Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Κοχλίδια σούπα με πλουγούρ. Νηστίσιμη ποντιακή συνταγή

Κοχλίδια σούπα με πλουγούρ. Νηστίσιμη ποντιακή συνταγή

saligaria_295713649.jpg
Το Pontos-News.Gr σας προτείνει τα κοχλίδια σούπα με πλουγούρ, μια νηστίσιμη και πολύ υγιεινή ποντιακή συνταγή.
Από την αρχαιότητα ήταν γνωστές οι θεραπευτικές ιδιότητες των σαλιγκαριών, τόσο στην ιατρική όσο και στη γαστρονομία. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη χωρίς χοληστερίνη, τα κάνει μια ιδανική τροφή που μπορεί να αντικαταστήσει το κρέας στην περίοδο της νηστείας και όχι μόνο.
Υλικά
1 1/2 κιλό σαλιγκάρια
1/2 φλιτζ πλιγούρι
1 ξερό κρεμμύδι σε φέτες
1 καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 πατάτες σε κύβους

1 καρότο σε κύβους 
τοματοχυμός
λίγος δυόσμος, άνηθος, μαϊντανός ψιλοκομμένα
ελαιόλαδο
αλάτι
Εκτέλεση
Τα σαλιγκάρια του εμπορίου είναι έτοιμα για μαγείρεμα. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα σαλιγκάρια και την γεμίζουμε νερό. Κλείνουμε καλά το καπάκι, για να μην βγουν τα σαλιγκάρια έξω και τα κυνηγάμε σ' όλο το σπίτι. Όταν βγουν από το κέλυφός τους, ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στο 1. Όταν δεν κινείται πια κανένα από τα σαλιγκάρια τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι και τα πλένουμς πολύ καλά.
Σε ένα μπολ έχουμε βάλει το πλιγούρι και προσθέτουμε βραστό νερό μέχρι να καλυφθεί. Το αφήνουμε για 15 - 20 λεπτά για να φουσώσει και να μαλακώσει. Το στύβουμε με τα χέρια μας και είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε.
Στην κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι, το κρεμμύδι, την καυτερή πιπεριά, το σκόρδο, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα ροδίζουμε. Προσθέτουμε νερό, τα σαλιγκάρια και όλα τα άλλα υλικά εκτός από τα αρωματικά. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 25' -30'. 
Στο τέλος ρίχνουμε και τα αρωματικά κι αφήνουμε να πάρει η σούπα μια δυο βράσεις.
Καλή σας όρεξη!
Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνταγής χωρίς την τοποθέτηση ενεργής πηγής.
Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Λαγάνα Σπιτική ,εύκολη ,!!

Λαγάνα Σπιτική ,εύκολη ,!!



 ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΣΑΣ!!! 

1 κιλό αλεύρι γιά όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια ξερή μαγιά,η,ένα κυβάκι
1 και1\2 κουτ.γλυκού αλάτι
1 κουτ.γλυκού ζάχαρη
......4 κουτ.σούπας λάδι
1 κουτ.σούπας ούζο
σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε την μαγιά,την ζάχαρη,το αλάτι,και 2 κουταλιές αλεύρι,σε ενα μπολάκι με χλιαρό νερό λίγο,το αφήνετε για μισή ώρα .
Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ,εκτος το σουσάμι,ρίχνετε κ το μίγμα της μαγιάς και αρχίζετε να ζυμώνετε προσθέτοντας λίγο λίγο χλιαρό νερό,ζυμώνουμε καί προσθέτουμε νερό σταματώντας μόλις η ζύμη μας δούμε οτι ξεκολλάει απο τα τοιχώματα της λεκάνης μας.Το χωρίζετε σε 2 μπάλες ,λαδώνετε 2 ταψάκια απλώνετε με το χέρι την κάθε μπάλα την πατάτε με το χέρι να πάρει σχήμα λαγάνας.βρέχετε τα χέρια και πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι ,το κολλάτε επανω στις λαγάνες.Τις αφήνετε για 1\2 ώρα,σκεπασμένες καί μετά τις πατάμε με τα δάχτυλα να κάνουν λακουβίτσες καί τις φουρνίζουμε στους 200 βαθμούς περίπου 1\2 ώρα ! Και του χρόνου!!

ΠΗΓΗ http://mageirikikaisintages.blogspot.gr/

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Τουλουμπάκια


Τουλουμπάκια



Υλικά

Νερό 3 φλυτζάνια του τσαγιού
Βούτυρο 1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού φρέσκο
Αλεύρι 4 1/2 φλυτζάνια του τσαγιού
Σόδα μαγειρικής 1 κουταλάκι του γλυκού
Αυγά 9
Αλάτι 1 πρέζα
Καλαμποκέλαιο αρκετό για τηγάνισμα

Για το σιρόπι

Ζάχαρη 2 1/2 φλυτζάνια του τσαγιού
Νερό 1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού
Φλούδες λεμονιού 2
Γαρύφαλλο 3-5



Οδηγίες

Βάζουμε το βούτυρο και το νερό σε μια κατσαρόλα να βράσουν και προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και τα ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα (δεν πρέπει να σβολιάσει). Αφού πάρουν χρώμα αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε την σόδα, ένα – ένα τα αυγά και ανακατεύουμε συνέχεια. Η ζύμη πρέπει να είναι σφικτή. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό, την ζάχαρη, τις 2 φλούδες λεμονιού και τα γαρύφαλλα για 4-5 λεπτά. Σε ένα τηγάνι ή κατσαρόλα ρίχνουμε το καλαμποκέλαιο και το αφήνουμε να κάψει. Σε μια σακούλα κορνέ, που έχουμε βάλει το μεγαλύτερο οδοντωτό ακροστόμιο, βάζουμε την ζύμη, πιέζουμε την σακούλα και κόβουμε την ζύμη που βγαίνει με ένα μαχαίρι και την ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το καυτό λάδι. Αφήνουμε τα τουλουμπάκια μέσα στο λάδι μέχρι να ροδίσουν, με τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με το σιρόπι να σιροπιαστούν καλά. Στην συνέχεια με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε από το σιρόπι και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.

από Αρτεμησία Κατηγορία: ΓλυκάΠολίτικη κουζίνα Προετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 10 λεπτά

ΠΗΓΗ http://www.chefoulis.gr/

Νηστίσιμο κέικ χωρίς μίξερ

Νηστίσιμο κέικ χωρίς μίξερ

Νηστίσιμο κέικ χωρίς μίξερ
Χωρίς αυγά και βούτυρο με σοκολατένια γεύση! Πανεύκολο χωρις να λερώνουμε το μίξερ.
Τι χρειαζόμαστε:

    1 φλ. ζάχαρη (λευκή ή καστανή)
    3/4 φλ. καλαμποκέλαιο (ή οποιδήποτε λάδι θέλουμε)
    1 1/2 κ.σ. ξύδι (από καλό κόκκινο ξύδι)
    1 1/2 κ.σ. κονιάκ
    2 βανίλιες
    1 πρέζα αλάτι
    ξύσμα απο 2 πορτοκάλια
    2/3 φλ. φυσικό χυμό πορτοκάλι
    1/2 φλ. κακάο άγλυκο
    3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    1 κ.γ. μαγειρική σόδα
    1 φλ. νερό
    Προαιρετικά κομματάκια σοκολάτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε σε ενα μπολ τη ζάχαρη και το καλαμποκέλαιο με ενα κουτάλι έως ότου λιώσει η ζάχαρη.
   
Στη συνέχεια προσθέτουμε τις βανίλιες, το αλάτι, το ξύδι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ (εν τω μεταξύ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε πολύ καλά, κάθε φορά που προσθέτουμε το κάθε υλικό).
   
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα. (Προσέχουμε γιατί ο χυμός πορτοκαλιού φουσκώνει λόγω της σόδας και υπάρχει περίπτωση να υπερχειλίσει απο το μπολ). Αφού λοιπόν το ανακατέψουμε το προσθέτουμε στο μπολ με τα υλικά μας
   
Έπειτα προσθέτουμε και το νεράκι.
   
Τέλος κοσκινίζουμε το αλεύρι το μπέικιν πάουντερ και το κακάο μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε στο κέντρο του μπολ γρήγορα και σιγά σιγά προς τα έξω. Μολις απορροφίσει το αλεύρι σταματάμε το ανακάτεμα.
   
Στο σημείο αυτό προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας.
   
Λαδώνουμε τη φόρμα του κέικ και αδειάζουμε το μείγμα.
   
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά.
ΠΗΓΗ http://www.briefingnews.gr/

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

ΚΡΕΜΑ

ΚΡΕΜΑ



ΥΛΙΚΑ


  • 1κιλό γάλα 
  • 100γρ.ζάχαρη
  • 1κλωναράκι βανίλια σχισμένη κάθετα στη μέση
  • 80γρ.κορν φλάουρ


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα 900γρ.από το γάλα ,τη μισή ζάχαρη (50γρ)και τα σποράκια βανίλιας.Ανακατεύουμε και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά,αναμειγνύουμε σε ένα μπολ την υπόλοιπη ζάχαρη (50γρ)και το κορν φλάουρ με το υπόλοιπο γάλα  100γρ.Όταν το μείγμα της κατσαρόλας αρχίσει να βράζει προσθέτουμε και το μείγμα του κορν φλάουρ.Ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα έως ότου να δέσει καλά η κρέμα,αποσύρουμε από τη φωτιά Αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει και να ''σταθεί''για περίπου 3ώρες

Τι είναι η αλισίβα

Τι είναι η αλισίβα και άλλες 8 χρήσεις της πολύτιμης στάχτηςalisiva



Οι καλύτεροι κουραμπιέδες γίνονται με αλισίβα!
Αυτό είναι δεδομένο, μόνο που πολλές νοικοκυρές φοβούνται να τη χρησιμοποιήσουν σκεφτόμενες πως προέρχεται από στάχτη. Η πραγματικότητα είναι πως η αλισίβα όχι μόνο δεν είναι βλαβερή, αλλά είναι και ωφέλιμη για τον οργανισμό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από τους κουραμπιέδες και σε άλλες συνταγές. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση πως έχει παρασκευαστεί με τον σωστό τρόπο.
Ας γνωρίσουμε λοιπόν την πολύτιμη στάχτη, τη θαυματουργή αλισίβα και τις πολυπληθείς χρήσεις τους.
Η στάχτη από ξύλα είναι η σκόνη που έμεινε από την καύση τους . Όταν λέμε ξύλα εννοούμε μόνο φυσικά, όχι με βαφές, κόλλες  ή επεξεργασμένα. Για να μαζέψουμε στάχτη για οικιακή χρήση και φυσικά για να παρασκευάσουμε αλισίβα, πρέπει να προσέξουμε μέσα στη φωτιά να μην έχουν πέσει πλαστικά, αποτσίγαρα, ή οποιοδήποτε άλλο σκουπίδι που θα μπορούσε να μολύνει την στάχτη μας. Επίσης φροντίζουμε να έχουμε ανάψει τη φωτιά με φυσικό προσάναμμα και όχι με χημικό. Όταν σβήσει η φωτιά περιμένουμε να κρυώσει εντελώς η στάχτη και μετά τη συλλέγουμε. Από τη στάχτη ξεχωρίζουμε την άσπρη στάχτη που έχει μείνει πάνω-πάνω από τα καρβουνάκια και την αποθηκεύουμε σε ένα μεταλλικό δοχείο με καπάκι. Τα καρβουνάκια τα κρατάμε σε άλλο δοχείο. Δεν πετάμε τίποτα, γιατί όλα χρειάζονται!
Πάμε τώρα να αναλύσουμε τι περιέχει η στάχτη και γιατί είναι τόσο πολύτιμη!
Η στάχτη περιέχει κυρίως ανθρακικό ασβέστιο  από 25% έως 45%(το οποίο είναι ένα ανόργανο αλάτι με χημικό τύπο CaCO3.), λιγότερο από 10 %  περιέχει  Κάλιο (Κ), και λιγότερο από 1%  φωσφορικό άλας.  Υπάρχουν ιχνοστοιχεία σιδήρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου, χαλκού και μερικά βαρέα μέταλλα (όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, το νικέλιο και το χρώμιο). Δεν περιέχει άζωτο.  Ωστόσο αυτοί οι αριθμοί ποικίλλουν ανάλογα με την θερμοκρασία καύσης των ξύλων. Η καύση επηρεάζει πολύ τη σύνθεση και την ποσότητά της στάχτης, και κατά συνέπεια υψηλότερη θερμοκρασία μειώνει την απόδοση της στάχτης. Οπότε για καλύτερη ποιότητα στάχτης η χαμηλή θερμοκρασία είναι ιδανικότερη. Σκληρά ξύλα συνήθως παράγουν περισσότερη στάχτη από τα μαλακά, όπως των κωνοφόρων και ο φλοιός και τα φύλλα παράγουν γενικά πιο πολύ  στάχτη από το εσωτερικό ξυλωδών τμημάτων του δέντρου. Κατά μέσο όρο, η καύση των ξύλων δίνει περίπου 6-10% στάχτες.
Ας μάθουμε πρώτα πως φτιάχνουμε την αλισίβα:
Μπορούμε να τη φτιάξουμε πολύ εύκολα και να τη φυλάξουμε στο ψυγείο για αρκετό καιρό.
Θα χρειαστούμε:
6 φλιτζάνια του τσαγιού νερό – μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και βρόχινο νερό
2 κουταλιές της σούπας στάχτη καθαρή και καλά κοσκινισμένη
Αν χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ποσότητα αυξάνουμε τις δόσεις.
Η διαδικασία είναι πολύ απλή: Βράζουμε το νερό και ρίχνουμε μέσα την στάχτη. Ανακατεύουμε για λίγο και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε την στάχτη να κατασταλάξει. Αφού γίνει αυτό, την σουρώνουμε και την βάζουμε στο ψυγείο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αμέσως μετά την παρασκευή της.
Αυτό ήταν …η αλισίβα μας είναι έτοιμη προς χρήση….

Χρήσεις:
1. Γενική καθαριότητα:
Η αλισίβα καθαρίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει σε βάθος. Κάνει τα πιάτα και τις κατσαρόλες να λάμπουν από καθαριότητα. Μπορεί να καθαρίσει και τους πιο δύσκολους λεκέδες. Καθαρίζει ακόμα και τις σκουριές, που έχουν ποτίσει στα μάρμαρα.
2. Ζαχαροπλαστική:
Τη χρησιμοποιούμε στην παρασκευή μουσταλευριάς, στα μελομακάρονα και στους κουραμπιέδες, όπως και στη παρασκευή ψωμιού γενικότερα. Εκτός από την υπέροχη γεύση και τη βελούδινη υφή που δίνει στις νοστιμιές μας, καθαρίζει και το έντερο από τους παθογόνους μικροοργανισμούς.
3. Λεκέδες:
Λεκιαστήκαμε την ώρα που τρώγαμε; Βάζουμε πάνω λίγο στάχτη και μετά από πέντε λεπτά τρίβουμε τον λεκέ με ψίχα ψωμιού. Ο λεκές εξαφανίζεται!
4. Πληγές:
Χτυπήσαμε; Ματώσαμε; Διαλύουμε λίγο πράσινο σαπούνι μέσα στην αλισίβα, και πλένουμε με αυτό την πληγή χωρίς να την ξεπλύνουμε μετά. Είναι απίστευτη η ταχύτητα επούλωσης.
5. Αντιγήρανση:
Για όμορφο, νεανικό δέρμα και μαλλιά: Λουζόμαστε με ξιδόνερο και μπανιαριζόμαστε με αλισίβα. Η αλισίβα σφίγγει το δέρμα. Τύφλα να έχει το μπότοξ!
6. Αντισκωρική προστασία:
Μαζεύουμε τα χειμωνιάτικα ρούχα, αλλά φυσικά μας ανησυχεί ο σκόρος.. Πασπαλίζουμε τα ρούχα με στάχτη και ξεχνάμε το σκόρο. Μετά καθαρίζουν με ένα απλό τίναγμα διατηρώντας μια απίστευτη γυαλάδα. Αν μάλιστα προσθέσουμε και λίγη λεβάντα στο σεντούκι, στο συρτάρι ή στην κασέλα θα ησυχάσουμε για πολλά χρόνια…
7. Υγιεινή:
Αν το παιδί μας γέμισε ψείρες στο σχολείο ή αν ο σκύλος μας γέμισε τσιμπούρια και ψύλλους χρησιμοποιούμε αμέσως στάχτη! Είναι το καλύτερο αντιπαρασιτικό! Ίσως για μερικές ώρες το παιδί  και ο σκύλος μας να φαντάζουν σαν γέροι, αλλά τα παράσιτα απλώς θα εξαφανιστούν.
Ανακατεύουμε την στάχτη με ξύδι, μέχρι που να γίνει πηχτή λάσπη και αλείφουμε το τριχωτό της κεφαλής.
8. Στον κήπο και την αποθήκη:
Ρίχνουμε την αλισίβα στον κήπο μας. Κάνει το χώμα πιο αφράτο, ταΐζει τα φυτά, και περιορίζει αισθητά την ύπαρξη και αναπαραγωγή όλων των βλαπτικών εντόμων και ζιζανίων. Επίσης με τη χρήση στάχτης δεσμεύεται διοξείδιο του άνθρακα από τους μικροοργανισμούς μέσα στο χώμα, η ανάπτυξη των οποίων ενισχύεται από τη στάχτη, και η γη γίνεται πιο εύφορη.
Διώχνει τις ενοχλητικές μυρμηγκοφωλιές χωρίς να σκοτώνει τα μυρμήγκια. Ρίχνουμε στην είσοδο της μυρμηγκοφωλιάς που εμφανίστηκε σε λάθος σημείο, μερικές χούφτες στάχτη. Τα μυρμήγκια δεν μπορούν, ούτε να την περάσουν, ούτε να την μεταφέρουν με αποτέλεσμα να μετακινήσουν την είσοδο της φωλιάς τους αλλού. Εκεί, που δεν θα μας ενοχλεί.
Σκορπάμε στάχτη στις γωνίες και στα σκοτεινά σημεία της αποθήκης  ή του κελαριού μας. Τυχόν κατσαρίδες και παρόμοια απεχθή, αποκρουστικά και ενοχλητικά έντομα, καθώς και ποντίκια και άλλα τρωκτικά θα μετοικήσουν, όσο πιο μακριά γίνεται, και δεν θα ξαναεμφανιστούν όσο υπάρχει στάχτη.
9. Ως μέσο συντήρησης:
Αν βρισκόμαστε στην κατασκήνωση και δεν έχουμε που να διατηρήσουμε τα φρέσκα φρούτα τότε σκάβουμε  έναν λάκκο, τον γεμίζουμε με στάχτη και τοποθετούμε τα φρούτα έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο, αλλά ούτε και με το χώμα. Σκεπάζουμε τον λάκκο και τα αφήνουμε. Διατηρούνται εντελώς μα εντελώς ανέπαφα, όπως τη στιγμή που τα βάλαμε.

ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΒΟΥΤΗΡΟΥ


ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΒΟΥΤΗΡΟΥ






  

  


  



Υλικά

Για 2-4 άτομα

Για τη ζύμη
70 γραμμάρια ζάχαρη
1/4 κουταλιά του γλυκού αλάτι
250 γραμμάρια βούτυρο μαργαρίνη
1 κρόκο αυγού μαζί με 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη για το άλειμμα
15 γραμμάρια ξερή μαγιά
250 γραμμάρια χλιαρό γάλα
500 γραμμάρια αλεύρι δυνατό

Για την κρέμα
20 γραμμάρια κορν φλάουρ
70 γραμμάρια ζάχαρη
1 κρόκος αβγού
20 ml ρούμι
400 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
50 γραμμάρια αμυγδαλόσκονη



Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα με τη μαγιά και 60 γρ. από το αλεύρι. Ανακατεύουμε να γίνουν χυλός και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 5' να διογκωθεί το μείγμα. Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη με τη ζάχαρη και το αλάτι. Κάνουμε μια γούβα στη μέση και ρίχνουμε το μείγμα μαγιάς γάλακτος. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε να γίνει ένα ζυμάρι.

Το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40' να διογκωθεί.
Έπειτα βάζουμε τη ζύμη σε ένα αλευρωμένο πάγκο ή τραπέζι και την ανοίγουμε λίγο με έναν πλάστη σε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Σκορπίζουμε πάνω κομματάκια από το βούτυρο, περίπου το 1/3 του βουτύρου, και διπλώνουμε στα τρία. Ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη, σκορπίζουμε κι άλλα κομματάκια και ξαναδιπλώνουμε στα τρία.

Ανοίγουμε πάλι φύλλο, σκορπίζουμε και τα τελευταία κομματάκια, ξαναδιπλώνουμε και ξανανοίγουμε φύλλο. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο καλά στη ζύμη. Διπλώνουμε πάλι και καλύπτουμε με μεμβράνη. Αν θέλουμε τη βάζου με στο ψυγείο σκεπασμένη και την επομένη μέρα τη χρησιμοποιούμε.

Για την κρέμα
Χτυπάμε το βούτυρο να αφρατέψει καλά και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα και ρίχνουμε τον κρόκο αυγού και αφού απορροφηθεί ρίχνουμε λίγο λίγο το ρούμι. Τέλος ρίχνουμε το κορν φλάουρ και την αμυγδαλόσκονη.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε και διπλώνουμε τη ζύμη σε φύλλο 3 φορές. Στο τέλος την ανοίγουμε σε 1 φύλλο και κόβουμε οριζόντιες λωρίδες. Τις κόβουμε σε ζίγκ ζαγκ και σχηματίζουμε φαρδιά σχετικά μεγάλα τρίγωνα. Τυλίγουμε κάθε τρίγωνο από τη βάση προς την κορυφή τραβώντας το ελαφρά μια και είναι ελαστικό και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.

Εκεί τα κάνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου.
Ανακατεύουμε τον κρόκο με τη ζάχαρη και αλείφουμε τα κρουασάν. Ρίχνουμε λίγο αμύγδαλο φιλέ και φουρνίζουμε. Ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 10 λεπτά.

Έπειτα τα ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς. Τα κόβουμε στα 2 μέχρι τέλος, γεμίζουμε με κρέμα και καπακώνουμε. Ξαναφουρνίζουμε για 3 λεπτά ακόμα. Ξεφουρνίζουμε και τα τρώμε χλιαρά ή και κρύα, αφού πασπαλίσουμε με ελάχιστη άχνη.

ΠΗΓΗ  http://www.sidagi.gr/

Μπουγατσάν

 Μπουγατσάν

 

Εσείς έχετε φάει ''μπουγατσάν''; Δείτε το νέο γλυκό που κάνει θραύση στη Θεσσαλονίκη! 

 Θεσσαλονίκη: Εσείς έχετε φάει ''μπουγατσάν''; Δείτε το νέο γλυκό που κάνει θραύση στην πόλη!

 





Το μπουγατσάν έχει κάνει την εμφάνισή του σε ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης και ήδη έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους...
Το μπουγατσάν είναι ένα κρουασάν γεμισμένο με κρέμα, όμοια με αυτή της διάσημης μπουγάτσας και πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Ο δημιουργός του είναι ονομάζεται Δημήτρης Κοπαράνης, είναι σεφ και food blogger και περήφανος δημιουργός του νέου γλυκίσματος που σαρώνει στη Θεσσαλονίκη και κάνει τους Αθηναίους να ανυπομονούν να το δοκιμάσουν.


Ο σεφ δηλώνει ικανοποιημένος από την προτίμηση του κόσμου και σίγουρος ότι το γλυκό θα κάνει θραύση και στην υπόλοιπη Ελλάδα, που αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του, τους επόμενους μήνες...

Σάμαλι



Υλικά
- 750 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 450 γρ. ζάχαρη
- 6 γρ. αμμωνία
- 2,5 γρ. μαστίχα σε σκόνη
- 400 γρ. νερό
- Ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
Για το σιρόπι
- 1 λίτρο νερό
- 530 γρ. ζάχαρη
- Φλούδες από 2 λεμόνια
Εκτέλεση
Σε λεκάνη βάζουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, την αμμωνία και τη μαστίχα. Τα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το σιμιγδάλι. Ρίχνουμε το νερό λίγο λίγο και ανακατεύουμε με κουτάλα μέχρι να γίνει ένα παχύς χυλός. Προσθέτουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε ξανά.
Λαδώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ μακρόστενο και αδειάζουμε το μίγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει από πάνω.
Για το σιρόπι βάζουμε τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε για 7 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.  Βγάζουμε από το φούρνο το γλυκό, το κόβουμε σε κομμάτια και αφήνουμε να κρυώσει. Περιχύνουμε με το σιρόπι πρώτα στις γωνίες και μετά στο κέντρο του γλυκού.
Καλή επιτυχία!
***Συνοδεύουμε ιδανικά με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.***

Πηγή: http://www.συνταγες.eu