Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Παστίτσιο!

Συνταγή για το κλασικό μας παστίτσιο!


Συνταγή για το κλασικό μας παστίτσιο!
Και σε ποιον δεν αρέσει το παστίτσιο! Ένα κλασικό φαγητό που χαίρονται να ετοιμάζουν οι μαμάδες και να τρώνε τα παιδιά τους.
Υλικά για 8 άτομα
1 πακέτο μακαρόνια χοντρά (Νο 2)
1 κιλό κιμάς
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 ποτηράκι λευκό κρασί (προαιρετικά)
4-5 φρέσκες τομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
2 κουτ. σούπας βούτυρο (λιωμένο) ή μαργαρίνη
1 αυγό (προαιρετικά)
1 δόση σάλτσα μπεσαμέλ
Αλάτι, πιπέρι
Τριμμένο τυρί ή φρυγανιά

Βάζουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί. Προσθέτουμε τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να αλλάξει το χρώμα του. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε. «Σβήνουμε» με το κρασί και προσθέτουμε την τομάτα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να πιει τα υγρά του. Τον αφήνουμε να κρυώσει και αν θέλουμε χτυπάμε το αυγό ελαφρά και το ανακατεύουμε με τον κιμά.
Βράζουμε τα μακαρόνια, φροντίζοντας να μην παραβράσουν. Τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα ταψάκι ή πυρέξ (διαστάσεων 30 x 40 εκ.) και στρώνουμε μέσα τα μακαρόνια. Από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα τον υπόλοιπο κιμά. Σκεπάζουμε με τη σάλτσα μπεσαμέλ, την ισιώνουμε με την ανάποδη μεριά ενός κουταλιού και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί ή φρυγανιά.
Ψήνουμε το παστίτσιο στους 200 °C σε προθερμασμένο φούρνο, για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε σε μερίδες.
Tip: Για πιο πλούσια γεύση μπορούμε να ανακατέψουμε στα μακαρόνια λίγο κιμά και λίγη από τη σάλτσα μπεσαμέλ, πριν τα στρώσουμε στο ταψί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου