Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Μαντί γεμιστό με κιμά



Μαντί γεμιστό με κιμά 
Συνταγή: Κώστας Τσίγκας

Μαντί γεμιστό με κιμά

Υλικά για 4 άτομα  
Προετοιμασία 15 λεπτά  
Αναμονή 1 ώρα περίπου
 Μαγείρεμα 20 λεπτά

Υλικά  
Για το μαντί
-500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
-4 αβγά
-30 γρ. νερό
 
Για τη γέμιση
-200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
-2 κουτ. σούπας βούτυρο πρόβειο
-2 κουτ. σούπας μαϊντανό
-4 κουτ. σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-1 πρέζα μαχλέπι
-1 πρέζα μπαχάρι
-1 πρέζα κύμινο
-1 πρέζα κανέλα
-1 πρέζα γαρίφαλο
-αλάτι, πιπέρι

 Για τη σάλτσα
-1 φλιτζάνι ντομάτα κονκασέ (κονσέρβα)
-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
-1 σκελίδα σκόρδο
-1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό
-1 κεσεδάκι γιαούρτι
Eκτέλεση 
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα μαντί: Bάζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι και το αλάτι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Προσθέτουμε τα αβγά και το νερό και αναμειγνύουμε γρήγορα όλα τα υλικά. Mεταφέρουμε το μείγμα σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη ελαστική και βελούδινη. Aν χρειαστεί, προσθέτουμε αλεύρι ή και νερό. Aφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου σε προστατευμένο από ρεύμα αέρος σημείο της κουζίνας. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά εκτός από την ντομάτα και ζυμώνουμε πολύ καλά. Ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτά φύλλα και την κόβουμε σε 8 κομμάτια των 8 εκατοστών περίπου. Tοποθετούμε στο κέντρο των 4 φύλλων ίδια ποσότητα γέμισης και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα. Σφραγίζουμε τις άκρες των μαντί με πιρούνι και με λίγο νερό. Bράζουμε σε κατσαρόλα αλατισμένο νερό και ρίχνουμε μέσα τα μαντί. Τα βράζουμε μέχρι να βγουν στην επιφάνεια, για 2 λεπτά περίπου. Aφαιρούμε τα μαντί από το νερό, τα απλώνουμε σε ταψί και τους προσθέτουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και την ντομάτα. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C και τα ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά. Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω από τα μαντί και τα αφήνουμε στον φούρνο για 5 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου