Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Τσουρέκι γερμανικό


Τσουρέκι γερμανικό



Η συνταγή αυτή προέρχεται από τη Γερμανία, είναι πανεύκολη και το αποτέλεσμα σίγουρο. Η κρέμα γάλακτος δίνει στο τσουρέκι μια ξεχωριστή υφή και γεύση βουτύρου. 


Υλικά:


500gr αλεύρι (εγώ χρησιμοποιώ αλεύρι για τσουρέκια Μύλοι Αγ.Γεωργίου)
1 φακ.μαγιά ξηρή
150gr ζάχαρη
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
2 αυγά
1 ασπράδι αυγού
περίπου 200ml κρέμα γάλακτος χλιαρή

προαιρετικά σταφίδες
1 κρόκος αυγού και 1 κ.σ. γάλα για την επικάλυψη
(τα παραπάνω υλικά βγάζουν δύο τσουρέκια μετρίου μεγέθους)
Εκτέλεση:
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το αλάτι, τα αυγά, το ασπράδι και την κρέμα γάλακτος χλιαρή και ζυμώνουμε ελαφρά. Μην ρίξετε την κρέμα γάλακτος μεμιάς, αλλά λίγη λίγη, αναλόγως πόση θα "σηκώσει" το αλεύρι.
Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό χώρο μέχρι να διπλασιαστεί περίπου σε όγκο. Ζυμώνουμε πάλι, φέρνοντας το κάτω μέρος της ζύμης προς το κέντρο ελαφρά-όχι πατώντας με δύναμη. Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε αν θέλουμε σταφίδες.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε δύο ίσα μέρη και το κάθε ένα από αυτά στα τρία. Δημιουργούμε τρία ρολλά και πλέκουμε πλεξούδα (ή φτιάχνουμε τα τσουρέκια μας σε ότι άλλο σχήμα θέλουμε).
Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με το μείγμα ενός κρόκου με 1 κ.σ. γάλα.

Τα αφήνουμε να ηρεμήσουν σε ζεστό χώρο για περίπου 30 min και στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Μόλις φουσκώσουν ακόμα λίγο ορατά τα ψήνουμε για 35min.
Μόλις ψηθούν τα βγάζουμε αμέσως από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου