Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Τι είναι η αλισίβα

Τι είναι η αλισίβα και άλλες 8 χρήσεις της πολύτιμης στάχτηςalisiva



Οι καλύτεροι κουραμπιέδες γίνονται με αλισίβα!
Αυτό είναι δεδομένο, μόνο που πολλές νοικοκυρές φοβούνται να τη χρησιμοποιήσουν σκεφτόμενες πως προέρχεται από στάχτη. Η πραγματικότητα είναι πως η αλισίβα όχι μόνο δεν είναι βλαβερή, αλλά είναι και ωφέλιμη για τον οργανισμό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από τους κουραμπιέδες και σε άλλες συνταγές. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση πως έχει παρασκευαστεί με τον σωστό τρόπο.
Ας γνωρίσουμε λοιπόν την πολύτιμη στάχτη, τη θαυματουργή αλισίβα και τις πολυπληθείς χρήσεις τους.
Η στάχτη από ξύλα είναι η σκόνη που έμεινε από την καύση τους . Όταν λέμε ξύλα εννοούμε μόνο φυσικά, όχι με βαφές, κόλλες  ή επεξεργασμένα. Για να μαζέψουμε στάχτη για οικιακή χρήση και φυσικά για να παρασκευάσουμε αλισίβα, πρέπει να προσέξουμε μέσα στη φωτιά να μην έχουν πέσει πλαστικά, αποτσίγαρα, ή οποιοδήποτε άλλο σκουπίδι που θα μπορούσε να μολύνει την στάχτη μας. Επίσης φροντίζουμε να έχουμε ανάψει τη φωτιά με φυσικό προσάναμμα και όχι με χημικό. Όταν σβήσει η φωτιά περιμένουμε να κρυώσει εντελώς η στάχτη και μετά τη συλλέγουμε. Από τη στάχτη ξεχωρίζουμε την άσπρη στάχτη που έχει μείνει πάνω-πάνω από τα καρβουνάκια και την αποθηκεύουμε σε ένα μεταλλικό δοχείο με καπάκι. Τα καρβουνάκια τα κρατάμε σε άλλο δοχείο. Δεν πετάμε τίποτα, γιατί όλα χρειάζονται!
Πάμε τώρα να αναλύσουμε τι περιέχει η στάχτη και γιατί είναι τόσο πολύτιμη!
Η στάχτη περιέχει κυρίως ανθρακικό ασβέστιο  από 25% έως 45%(το οποίο είναι ένα ανόργανο αλάτι με χημικό τύπο CaCO3.), λιγότερο από 10 %  περιέχει  Κάλιο (Κ), και λιγότερο από 1%  φωσφορικό άλας.  Υπάρχουν ιχνοστοιχεία σιδήρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου, χαλκού και μερικά βαρέα μέταλλα (όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, το νικέλιο και το χρώμιο). Δεν περιέχει άζωτο.  Ωστόσο αυτοί οι αριθμοί ποικίλλουν ανάλογα με την θερμοκρασία καύσης των ξύλων. Η καύση επηρεάζει πολύ τη σύνθεση και την ποσότητά της στάχτης, και κατά συνέπεια υψηλότερη θερμοκρασία μειώνει την απόδοση της στάχτης. Οπότε για καλύτερη ποιότητα στάχτης η χαμηλή θερμοκρασία είναι ιδανικότερη. Σκληρά ξύλα συνήθως παράγουν περισσότερη στάχτη από τα μαλακά, όπως των κωνοφόρων και ο φλοιός και τα φύλλα παράγουν γενικά πιο πολύ  στάχτη από το εσωτερικό ξυλωδών τμημάτων του δέντρου. Κατά μέσο όρο, η καύση των ξύλων δίνει περίπου 6-10% στάχτες.
Ας μάθουμε πρώτα πως φτιάχνουμε την αλισίβα:
Μπορούμε να τη φτιάξουμε πολύ εύκολα και να τη φυλάξουμε στο ψυγείο για αρκετό καιρό.
Θα χρειαστούμε:
6 φλιτζάνια του τσαγιού νερό – μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και βρόχινο νερό
2 κουταλιές της σούπας στάχτη καθαρή και καλά κοσκινισμένη
Αν χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ποσότητα αυξάνουμε τις δόσεις.
Η διαδικασία είναι πολύ απλή: Βράζουμε το νερό και ρίχνουμε μέσα την στάχτη. Ανακατεύουμε για λίγο και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε την στάχτη να κατασταλάξει. Αφού γίνει αυτό, την σουρώνουμε και την βάζουμε στο ψυγείο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αμέσως μετά την παρασκευή της.
Αυτό ήταν …η αλισίβα μας είναι έτοιμη προς χρήση….

Χρήσεις:
1. Γενική καθαριότητα:
Η αλισίβα καθαρίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει σε βάθος. Κάνει τα πιάτα και τις κατσαρόλες να λάμπουν από καθαριότητα. Μπορεί να καθαρίσει και τους πιο δύσκολους λεκέδες. Καθαρίζει ακόμα και τις σκουριές, που έχουν ποτίσει στα μάρμαρα.
2. Ζαχαροπλαστική:
Τη χρησιμοποιούμε στην παρασκευή μουσταλευριάς, στα μελομακάρονα και στους κουραμπιέδες, όπως και στη παρασκευή ψωμιού γενικότερα. Εκτός από την υπέροχη γεύση και τη βελούδινη υφή που δίνει στις νοστιμιές μας, καθαρίζει και το έντερο από τους παθογόνους μικροοργανισμούς.
3. Λεκέδες:
Λεκιαστήκαμε την ώρα που τρώγαμε; Βάζουμε πάνω λίγο στάχτη και μετά από πέντε λεπτά τρίβουμε τον λεκέ με ψίχα ψωμιού. Ο λεκές εξαφανίζεται!
4. Πληγές:
Χτυπήσαμε; Ματώσαμε; Διαλύουμε λίγο πράσινο σαπούνι μέσα στην αλισίβα, και πλένουμε με αυτό την πληγή χωρίς να την ξεπλύνουμε μετά. Είναι απίστευτη η ταχύτητα επούλωσης.
5. Αντιγήρανση:
Για όμορφο, νεανικό δέρμα και μαλλιά: Λουζόμαστε με ξιδόνερο και μπανιαριζόμαστε με αλισίβα. Η αλισίβα σφίγγει το δέρμα. Τύφλα να έχει το μπότοξ!
6. Αντισκωρική προστασία:
Μαζεύουμε τα χειμωνιάτικα ρούχα, αλλά φυσικά μας ανησυχεί ο σκόρος.. Πασπαλίζουμε τα ρούχα με στάχτη και ξεχνάμε το σκόρο. Μετά καθαρίζουν με ένα απλό τίναγμα διατηρώντας μια απίστευτη γυαλάδα. Αν μάλιστα προσθέσουμε και λίγη λεβάντα στο σεντούκι, στο συρτάρι ή στην κασέλα θα ησυχάσουμε για πολλά χρόνια…
7. Υγιεινή:
Αν το παιδί μας γέμισε ψείρες στο σχολείο ή αν ο σκύλος μας γέμισε τσιμπούρια και ψύλλους χρησιμοποιούμε αμέσως στάχτη! Είναι το καλύτερο αντιπαρασιτικό! Ίσως για μερικές ώρες το παιδί  και ο σκύλος μας να φαντάζουν σαν γέροι, αλλά τα παράσιτα απλώς θα εξαφανιστούν.
Ανακατεύουμε την στάχτη με ξύδι, μέχρι που να γίνει πηχτή λάσπη και αλείφουμε το τριχωτό της κεφαλής.
8. Στον κήπο και την αποθήκη:
Ρίχνουμε την αλισίβα στον κήπο μας. Κάνει το χώμα πιο αφράτο, ταΐζει τα φυτά, και περιορίζει αισθητά την ύπαρξη και αναπαραγωγή όλων των βλαπτικών εντόμων και ζιζανίων. Επίσης με τη χρήση στάχτης δεσμεύεται διοξείδιο του άνθρακα από τους μικροοργανισμούς μέσα στο χώμα, η ανάπτυξη των οποίων ενισχύεται από τη στάχτη, και η γη γίνεται πιο εύφορη.
Διώχνει τις ενοχλητικές μυρμηγκοφωλιές χωρίς να σκοτώνει τα μυρμήγκια. Ρίχνουμε στην είσοδο της μυρμηγκοφωλιάς που εμφανίστηκε σε λάθος σημείο, μερικές χούφτες στάχτη. Τα μυρμήγκια δεν μπορούν, ούτε να την περάσουν, ούτε να την μεταφέρουν με αποτέλεσμα να μετακινήσουν την είσοδο της φωλιάς τους αλλού. Εκεί, που δεν θα μας ενοχλεί.
Σκορπάμε στάχτη στις γωνίες και στα σκοτεινά σημεία της αποθήκης  ή του κελαριού μας. Τυχόν κατσαρίδες και παρόμοια απεχθή, αποκρουστικά και ενοχλητικά έντομα, καθώς και ποντίκια και άλλα τρωκτικά θα μετοικήσουν, όσο πιο μακριά γίνεται, και δεν θα ξαναεμφανιστούν όσο υπάρχει στάχτη.
9. Ως μέσο συντήρησης:
Αν βρισκόμαστε στην κατασκήνωση και δεν έχουμε που να διατηρήσουμε τα φρέσκα φρούτα τότε σκάβουμε  έναν λάκκο, τον γεμίζουμε με στάχτη και τοποθετούμε τα φρούτα έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο, αλλά ούτε και με το χώμα. Σκεπάζουμε τον λάκκο και τα αφήνουμε. Διατηρούνται εντελώς μα εντελώς ανέπαφα, όπως τη στιγμή που τα βάλαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου