Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Ωβά με ευριστόν.

Ωβά με ευριστόν.Μια πεντανόστιμη ποντιακή συνταγή
 



Το Pontos-News.Gr σας προτείνει τα ωβά με ευριστόν που είναι μια ποντιακή συνταγή πεντανόστιμη και πανεύκολη.

Υλικά

200 γρ ευριστόν ή υβριστόν*

2-3 κ.σ. μαργαρίνη**

3 αυγά

* Υβριστόν μπορείτε να προμηθευτείτε από καταστήματα με ποντιακά προϊόντα ή να φτιάξετε μόνες σας. Για να δείτε τη συνταγή πατήστε εδώ.

**Η αυθεντική συνταγή γίνεται με βούτυρο γάλακτος.

Εκτέλεση

Σε νερό που βράζει βάζουμε αλάτι, ρίχνουμε μέσα το ευριστόν και το ζεματίζουμε για 2-3'. Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά. Βάζουμε σε μεγάλο τηγάνι τη μαργαρίνη να λιώσει. Ρίχνουμε το ευριστόν, ανακατεύουμε ελαφρά και περιχύνουμε με τα χτυπημένα αυγά.

Όταν ροδίσει από κάτω, γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά και είναι έτοιμο.

Καλή σας όρεξη!

Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο. Η αναδημοσίευση της συνταγής επιτρέπεται μόνο με την τοποθέτηση ενεργής πηγής.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Τυρολιχουδιές


Τυρολιχουδιές

Εύκολα πιάτα για τους λάτρεις του τυριού

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
Αχ, αυτή η αίσθηση του τυριού που λιώνει στο στόμα (στο πιάτο, στο ταψί, το τηγάνι) και χύνεται γλυκά πάνω σε άλλα υλικά. Κίτρινα, λευκά, αλλά και μπλε τυριά, μαστιχωτά ή όχι, αλμυρά ή με πιο απαλή γεύση, σε μια συλλογή συνταγών για φανατικούς τυροφάγους.

ΤΥΡΕΝΙΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΟΥΡΝΙΣΤΕΣ
ΥΛΙΚΑ: 10 πιπεριές κέρατο, 2 φλιτζ. τριμμένα τυριά ανάμεικτα (μανούρι, χαλούμι, μοτσαρέλα, φέτα), 2 κουτ. σουπ. ψιλοκομμένο μαϊντανό και δυόσμο, 1 κουτ. γλ. ρίγανη, 1 μικρό αυγό, λίγο ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Κόβουμε τα καπελάκια από τις πιπεριές και τα κρατάμε.Αδειάζουμε τις πιπεριές από τους σπόρους με προσοχή χωρίς να ανοίξουν. Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο και με το μείγμα γεμίζουμε τις πιπεριές. Τους φοράμε τα καπελάκια και τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς στο γκριλ του φούρνου, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.


ΤΥΡΟΜΠΑΛΙΤΣΕΣ ΤΡΑΓΑΝΕΣ
ΥΛΙΚΑ: 250 γραμμ. γκούντα, 100 γραμμ. τριμμένο ρεγκάτο, 100 γραμμ. τριμμένη γραβιέρα, 5 ασπράδια αυγών, 1/2 κουτ. γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο, λίγο πιπέρι, μπόλικο λάδι για το τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα ενώνουμε με τα τυριά χρησιμοποιώντας σπάτουλα. Προσθέτουμε το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί και να δέσει στο ψυγείο για μισή ώρα. Βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το μείγμα με κουτάλι, σπρώχνοντάς το με το δάχτυλο για να πέσει όλο μαζί και να σχηματιστεί μια μπαλίτσα μόλις προσγειωθεί στο τηγάνι. Όταν δούμε τις άκρες τους να ροδοκοκκινίζουν, τα γυρνάμε να ροδίσουν κι από την άλλη. Αν δε θέλουμε να τα τηγανίσουμε, μπορούμε να τα πλάσουμε σε μπαλάκια και να τα κυλίσουμε σε τριμμένη φρυγανιά. Ύστερα ψήνουμε στο φούρνο σε σκεύος καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί.


ΡΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΜΠΛΕ ΤΥΡΙ
ΥΛΙΚΑ: 15 φέτες μαύρο ψωμί χωρίς κόρα, 50 γραμμ. μπλε τυρί, 50 γραμμ. τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια, 100 γραμμ. φρέσκο βούτυρο, λίγο σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Λιώνουμε με το χέρι το βούτυρο και το ανακατεύουμε με τα δύο τυριά, μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιογενές. Παίρνουμε τον πλάστη και ανοίγουμε τις φέτες του ψωμιού μέχρι να γίνουν πολύ ψιλές. Τις αλείφουμε με το μείγμα, τις κάνουμε ρολά, και στις άκρες τους βάζουμε οδοντογλυφίδες για να σταθούν. Κόβουμε τα ρολό στα δύο και τα τοποθετούμε σε ταψί. Λιώνουμε το βούτυρο που μας περίσσεψε και περιχύνουμε τα ρολάκια μας. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν.


ΣΦΟΛΙΑΤΙΝΙΑ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ
ΥΛΙΚΑ: 2 φύλλα σφολιάτας (1 πακέτο), 2 κούπες τριμμένη φέτα, 2 ντομάτες, 1/2 κουτ. γλ. σκόρδο σε σκόνη, 1/2 κουτ. γλ. ρίγανη, λίγο ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ξεπαγώνουμε τα φύλλα σφολιάτας και τα αλείφουμε με το λάδι. Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Αν οι ντομάτες μας είναι πολύ ζουμερές, τις στραγγίζουμε λίγο για να μην έχουν πολλά υγρά. Τις ανακατεύουμε με το τυρί, το σκόρδο και τη ρίγανη και στη συνέχεια απλώνουμε το μείγμα πάνω στα φύλλα. Τυλίγουμε το κάθε φύλλο σε ρολό και το κόβουμε σε ροδέλες πάχους ενός εκατοστού. Στρώνουμε τα σφολιατάκια μας ξαπλωμένα σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.

ΠΗΓΗ https://www.doctv.gr/page.aspx?itemID=SPG5310

ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Φραουλο-κατάσταση

Το αγαπημένο φρούτο γίνεται μάφινς, μαρμελάδα, λικέρ και smoothie

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ

Είναι νόστιμες, αρωματικές, διαιτητικές, υγιεινές. Πλούσιες σε βιταμίνες C, E, A, B, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, σελήνιο και άλλα πολύτιμα συστατικά, οι αγαπημένες μας φραουλίτσες είναι και μπαλαντέρ. Γίνονται χιλιάδες νοστιμιές με ευκολία. Ορίστε μερικές αγαπημένες -ροζ- συνταγές (δοκιμάστε οπωσδήποτε τα μάφινς με σοκολάτα και φράουλα).

ΦΡΑΟΥΛΟ-SMOOTHIE LIGHT
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 1 ΠΟΤΗΡΙ: 8 φράουλες, 1/2 φλιτζ. γάλα φρέσκο με λίγα λιπαρά, 1 κουτ. γλ. μέλι, παγάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Χτυπάμε τις φράουλες στο μπλέντερ. Προσθέτουμε το μέλι και το γάλα και χτυπάμε μέχρι να γίνει αφράτο το μείγμα μας.Σερβίρουμε σε ποτήρι γεμάτο με παγάκια.


ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ 
ΥΛΙΚΑ: 800 γραμμ. φράουλες, 450 γραμμ. καστανή ζάχαρη, 1 λοβός βανίλιας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε καλά τις φράουλες, κόβουμε τα κοτσάνια και τις κόβουμε στα δύο. Τοποθετούμε σε μεγάλο μπολ τις φράουλες μαζί με τη ζάχαρη και τις αφήνουμε για μισή ώρα να βγάλουν τους χυμούς τους. Τοποθετούμε το μείγμα σε κατσαρόλα. Χαράζουμε τον λοβό βανίλιας σε όλο του το μήκος και αδειάζουμε το περιεχόμενο μέσα στην κατσαρόλα. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει λίγο το μείγμα – περίπου για μισή ώρα. Τοποθετούμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά και τα αναποδογυρίζουμε. Μόλις κρυώσουν, τοποθετούμε τη μαρμελάδα σε δροσερό μέρος. Θέλει ψυγείο μετά το άνοιγμα.


ΛΙΚΕΡ ΡΟΖ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 1,5 ΛΙΤΡΟ: 2 κιλά φράουλες, 1 κιλό καστανή ζάχαρη, 1 λίτρο βότκα ή κονιάκ, μερικά φυλλαράκια μέντας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε καλά τις φράουλες, κόβουμε τα κοτσάνια και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Σε γυάλινο βάζο τοποθετούμε μια στρώση φράουλες, μία στρώση ζάχαρη και 2-3 φυλλαράκια μέντας, μέχρι να γεμίσει το βάζο μας. Το τοποθετούμε στο ψυγείο για 2-3 μέρες και το ανακινούμε πρωί και βράδυ για να ανακατευτούν τα αρώματα.Έπειτα σουρώνουμε τις φράουλες σε σουρωτήρι δύο φορές και βάζουμε τον χυμό που έμεινε σε αποστειρωμένο βάζο χωρητικότητας 1,5 λίτρου. Προσθέτουμε τη βότκα ή το κονιάκ, κλείνουμε καλά και τοποθετούμε το βάζο σε ζεστό ή και ηλιόλουστο μέρος για ένα μήνα, ανακινώντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όταν ετοιμαστεί διατηρείται καλύτερα στο ψυγείο.


ΜΑΦΙΝΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΦΡΑΟΥΛΑ
ΥΛΙΚΑ: 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ, 100 γρ. ζάχαρη άχνη, 80 γρ. φράουλες ψιλοκομμένες, 50 γρ. τριμμένη σοκολάτα σε χοντρά κομμάτια, 1 βανίλια, 1 αυγό, 1/4 κουτ. γλ. αλάτι, 100 γρ. φρέσκο  βούτυρο, 1 κουτ. σουπ. στραγγιστό γιαούρτι, 1/4 κούπας νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Λιώνουμε το βούτυρο. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 8 φορμάκια για μάφινς. Ανακατεύουμε σε μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη βανίλια. Στη μέση ανοίγουμε μια τρύπα. Σε άλλο μπολ βάζουμε το λιωμένο βούτυρο, το γιαούρτι ανακατεμένο με το νερό και το αυγό. Ανακατεύουμε με σύρμα και στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα στην τρύπα που σκάψαμε στα στερεά υλικά μας. Ανακατεύουμε με κουτάλα ελαφρά. Δεν χτυπάμε το μείγμα, ούτε το ανακατεύουμε για πολλή ώρα, έστω κι αν δεν μας φαίνεται εντελώς λείο, για να μη χαλάσουμε το φούσκωμα στο ψήσιμο. Προσθέτουμε τις φράουλες και τη σοκολάτα και μοιράζουμε το μείγμα στα φορμάκια. Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν λίγο. Είναι πεντανόστιμα τόσο ζεστά όσο και κρύα.

ΠΗΓΗ https://www.doctv.gr/page.aspx?itemID=SPG6204

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Ραβανί της μαμάς

Ραβανί της μαμάς
Περιγραφή

Ενα αφρατο ραβανι της μανουλας μου, σκετη απολαυση.
   

   


  

Πώς το κάνουμε:
Χτυπαμε τα αυγα με τη ζαχαρη στο μιξερ για 10'.
Ριχνουμε λιγο-λιγο το γαλα και ανακατευουμε απαλα μεσα στο μειγμα το αλευρι με το σιμιγδαλι, τη βανιλια, τη μαστιχα και το αλατι. Στολιζουμε με 1-2 αμυγδαλα τα κομματια που υπολογιζουμε να κοψουμε
Βαζουμε το μειγμα σε βουτυρωμενο ταψι και το ψηνουμε στους 180 βαθμους για 50'.

ΣΙΡΟΠΙ
Βαζουμε ολα τα υλικα μαζι και βραζουμε το σιροπι για 5'.
Οταν ετοιμαστει περιχυνουμε το γλυκο που εχουμε αφησει 
να κρυωσει.
Στο τελος κοβουμε το ραβανι σε μεριδες.



Τι χρειαζόμαστε:


1 1/3 φλιτζανι τσαγιου σιμιγδαλι ψιλο
1 1/3 φλιτζανι τσαγιου φαριναπ
1 1/3 φλιτζανι τσαγιου ζαχαρη
1/2 φλιτζανι τσαγιου γαλα
5 αυγα
1/2 κ.γ. αλατι
1 βανιλια
Λιγη μαστιχα
1 κούπα αμυγδαλόψυχα (αμύγδαλα ανάλατα χωρίς φλοίδα)


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ
3 ποτηρια ζαχαρη
2 1/2 ποτηρια νερο
5 κ.σ. βουτυρο
Χυμο απο ενα λεμονι

Συνοδεύεται τέλεια με παγωτό καϊμάκι.Και ντοντουρμά

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Τυροπιτάκια με ζύμη γιαουρτιού

Τυροπιτάκια με ζύμη γιαουρτιού







Τυροπιτάκια με ζύμη γιαουρτιού

Μια συνταγή για τυροπιτάκια που θα αγαπήσετε…

Όχι μόνο θα φτιάξετε τα τυροπιτάκια σας εύκολα και γρήγορα αλλά θα σας εντιπωσιάσει το πόσο πεντανόστιμα αφράτα [με ζύμη κουρού] είναι, που σίγουρα θα τα ξαναφτιάξετε.


Υλικά Συνταγής

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

1 κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες

1 κεσεδάκι [το πιο πάνω του γιαουρτιού] βούτυρο

2 αβγά

Αλάτι

Φαρίνα κόκκινη [όση πάρει]

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

2-3 Αβγά

2 κούπες περίπου τυριά της αρεσκείας σας [φέτα ή κίτρινα ή και τα δύο]

Μοσχοκάρυδο [προαιρετικά]


Εκτέλεση Συνταγής

Βάζουμε στο μίξερ το γιαούρτι το βούτυρο τα αβγά και το αλάτι και τα χτυπάμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να γίνει μια αφράτη ζύμη.

Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης, κάνουμε μπαλάκια με τη ζύμη, τα ανοίγουμε σε στρογγυλά φύλλα και προσθέτουμε 1-2 κ.γ. γέμισης ανάλογα με το μέγεθος της ζύμης μας.

Κλείνουμε τη ζύμη καλά ώστε να μη χυθεί η γέμιση το αλλοίφουμε με αβγό και το βάζουμε στο ταψί.

Ψήνουμε τα τυροπιτάκια για 20’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου


Δείτε τη συνταγή: http://www.sintayes.gr/syntages/tiropitakia-zimi-giaourtiou/#ixzz33VtDEuqv

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Ποντιακό πρασοτήγανο με σουλγούν


Ποντιακό πρασοτήγανο με σουλγούν


omeleta_me_prasa_372574015.jpg
Το Pontos-News.Gr σας προτείνει ποντιακό πρασοτήγανο με σουλγούν
Υλικά:
3 μεγάλα πράσα
3 αυγά
3 κ.σ. γάλα
100 γρ σουλγούν* σε κύβους
λίγο αλεύρι
λάδι για το τηγάνισμα
αλάτι πιπέρι
λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
*Το σουλγούν είναι σκληρό αγελαδινό τυρί σε κυλινδρικό σχήμα. Θα το βρείτε σε καταστήματα με ποντιακά προϊόντα
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες τα αλατίζουμε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Τοποθετούμε το τηγάνι στη φωτιά και ρίχνουμε λίγο λάδι. Πασπαλίζουμε τα πράσα με λίγο αλεύρι και τα ρίχνουμε στο τηγάνι να μαραθούν. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, αλατοπιπερώνουμε και τα ρίχνουμε πάνω στα πράσα. Πριν αρχίσει να πήζει προσθέτουμε και το σουλγούν.
Ψήνουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με μαϊντανό
Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο. H αναδημοσίευση της συνταγής επιτρέπεται μόνο με την τοποθέτηση ενεργής πηγής.
Καλή σας όρεξη!
Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr