Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ποντιακές τσουκνιδόπιτες


Ποντιακές τσουκνιδόπιτες

Συνταγή: Εφη Γιαλούση


 Ποντιακές τσουκνιδόπιτες
Υλικά για 16 μικρές πίτες
 Προετοιμασία 30 λεπτά  
Αναμονή 60 λεπτά  
Μαγείρεμα 30 λεπτά

Υλικά  
Για τη ζύμη
-500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
-1/2 κουτ. γλυκού σόδα
-1 κουτ. γλυκού αλάτι
-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-1 σφηνάκι ούζο
-1/2 φλιτζάνι νερό χλιαρό
-1/2 φλιτζάνι σουσάμι, για την επιφάνεια της πίτας
 
Για τη γέμιση
-500 γρ. τσουκνίδες φρέσκες (τις κορυφές)
-200 γρ. σέσκουλα, καθαρισμένα
-1 κρεμμύδι ξερό μέτριο ψιλοκομμένο
-1 φλιτζάνι ελιές πράσινες, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Eκτέλεση 
Ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι σε μεγάλη λεκάνη. Σχηματίζουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ούζο (ή ανακατεύουμε τα υλικά και ρίχνουμε σταδιακά το νερό προσεκτικά γιατί μπορεί να χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο). Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια για 3-4 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή, λεία και εύπλαστη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα άφθονο αλατισμένο νερό. Φοράμε λαστιχένια γάντια –όχι τα μιας χρήσεως, γιατί οι τσουκνίδες τα διαπερνούν– και καθαρίζουμε τις τσουκνίδες από χονδρά κοτσάνια. Πλένουμε καλά, τις στραγγίζουμε και τις ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε και τα σέσκουλα πλυμένα και στραγγισμένα. Τα ζεματίζουμε όλα μαζί για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις ελιές, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτά φύλλα πάχους το πολύ μισού εκ. Κόβουμε με στρογγυλό κουπ πατ δίσκους ζύμης διαμέτρου 10 εκ. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βάζουμε στο κέντρο κάθε δίσκου από 1 κουτ. σούπας γέμιση και κλείνουμε σε μισοφέγγαρα. Αλείφουμε με νερό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί και αραδιάζουμε τα πιτάκια, το ένα δίπλα στο άλλο. Τα ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου