Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Κουλούρια Θεσσαλονίκης σκέτα ή γεμιστά με τυρί!


Κουλούρια Θεσσαλονίκης σκέτα ή γεμιστά με τυρί!


Η Όλγα του Olga’s Cuisine μοιράζεται μαζί μας συνταγή για αγαπημένα κουλούρια Θεσσαλονίκης! Να που μπορείτε εύκολα να φτιάξετε με τα χεράκια σας κουλούρια για τα παιδάκια σας, σκέτα ή γεμιστά!


Υλικά:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (5 1/2 κούπες περίπου)

80γρ ζάχαρη (1/2 φλ. τσαγιού)

30 γρ μαγιά νωπή

100 γρ λάδι (3/4 φλ. τσαγιού)

1 κ.σ αλάτι

500 γρ νερό χλιαρό(1 1/2 κούπα)

Σουσάμι για το πασπάλισμα

φέτα (αν τα κάνουμε γεμιστά)



Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στην μέση και ρίχνουμε το λάδι ,την ζάχαρη, το αλάτι και την μαγιά διαλυμένη στο χλιαρό νερό

Παίρνουμε λίγο λίγο το αλεύρι από τα πλάγια και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακιά που να μην κολλάει στα χέρια

Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 30 λεπτά

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 24 μπαλάκια, τα ανοίγουμε σε μπαστουνάκια και ενώνουμε τις άκρες τους ώστε να γίνουν στρογγυλά σαν δαχτυλίδια

Αν θέλήσουμε να τα γεμίσουμε με φέτα, ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια τα μπαλάκια σε ενα μακρόστενο φύλλο ,βάζουμε την φέτα, το τυλίγουμε σε μπαστουνάκι (βρέχοντας τα χέρια μας με νερό) και ενώνουμε και πάλι τις δυο άκρες



Τα βουτάμε σε χλιαρό νερό και αμέσως στο σουσάμι

Τοποθετούμε τα κουλούρια σε λαμαρίνες που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ριγανοκεφτέδες με φέτα

Ριγανοκεφτέδες με φέτα

 

Υλικά για 2-4 άτομα

  • Ένα κιλό πατάτες
  • 40 γραμμάρια ρίγανη
  • 70 γραμμάρια μαϊντανός
  • Πέντε κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 150 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη
  • Δύο αυγά
  • 200 γραμμάρια φρυγανιά τριμμένη
  • Αλεύρι
  • Αλάτι χοντρό
  • Πιπέρι
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση


Ξεφλουδίζουμε, πλένουμε και βράζουμε τις πατάτες. Τις λιώνουμε και τις βάζουμε σε μία λεκάνη. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τα κρεμμυδάκια και τα προσθέτουμε στις πατάτες. Προσθέτουμε τη ρίγανη, τη φέτα, τα αβγά, το αλατοπίπερο και το τριμμένο ψωμί για να σφίξουν οι κεφτέδες.

Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά και πλάθουμε μικρούς κεφτέδες. Τους αλευρώνουμε, τους τηγανίζουμε και τους βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.

ΠΗΓΗ sidagi.gr

ΠΗΓΗ http://stergiog.blogspot.com/

Πατατόπιτα με μπέικον και ρίγανη

Πατατόπιτα με μπέικον και ρίγανη


Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές
  • 250 γρ. φέτες μπέικον, κομμένες σε καρέ
  • 1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα (φρέσκια ρίγανη βρίσκουμε πλέον, σε γλαστράκια, σε ματσάκια ή σε μικρά πλαστικά κουτιά, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Αν δεν βρούμε, βάζουμε 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη)
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. τυρί κίτρινο της αρεσκείας μας, τριμμένο
  • 2 κουτ. γλυκού βούτυρο για το ταψί (ή ελαιόλαδο)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια, τα οποία βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό, να καλύπτει τις πατάτες κατά περίπου 2 εκ., και αλάτι και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Για να γλιτώσουμε χρόνο μπορούμε να τις βράσουμε στη χύτρα. Τις σουρώνουμε και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Τις λιώνουμε με το πιρούνι ή με το πρές πουρέ.

Εν τω μεταξύ, σοτάρουμε το μπέικον σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε λάδι, αρκεί το λίπος που θα βγάλει το μπέικον. Αδειάζουμε το μπέικον στο μπολ με τις πατάτες και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τη ρίγανη, πιπέρι και αλάτι, με προσοχή όμως γιατί το μπέικον είναι αλμυρό και το τυρί που θα βάλουμε από πάνω μπορεί να είναι κι αυτό αλμυρό. Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Αλείφουμε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψί με το βούτυρο ή με λάδι. Αδειάζουμε το μείγμα που φτιάξαμε και το στρώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού, να είναι ισόπαχο. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να γκρατιναριστεί το τυρί.

Σερβίρουμε σε κομμάτια και συνοδεύουμε με μια απλή ντοματοσαλάτα με χοντρό αλάτι και ρίγανη.

Συμβουλή


Αν θέλουμε να κάνουμε την πίτα πιο ελαφριά, αντικαθιστούμε την κρέμα γάλακτος και το κίτρινο τυρί με τα αντίστοιχα προϊόντα χαμηλών λιπαρών.

Γαστρονόμος

Στριφτάρια με τυριά

Στριφτάρια με τυριά



Υλικά

  • φύλλα χωριάτικα: 8, έτοιμα ή σπιτικά
  • ελαιόλαδο: 1/3 φλιτζανιού του τσαγιού
  • βούτυρο φρέσκο: 1/3 φλιτζανιού, λιωμένο
  • υλικά για τη γέμιση
  • φέτα: 550 γρ.
  • ανθότυρο: 350 γρ.
  • αυγά: 5
  • γάλα: 1 φλιτζάνι του τσαγιού
  • αλάτι: λίγο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση


Ετοιμάζετε τη γέμιση χτυπώντας τα αυγά με το γάλα και ρίχνετε τη φέτα τριμμένη και το ανθότυρο λιωμένο με πιρούνι. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Η γέμιση πρέπει να είναι σφιχτή, χωρίς υγρά.

Ραντίζετε κάθε φύλλο με ελαιόλαδο και λιωμένο βούτυρο μαζί. Βάζετε λίγη γέμιση, καλύπτοντας μια στενή λωρίδα φύλλου σε διαγώνιο. Γυρίζετε λίγο φύλλο από πάνω ώστε να καλυφτεί η γέμιση και αρχίζετε να διπλώνετε μέχρι να τελειώσει το φύλλο και να αποκτήσετε μια στενή κυλινδρική λωρίδα.

Ραντίζετε καλά με ελαιόλαδο και βούτυρο και αρχίζετε να τυλίγετε τη λωρίδα με τέτοιο τρόπο, ώστε να πάρει το σχήμα σαλίγκαρου. Με τον ίδιο τρόπο, φτιάχνετε με τα υπόλοιπα υλικά άλλα 7 στριφτάρια. Τοποθετείτε τα στριφτάρια σε καλά βουτυρωμένο ταψί, αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. Ψήνετε στους 220 °C για 40’ - 50’.

(TIPS) Συμβουλή


Τα στριφτάρια είναι τυρόπιτες ή χορτόπιτες σε σχήμα σαλίγκαρου. Γίνονται συνήθως με 2 είδη τυριών: Ένα γλυκό μαλακό (μυζήθρα ή ανθότυρο) και ένα αλμυρό πιο σκληρό (φέτα). Το φύλλο τους είναι τραγανό και η γέμιση αφράτη. Με τα ίδια υλικά μπορείτε να φτιάξετε μια μεγάλη στριφτόπιτα που θα καλύψει όλο το ταψί.

icookgreek.com

Σνίτσελ κοτόπουλο με τηγανιτές πατάτες



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υλικά για 2-4 άτομα

  • 4 φιλέτα στήθος κοτόπουλου
  • 1½ φλυτζάνι του τσαγιού ψίχουλα ψωμιού
  • 1/4 κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1/2 φλυτζάνι τσαγιού γάλα φρέσκο
  • 2 αυγά
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 1½ φλυτζάνι του τσαγιού αλεύρι
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού πιπέρι
  • 3 πατάτες κομμένες σε λωρίδες
  • 1 λίτρο ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Εκτέλεση


Για το θρυμματισμένο ψωμί: Κόβουμε σε κύβους το ψωμί και το αραδιάζουμε σε ένα ταψί. Το ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά να φρυγανιστεί καλά. Αφού κρυώσει, το αλέθουμε σε ψίχουλα στο μπλέντερ.

Για το κοτόπουλο σνίτσελ: Κόβουμε τα φιλέτα στη μέση. Με τον μπάτη ή με το χέρι, ή με άλλο βαρύ αντικείμενο, χτυπάμε το κοτόπουλο να γίνει πλατύ και λεπτό.
Ενώνουμε σε μπολ το μοσχοκάρυδο με τα ψίχουλα και τα ανακατεύουμε.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε το γάλα με τα αυγά. Σε ένα μπολ ή βαθύ πιάτο βάζουμε αλεύρι και αλατοπιπερώνουμε.

Καλύπτουμε κάθε σνίτσελ με αλεύρι τα πανάρουμε. Τ
ινάζουμε για να φύγει το περιττό αλεύρι. Βουτάμε στο μείγμα αυγού, να βραχεί γύρω γύρω, και τέλος βουτάμε το σνίτσελ στα ψίχουλα, να καλυφθεί από όλες τις μεριές.
Ακουμπάμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα σνίτσελ. Τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά. Τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, να ψηθούν για 6 λεπτά έως ότου ροδίσουν καλά.

Σε ένα μπολ αλατίζουμε τις πατάτες και αφήνομε στη άκρη.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το ηλιέλαιο και ζεσταίνουμε σε μέτρια εστία μέχρι να κάψει. Ρίχνουμε τις πατάτες και τηγανίζουμε για 15 λεπτά και από τις δυο πλευρές ανακατεύοντας συνεχώς.

sidagi.gr

20 πατέντες για το σπίτι που θα σας λύσουν τα χέρια

20 πατέντες για το σπίτι που θα σας λύσουν τα χέρια

 azax_neroxytis_


Η καθημερινότητα θέλει τον τρόπο της… 
Δείτε 20 έξυπνες ιδέες που θα σας λύσουν τα χέρια και θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη.
Αφαιρέστε τα κοτσάνια από τις φράουλες με καλαμάκια.Φράουλες κοτσάνι καλαμάκι
Για να εξαφανίσετε τις γρατζουνιές στα έπιπλα, τρίψτε πάνω τους ένα καρύδι. 
Καρύδια έπιπλα
Αν δεν θέλετε να βλέπετε άλλο τα «αριστουργήματα» των παιδιών σας με κηρομπογιές πάνω στην τηλεόραση ή την οθόνη του υπολογιστή, αφαιρέστε τα χρησιμοποιώντας αντισκουριακό λιπαντικό σπρέι.
Καθαρισμός οθόνης με αντισκουριακό
Για να μην μαυρίζουν τα μήλα που κόβετε για το κολατσιό του παιδιού στο σχολείο, ενώστε τα κομμάτια και πιάστε τα με ένα λαστιχάκι. Μήλα μαυρίζουν λύση
Για να αποφύγετε το χάος στη ντουλάπα με τα σεντόνια, τοποθετήστε τα διπλωμένα μέσα σε μαξιλαροθήκες.
Σεντόνια μαξιλαροθήκες
Δεν ακούτε με τίποτα το κινητό; Δυναμώστε την έντασή του, τοποθετώντας το σε ένα μπολ.iPhone σε Μπολ
Χρησιμοποιήστε το άδειο κουτί από τα υγρά μαντιλάκια για να αποθηκεύετε τις πλαστικές σακούλες.Πλαστικές σακούλες σε κουτί υγρά μαντιλάκια
Πάρτε μαζί στην παραλία το ταλκ. Αφαιρεί εύκολα την άμμο από τα πόδια του μωρού σας.Ταλκ για αμμο
Τοποθετήστε ένα αυτοκόλλητο σκριτς-σκρατς στον τοίχο για να βάζετε τα ελαφριά παιχνίδια.Σκριτς-σκρατς στον τοίχο
Χρησιμοποιήστε σύρμα για να μένουν πάντα στη θέση τους τα ρολά χαρτιού περιτυλίγματος.Σύρμα στον τοίχο για χαρτί περιτυλίγματος
Βρείτε μικροσκοπικά χαμένα αντικείμενα όπως σκουλαρίκια, τοποθετώντας στο στόμιο της ηλεκτρικής σκούπας ένα λεπτό ύφασμα ή ένα χοντρό τούλι.Σκούπα σκουλαρίκι
Για όσους δεν αντέχουν το τσαλάκωμα και το ογκώδες δίπλωμα των παπλωματοθηκών, ορίστε η λύση.
Πως να διπλώσετε παπλωματοθήκη
Το μόνιμο πρόβλημα των γυναικών! Για να μην χάνετε τα τσιμπιδάκια σας, τοποθετήστε μαγνήτη στον τοίχο του μπάνιου και βάλτε τα εκεί.
Τσιμπιδάκια για να μην χάνονται
Για να βάλετε τα παπούτσια σας στη βαλίτσα, χωρίς να λερωθούν τα ρούχα σας, τοποθετήστε τα μέσα σε σκουφάκια μπάνιου. Παπούτσια βαλίτσα
Μετατρέψτε τη φόρμα για κεκάκια σε μολυβοθήκες. Τοποθετήστε πλαστικά ποτήρια και μαγνήτες στον πάτο τους για να μην πέφτουν
.Μολυβοθήκες ιδέες
Για να μην ψάχνετε κάθε φορά, βάλτε ταμπέλες στα καλώδια. Τα συγκεκριμένα θα τα βρείτε στις συσκευασίες από… αραβικές πίτες. Καλώδια ταμπελάκια
Φτιάξτε cupcakes μέσα σε χωνάκια για παγωτό.Χωνάκια παγωτό cupcakes
Βάλτε τα ποπ κορν στον φούρνο μικροκυμάτων, μέσα σε μια χαρτοσακούλα.
 Ποπ κορν στο μικροκυμάτων
Εγκαταστήστε μια ράβδο κάτω από το νεροχύτη για να αποθηκεύετε τα καθαριστικά σπρέι σας.Αποθηκευτικός χώρος νεροχύτης
Παγώστε Aloe Vera και χρησιμοποιήστε την για εγκαύματα από τον ήλιο.
 Παγωμένη Aloe Vera
Πηγή: TheDailyBuzz.com
www.mama365.gr
ΠΗΓΗ:www.diaforetiko.gr

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Εύκολο τυρόψωμο απο τη Χαλκιδική


Εύκολο τυρόψωμο απο τη Χαλκιδική



ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλο ζυμαρι απο το φουρνο
  • 250γρμ. μαργαρινη
  • 1/2 κιλο τυρι φετα

Πώς το κάνουμε:

  1. Ζυμωνουμε ολα τα υλικα μαζι να ενωθουν καλα μεταξυ τους. Απλωνουμε το ζυμαρι σε βουτυρωμένο ταψι σαν πίτα.
  2. Το ψηνουμε σε 180 βαθμους μεχρι να ροδιζει καλα.
  3. Τρωγεται ζεστο, μολις βγει απο το φουρνο του δινουμε να καταλαβει.




Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Ψητές πιπεριές Φλωρίνης

Ψητές πιπεριές Φλωρίνης





Μπορούμε να κάνουμε ψητές πιπεριές με όποιο είδος μας αρέσει και η μέθοδος είναι η ίδια για όλα τα είδη.

Μπορείτε να ψήσετε τις πιπεριές στα κάρβουνα, πάνω σε φλόγα ή στο φούρνο. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι στο φούρνο.

Ψητές πιπεριές Φλωρίνης















Υλικά:
1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης
1 κουταλιά Λάδι

Για να τις συντηρήσουμε
1/2 κούπα ελαιόλαδο
2 κουταλιές ξύδι
αλάτι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Πλένουμε τις πιπεριές και τις αλείβουμε με ένα πινέλο με ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οΚελσίου μέχρι να αρχίσουν να μαυρίζουν. Τις γύρίζουμε και από την άλλη πλευρά. Τότε τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις κλείνουμε μέσα σε μία σακούλα να ιδρώσουν, περίπου 15 λεπτά.

Αφού τις βγάλουμε θα τις κόψουμε από τη μία μεριά και θα αφαιρέσουμε τη φλούδα, το κοτσάνι και τα σπόρια.

Εάν θέλουμε να τις συντηρήσουμε θα της βάλουμε σε ένα δοχείο, θα τις αλατίσουμε, θα ρίξουμε το σκόρδο και θα τις καλύψουμε με λάδι και ξύδι.

ΕΔΩ Πιπεριές Φλωρίνης μέ Ξύδι

Πιπεριές Φλωρίνης μέ Ξύδι

Πιπεριές  Φλωρίνης μέ Ξύδι



Χρωματιστές πιπεριές για ένα ωραίο ορεκτικό

 Ψήνουμε πιπεριές






Τι χρειαζόμαστε:

10 πιπεριές σε διάφορα χρώματα
ξύδι από λευκό κρασί, όσο απαιτηθεί
2 κ.γ. αλάτι
4-8 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. μαύρο πιπέρι, σε κόκκους

Πώς το κάνουμε: 


Προσέχουμε οι πιπεριές μας να είναι φρέσκες και σαρκώδεις (χρησιμοποιούμε, κατά προτίμηση, διαφόρων χρωμάτων, κίτρινες, πορτοκαλί, κόκκινες, πράσινες ανοικτόχρωμες Φλωρίνηςκάποιοι της λένε και “Μακεδονίας” αλλά και σκούρες πράσινες, για να υπάρχει χρωματική εναλλαγή μέσα στα βάζα αλλά και στο πιάτο μας).
Πλένουμε προσεκτικά τις πιπεριές, τις αφήνουμε να στεγνώσουν καλά και τις κόβουμε στα 4, αφαιρώντας σπόρους και τα εσωτερικά, λευκά, νεύρα που τους στηρίζουν.
Τις ρίχνουμε σε ευρύχωρη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και τις βράζουμε για 5 λεπτά.
Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν τοποθετημένες πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Όταν στεγνώσουν εντελώς, τις βάζουμε σε βάζα, με μερικά φύλλα δάφνης και τους κόκκους του μαύρου πιπεριού, τις σκεπάζουμε εντελώς με το ξύδι και κλείνουμε τα βάζα ερμητικά.
Διατηρούμε τα βάζα σε μέρος σκοτεινό και δροσερό.
Να θυμάστε πάντα να ελέγχετε το επίπεδο του ξυδιού μετά από κάποιες ημέρες και, εάν είναι απαραίτητο, να συμπληρώνετε όσο χρειάζεται.
Πριν τις καταναλώσουμε, αφήνουμε τα βάζα κλειστά για περίπου ένα μήνα, για να ρουφήξουν οι πιπεριές τα αρώματα. 


ΕΔΩ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ
 
TIPS (ΜΥΣΤΙΚΑ)


Εάν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγη ζάχαρη στο ξύδι, ώστε να σπάσει η οξύτητα της γεύσης του. Γίνονται πολύ γευστικές εάν προσθέσουμε στα βάζα, ανάμεσα στις στρώσεις, από μία σκελίδα σκόρδο, κομμένη σε λεπτές ροδέλες.

Βάζα θα χρειαστούμε ανάλογα με την ποσ
ότητα των πιπεριών