε το σε μικρά κομματάκια. Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι, την κάπαρη και βάλτε και το χταπόδι. Χαμηλώστε την φωτιά και φήστε για 5 λεπτά να σοταριστεί και αυτό. Σβήστε με το κρασί και πασπαλίστε με λίγη ρίγανη. Σερβίρετε την φάβα και από πάνω το χταπόδι.

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΦΙΝΟΚΙΟ ΚΑΙ ΣΑΦΡΑΝ


ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΦΙΝΟΚΙΟ ΚΑΙ ΣΑΦΡΑΝ




ρύζι αρμπόριο 1 κούπα






κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1
φινόκιο ψιλοκομμένο 1/2 κούπα
ντομάτα σε κυβάκια 1/2 κούπα
σαφράν
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
βούτυρο
νερό 3 κούπες




Σε 3 κούπες ζεστό νερό, διαλύστε μια πρέζα σαφράν. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το φινόκιο σε 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Όταν ξανθίνουν προσθέστε την φρέσκια ντομάτα σε κυβάκια και αφήστε 1-2 λεπτά να σοταριστεί. Βάλτε το αρμπόριο (μπορείτε να βάλετε και ρύζι καρολίνα), ανακατέψτε καλά και ρίξτε την μία κούπα νερό. Αλατίστε το φαγητό. Βράστε το ρύζι σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να απορροφήσει σχεδόν όλο το νερό και προσθέστε την δεύτερη κούπα. Ανακατέψτε το ρύζι κατά διαστήματα. Μόλις απορροφήσει και το υπόλοιπο νερό, βάλτε και την τελευταία κούπα. Όταν το ρύζι έχει απορροφήσει σχεδόν όλα τα υγρά, κατεβάστε από την φωτιά προσθέστε 1 κ.σ. βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει. Σερβίρετε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΟΚΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ


ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΟΚΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ





ρόκα 2 ματσάκια
πορτοκάλι 1
μοτσαρέλα buffalo 1 μπάλα
ρόδι 2 κ.σ.
χυμό λεμόνι 2 κ.σ.
ελαιόλαδο 4 κ.σ.
αλάτι, πιπέρι
μπαλσάμικο




Σε ένα σέικερ βάλτε το χυμό λεμόνι, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο και ανακαινίστε καλά Κόψτε την ρόκα σε χοντρά κομμάτια και ανακατέψτε την πολύ καλά με το την σος. Βάλτε την σε μια σαλατιέρα και προσθέστε το πορτοκάλι σε κυβάκια (μόνο την ψίχα) την μοτσαρέλα σε κομμάτια και το ρόδι. Ραντίστε με λίγες σταγόνες μπαλσάμικο και σερβίρετε. Μπορείτε να προσθέσετε στην σαλάτα, φέτες προσούτο και παρμεζάνα.

ΤΟ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ ΨΩΜΙ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ

ΤΟ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ ΨΩΜΙ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ Ή NO-KNEAD BREAD

αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κούπες
μαγιά ξερή 1/2 κουτ. γλ.
αλάτι 1 κουτ. γλ.
χλιαρό νερό 1+1/4 κούπας
1 γάστρα ή άλλο ακεύος με καπάκι

Ανακατέψτε σε ένα μεγάλο μπολ, το αλεύρι, την μαγιά και το αλάτι
Προσθέστε 1 κούπα χλιαρό νερό και ανακατέψτε να γίνει μια
μάζα. Προσθέστε λίγο νερό ακόμα αν χρειαστεί για να
ενωθούν καλά τα υλικά. Μην ζυμώσετε καθόλου το μείγμα.
Καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε την ζύμη να μείνει για 12 - 14 ώρες μέσα στο μπολ

Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν έχει κάνει στην επιφάνεια της λίγες φουσκαλίτσες.

Βάλτε λίγο αλεύρι σε μια επιφάνεια (περίπου μισό φλιτζάνι) και αδειάστε την ζύμη από το μπολ Αναδιπλώστε την μια - δυο φορές , να πάει το αλεύρι παντού και να μην κολλάει στα χέρια

Βάλτε λίγο αλεύρι σε μια βαμβακερή πετσέτα και ακουμπήστε την ζύμη. Σκεπάστε την με μια άλλη πετσέτα και αφήστε την να ξεκουραστεί για 2 ώρες.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 c. Όση ώρα προθερμαίνετε τον φούρνο βάλτε μέσα ένα πήλινο σκεύος με καπάκι ή μια γάστρα να ζεσταθεί.

Βγάλτε την γάστρα από τον φούρνο προσεχτικά και ακουμπήστε επάνω την ζύμη. Κλείστε το καπάκι και ψήστε το ψωμί στους 220 c για 30 λεπτά, έπειτα βγάλτε το καπάκι και ψήστε άλλα 20 λεπτά, (ανάλογα με τον φούρνο) μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Την συνταγή δημοσίευσε η εφημερίδα
New York Times με την ονομασία
N0-Knead Bread.


ΠΗΓΗ  http://www.food4peace.gr/

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ


ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ





μοσχαρίσιο κρέας από μπούτι 1 1/2 κιλό

κρεμμύδια 2
λιαστές ντομάτες 1/2 κούπα
λευκό κρασί 1 κούπα
σκόρδο 2 σκ.
1/2 κ.σ. αλεύρι
ελαιόλαδο 4-5 κ.σ.
γαρίφαλο
μπαχάρι
μαϊντανό
νερό 1 κούπα




Κόψτε το κρέας σε κυβάκια και σοτάρετε στο ελαιόλαδο (σε μέτρια θερμοκρασία) και μόλις αρχίζει και παίρνει χρώμα προσθέστε το κρεμμύδι χοντροκομμένο. Αλατοπιπερώστε και μόλις ξανθίνει και το κρεμμύδι σβήστε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ , προσθέστε το σκόρδο ψιλοκομμένο, μια πρέζα γαρίφαλο και 3-4 κόκκους μπαχάρι. Πασπαλίστε το φαγητό με το αλεύρι, ανακατέψτε και προσθέστε το νερό. Αφήστε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία για 1 - 1 1/2 ώρα. Στα τελευταία 10 λεπτά βάλτε τις λιαστές ντομάτες και το μαϊντανό Σερβίρετε το φαγητό με ρύζι ή κους κους. Τα υλικά είναι για 6 μερίδες.

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΡΕΒΥΘΙΑ


ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΡΕΒΥΘΙΑ





χοιρινό μπούτι 800 γρ. σε κύβους
ρεβίθια 350 γρ.
ντομάτες τριμμένες 400 γρ.
κρεμμύδι 1
σκόρδο 1 σκ.
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι


Αφήστε τα ρεβίθια ένα βράδυ σε νερό να φουσκώσουν. Πλύντε τα , στραγγίστε τα και βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και βράστε τα σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν καλά. Όταν είναι έτοιμα, σουρώστε τα και κρατήστε το νερό που έβρασαν. Σοτάρετε το κρέας σε 5-6 κ. σ. λάδι σε μια πλατιά κατσαρόλα, έπειτα ρίξτε τα κρεμμύδια και το σκόρδο ψιλοκομμένα, και μόλις ροδίσουν βάλτε την ντομάτα, το ξύσμα και αλατοπίπερο. Μόλις πάρει βράση, ρίξτε τα ρεβίθια και αρκετό από το ζουμί που έχετε κρατήσει, τόσο ώστε να σκεπάζει το φαγητό. Ανακατέψτε καλά και βράστε για 1 ώρα περίπου σε μέτρια θερμοκρασία, προσθέτοντας και άλλο ζωμό αν χρειαστεί. Το φαγητό θα είναι έτοιμο όταν μείνει με την σάλτσα του, δεν πρέπει να είναι ούτε σούπα ούτε πολύ στεγνό.

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΡΥΖΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ


ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΡΥΖΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ






χταπόδι 1 μετρίου μεγέθους

ρύζι 1 κούπα
κρεμμύδι 1
μανιτάρια ψιλοκομμένα 5
λιαστές ντομάτες 1/2 κούπα
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Βάλτε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό και βράστε το περίπου 1 ώρα μέχρι να πιει όλα τα υγρά του και να μαλακώσει. Βγάλτε το και κόψτε τα πλοκάμια σε μικρά κομμάτια. Βάλτε στην ίδια κατσαρόλα μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και το χταπόδι μέχρι να ροδίσουν καλά. Δοκιμάστε και ρίξτε αλατοπίπερο. Στο τέλος ρίξτε τις λιαστές ντομάτες, ανακατέψτε και σβήστε την φωτιά. Φτιάξτε το ρύζι ξεχωριστά και όταν είναι έτοιμο ανακατέψτε το με το χταπόδι ή σερβίρετε ξεχωριστά.

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ





ψαρονέφρι 1 κιλό
δενδρολίβανο 2 κ.σ.
γραβιέρα 200 γρ.
πιπεριά πορτοκαλί
πιπεριά πράσινη
μανιτάρια 1 κούπα
ντοματάκια 1 κούπα
μπαλσάμικο
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο



Κόψτε κατά μήκος το ψαρονέφρι και χτυπήστε τ0 λίγο για να ανοίξει και να μπορέσετε να το γεμίσετε. Βάλτε αλατοπίπερο, δενδρολίβανο και την γραβιέρα σε μακρόστενα κομμάτια. Κλείστε το κρέας κάνοντας ένα ρολό και στερεώστε με οδοντογλυφίδες για να μην ανοίξει. Αλείψτε απ’ έξω με λάδι και σοτάρετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Βγάλτε το και βάλτε το σε ένα ταψάκι στον φούρνο και ψήστε στους 200 c . Στο τηγάνι που σοτάρατε το κρέας προσθέστε λίγο λάδι και σοτάρετε τα λαχανικά. Όταν είναι έτοιμα ρίξτε λίγες σταγόνες μπαλσάμικο και σερβίρετε με το κρέας.

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ


ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ






κιμά από στήθος κοτόπουλο 500 γρ.
αυγό 1
κρεμμύδι 1
ψίχουλα ψωμιού 4 κ.σ.
δενδρολίβανο 1/2 κ. γ.
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
Πολτοποιείστε το κρεμμύδι με το δενδρολίβανο σε ένα μιξεράκι. Βάλτε τα σε ένα μπολ και ανακατέψτε καλά με τον κιμά , το ψωμί, το αυγό, αλατοπίπερο και λίγο ελαιόλαδο. Ανακατέψτε καλά και πλάστε κεφτεδάκια. Αφήστε τα για 1 ώρα στο ψυγείο να σφίξουν και έπειτα τηγανίστε τα σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν.

ΑΛΜΥΡΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΜΠΕΙΚΟΝ ΚΑΙ ΦΕΤΑ


ΑΛΜΥΡΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΜΠΕΙΚΟΝ ΚΑΙ ΦΕΤΑ










αλεύρι 200 γρ.
βούτυρο λιωμένο 200 γρ.
αυγά 6
γάλα 6 κ.σ.
τυρί κίτρινο τριμμένο 200 γρ.
μπέικιν παουντερ 1κ.γ.
αλάτι 1 πρέζα
μπέικον 200 γρ.
πιπεριές πολύχρωμες 1/2 κούπα
φέτα 150 γρ.
ελιές 20

Ανακατέψτε τα αυγά, το βούτυρο , το αλεύρι, το μπέικιν , το αλάτι , το γάλα και το τυρί. Αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Βάλτε το μισό από το μείγμα σε ένα ταψάκι και αραδιάστε από πάνω την φέτα, το μπέικον, τις ελιές και τις πιπεριές. Καλύψτε με το υπόλοιπο μείγμα και ψήστε στους 170 c μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια του. Αφήστε το να κρυώσει 30 λεπτά και μετά ξεφορμάρετε.

ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ ΚΕΙΚ


ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ ΚΕΙΚ





αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλιτζάνι
μπέικιν πάουντερ 1 κ.γ.
ξύσμα από 1 λεμόνι
κρόκοι 5
ζάχαρη 1 φλιτζάνι
ασπράδια σε μαρέγκα 5
αμύγδαλα ασπρισμένα

Για την κρέμα λεμόνι
νερό 2 1/2 φλ.
ζάχαρη 1 φλ.
κορν φλάουρ 50 γρ.
χυμός λεμονιού 2 κ. σ.
ξύσμα από 1 λέμονι
βούτυρο 1/2 κ. γ.
κρόκος 1


Χτυπήστε τη ζάχαρη με τους κρόκους μέχρι να γίνουν μια απαλή κρέμα. Κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέικιν μέσα στο μείγμα των αυγών και προσθέστε το ξύσμα. Χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα και ανακατέψτε απαλά μέσα στο μείγμα. Βουτυρώστε και αλευρώστε μια φόρμα-δαχτυλίδι ή ένα ταψάκι με διάμετρο 25 εκ. και βάλτε το μείγμα.Πασπαλίστε με λίγα αμύγδαλα. Ψήστε στους 170 c για 35 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει καλά και κόψτε στην μέση το κέικ. Για την κρέμα λεμονιού βάλτε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράστε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά. Όταν η κρέμα πήξει αποσύρετε από την φωτιά και αφήστε την να κρυώσει. Στρώστε την κρέμα ανάμεσα στο κέικ και αφήστε για 1 ώρα περίπου να σταθεροποιηθεί μέχρι να κόψετε τα κομμάτια.

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΣΑΦΡΑΝ ΚΑΙ ΚΑΡΑΒΙΔΕΣ


ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΣΑΦΡΑΝ ΚΑΙ ΚΑΡΑΒΙΔΕΣ



ρύζι καρναρόλι ή αρμπόριο 1 κούπα
ζωμό 3 κούπες
καραβίδες 4 μεγάλες
σαφράν 1 πρέζα
κρεμμύδι 1/2
παρμεζάνα 20 γρ.
ελαιόλαδο 2 κ.σ.
βούτυρο 1 κ. σ.
αλάτι, πιπέρι


Βράστε τις καραβίδες για 3-4 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος τους και κρατήστε 3 κούπες από τον ζωμό τους. Βάλτε λίγο σαφράν στον ζωμό και ανακατέψτε. Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και όταν ξανθίσει βάλτε και το ρύζι. Ανακατέψτε τα όλα μαζί για 2 λεπτά και βάλτε την μια κούπα από τον ζωμό. Αλατίστε και αφήστε να σιγοβράζει ανακατεύοντας τακτικά Μόλις πιεί τον ζωμό, προσθέστε και την δεύτερη κούπα. Κάντε το ίδιο και με την τελευταία κούπα ζωμό.
Δύο λεπτά πρίν το ρύζι ετοιμαστεί βάλτε τις καραβίδες , το βούτυρο, την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατέψτε. Σερβίρετε αμέσως.

Μοσχάρι με πετιμέζι και κριθαράκι


Μοσχάρι με πετιμέζι και κριθαράκι


















μοσχάρι 1 κιλό
κριθαράκι 400 γρ.
ελαιόλαδο1/2 φλ.
βούτυρο 1 κ.σ.
πετιμέζι 1/2 κούπα
αλάτι
πιπέρι
μαιντανό

Πλύντε καλά το κρέας και κόψτε το σε μικρές μερίδες. Τοποθετείστε το σε γάστρα, αλατοπιπερώστε, περιχύστε με το ελαιόλαδο, το πετιμέζι και δυο κούπες νερό. Σκεπάστε την γάστρα και βάλτε στον φούρνο στους 200 C για 20 λεπτά. Χαμηλώστε στους 180 C και ψήστε ακόμα 40-45 λεπτά προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί. Όταν το κρέας είναι σχεδόν ψημένο, ξεσκεπάζετε το σκεύος και προσθέτετε ζεστό νερό και αρκετό αλάτι. Ρίχνετε το κριθαράκι , ανακατευετε με μια κουτάλα ,σκεπάζετε και σιγοψήνετε για 20 λεπτά ακόμα. Ανοίξτε το σκεύος , βάλτε το βούτυρο και τον ψιλοκομμένο μαιντανό και ψήστε για 10 λεπτά ακόμα. Αφήστε το φαγητό να ξεκουραστεί για δέκα λεπτά πριν το σερβίρετε. Μπορείτε να τοκάνετε και με ρύζι αντί για κριθαράκι.