Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Σπιτική σάλτσα ντομάτας σε βάζα


Σπιτική σάλτσα ντομάτας σε βάζα


Photo 43
Μια καλή σάλτσα ντομάτας είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει κάποιος όταν ξεκινά να μαγειρεύει. Κι αυτό γιατί εκτός από τα μακαρόνια που συνοδεύει έξοχα, είναι πάντα χρήσιμη, διατηρείται για αρκετές μέρες στο ψυγείο, ενώ η έτοιμη συσκευασμένη είναι αρκετά ακριβή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που αποτελεί το βασικό συστατικό της ιταλικής κουζίνας.
Με τη σάλτσα ντομάτας μπορείτε να τελειοποιήσετε κεφτεδάκια, μακαρόνια, πίτσες, να φτιάξετε το τέλειο κοκκινιστό κοτόπουλο ή να νοστιμίσετε το παστίτσιο σας. Είναι όμως απαραίτητες οι φρέσκιες ντομάτες; Και τι υλικά πρέπει να προσθέσετε για να ενισχύσετε τη γεύση της; Ας δούμε τα βήματα ένα προς ένα, για τη δημιουργία της τέλειας σάλτσας ντομάτας.


Υλικά :
  • 600 γρ. ώριμες, νόστιμες ντομάτες (τα πομοντόρια είναι κατάλληλα)
  • 20 φύλλα φρέσκου πλατύφυλλου βασιλικού (ή μερικές φουντίτσες σγουρού)
  • 1/2 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 καρότο ψιλοκομμένο
  • 3 σκ. σκόρδο σε λεπτά φετάκια
  • 1/2 κ.γ. θυμάρι φρέσκο
  • 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ανάλογα γυάλινα βαζάκια
Παρασκευάζουμε:
Χαράζουμε σταυρωτά στο κάτω μέρος τις ντομάτες και τις βάζουμε γιά 1' σε νερό που κοχλάζει, γιά να τις ξεφλουδίσουμε εύκολα. Κατόπιν, τις κόβουμε στα 2 και αφαιρούμε προσεκτικά τους σπόρους, πιέζοντας μαλακά γιά να πέσει και λίγο από το νερό τους. Τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Σε χαμηλά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το καρότο γιά 3'-4'. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσουν 25', ανακατεύοντας πού και πού. Πρέπει να έχει συμπυκνωθεί λίγο και να έχει πιεί το νερό της. Στο μέσον του βρασίματος προσθέτουμε το σκόρδο και προς το τέλος τα φύλλα βασιλικού. Καθώς η σάλτσα είναι καυτή, γεμίζουμε τα βάζα (που πρέπει να είναι απόλυτα καθαρά), βιδώνουμε τα καπάκια τους και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει τελείως. Τα αφήνουμε να βράσουν γιά 15' από τη στιγμή που το νερό θα πάρει βράση, ώστε να αποστειρωθούν. Διατηρούνται γιά αρκετούς μήνες σε στεγνό, δροσερό μέρος.
tips: μπορούμε να διαφοροποιήσουμε τα μυρωδικά κατά το γούστο μας, προσθέτοντας π.χ. λίγο μαϊντανό, αφαιρώντας το σκόρδο ή το θυμάρι ή βάζοντας μόνο σκόρδο και βασιλικό.


ΠΗΓΗ  http://gelamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου